Platform over productie- en procesautomatisering
168 motion plastics innovaties vanuit het thuiskantoor
CEO Frank Blase presenteert het revolutionaire TRX robotica energietoevoer systeem op igus volledig vernieuwde fysieke-virtuele beursstand in Keulen

168 motion plastics innovaties vanuit het thuiskantoor

igus verhoogt het tempo van de innovatie, ondanks de pandemie: grote investeringen op het gebied van digitalisering, logistiek en advies op afstand deden de online verkoop in 2020 met 30% toenemen en verkleinden zo de afname in de omzet tot 4,8%. De motion plastics specialist doet nu ook baanbrekend werk op het gebied van duurzaamheid en product innovatie en zal meer innovaties dan ooit tevoren presenteren met 168 tribo-polymeer producten in het voorjaar van 2021.

Afgelopen jaar daalde de omzet van de motion plastics specialist igus met 4,8% tot 727 miljoen Euro als gevolg van de Coronacrisis. Het bedrijf is optimistisch voor wat betreft het huidige jaar, dankzij een significante toename in het aantal ontvangen orders. Daarnaast heeft de pandemie-periode geleid tot een golf van innovaties bij het thuiswerken. Het resultaat is 168 nieuwe producten, product uitbreidingen en digitale aanbiedingen dit voorjaar, meer dan ooit tevoren. igus zal een eerste indruk hiervan geven op de digitale editie van de Hannover Messe. Het bedrijf presenteert tevens al haar voorjaarnieuws op haar eigen fysieke-virtuele beursstand. Deze is zojuist onderscheiden met de “iF design onderscheiding” en wordt volledig vernieuwd voor haar bezoekers vanaf 5 mei.

ReBeL versnelt voordelige automatisering

Na twee jaar ontwikkeling, is de ReBeL, een nieuw robot drive element, te zien op de igus beurs. Klanten kunnen hun eigen robotarmen snel en voordelig samenstellen uit het bouwpakket. Het hart van de ReBeL is de sterk verbeterde kunststof tandwieloverbrenging. Een geïntegreerde BLDC elektromotor met vermogenselektronica kan worden aangesloten op verschillende besturingselementen. Daarnaast is een geschikt voordelig besturingssysteem van igus gratis als download beschikbaar, zodat de automatisering van te voren kan worden gesimuleerd. Op het gebied van “grote” industriële robotica, introduceert igus het TRX energietoevoer systeem, een oplossing die een geheel nieuwe kijk geeft op het onderwerp van robot slangpakketten. Het energietoevoer systeem draait, rekt uit, wordt korter in een spiraal, en kabels worden ingevoerd in de vorm van een spiraal. Dit maakt een gewichtsbesparing mogelijk van 83% op de 3e as, in minder dan half de ruimte.

Droog werkende kogellagers met 21 keer de levensduur

igus zal ook nieuws presenteren op alle gebieden van smeermiddelvrije en onderhoudsvrije lagertechniek. In het geval van kogellagers, hebben de ingenieurs bij igus een doorbraak behaald op het gebied van levensduur. Bij applicaties met lage belastingen en hoge snelheden, werd de levensduur verhoogd met een factor 21. “Wat ooit een maand mee ging, gaat nu bijna twee jaar mee”, legt Lena Woelke uit, de ontwikkelingsmanager voor xiros kogellagers. Toepassingen kunnen met name in ventilatoren of centrifuges worden gevonden

Kunststof wordt een duurzame bron

Hoe deze smeermiddelvrije kunststof producten niet alleen minder milieubelastend zijn tijdens gebruik, maar ze ook op een CO2 neutrale wijze worden geproduceerd en naderhand worden gerecycled, vormt onderdeel van de missie van igus. De nieuwe fabriek die momenteel wordt gebouwd zal klimaatneutraal zijn vanaf het begin en dit zal gelden voor de gehele igus fabriek in 2025. Om emissies verder te reduceren, investeert igus in moderne technologieën, bijvoorbeeld in afzuigsystemen en filters; spuitgietmachines die tot wel 40% energie besparen en amper hoorbaar zijn, werden in grote getale aangeschaft. Naast de mechanische recycling in het chainge productprogramma, vertrouwt igus ook op nieuwe typen chemische recycling. Daarom verhoogt igus haar investering in Mura Technology tot 5 miljoen Euro. Mura’s HydroPRS technologie converteert kunststof afval weer naar olie. Investeringen in totaal verhoogd met 29% in 2020.

Investeringen in digitalisering en capaciteiten leveren klanten op

Een groot deel van de investeringen ging naar de webshops en online gereedschappen. Alle webshops werden vernieuwd en informatiever gemaakt voor de klanten. Nieuwe online tools voor de configuratie en berekening van tandwielen, rollen, lineaire modules en stappenmotoren zijn gratis en zonder registratie toegankelijk op het internet. Tegelijkertijd heeft igus haar voorraad op elke locatie wereldwijd uitgebreid. Naast de VS, met 23.000 individuele onderdelen en Europa met 88.000, zijn nu 21.000 onderdelen beschikbaar in China binnen 24 tot 48 uur en worden ze door igus geassembleerd in miljoenen modellen. Het aanbod van gemakkelijke online configureren en bestellen, in combinatie met de korte leveringstijd, werd door vele klanten verwelkomd. De online verkopen namen wereldwijd met 30% toe. De tijdige uitbreiding van machine- en grondstoffen capaciteiten in magazijnen vanaf het 3e kwartaal van 2020 waarborgt nu nog steeds snelle levertijden, in de fase van een snel economisch herstel.

Veranderen als een taak en als een kans

“Politiek, technologie, mobiliteit, amusement, klimaat en gezondheid – de wereld verandert momenteel in een snel tempo”, zegt igus CEO Frank Blase. “We willen daaraan actief vormgeven. Dus ben ik trots op de igus collega’s, op de wijze waarop ze zich hebben ingezet, veranderd en verbeterd gedurende deze tijden.” De teams hebben voornamelijk vanuit thuis gewerkt sinds 13 maart 2020. Het aanbod voor een zelf te bepalen quotum aan thuiskantoordagen met een paar regels en nauwkeurige meetbaarheid wordt door igus voorzien tot eind 2022. Tegelijkertijd experimenteert het bedrijf met nieuwe werkruimtes en vormen van samenwerking op locatie. “Voor onze sector betekent het feit dat alles verandert, echt absoluut alles, dat iedereen nieuwe producten maakt, en iedereen heeft nieuwe machines nodig. Dit kan een enorme hausse opleveren voor onze klanten en voor ons in de komende paar jaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details