Platform over productie- en procesautomatisering
3D-printen in onderhoud: weg met voorraden wisselstukken

3D-printen in onderhoud: weg met voorraden wisselstukken

Vorig jaar voerden Agoria en PwC een onderzoek naar 3D-printen in België. De bedrijven actief in de waardeketen van additive manufacturing verwachten de komende drie jaar een grote groei. Dat ligt in lijn met de evolutie wereldwijd: volgens SmarTech zal die in 2022 ongeveer 20 miljard waard zijn. Vooral voor onderhoudsdiensten liggen er vandaag al veel voordelen te rapen met deze technologie. Als er iets kapot gaat in een machine volstaat het immers om een digitale tekening naar de printer te sturen om in geen tijd het juiste reserveonderdeel te hebben.

De voordelen van 3D-printers zijn intussen genoegzaam bekend. Ze zorgen voor een snellere marktintroductietijd van producten. Daarom worden ze vandaag al vaak ingezet voor de productie van prototypes. Daarnaast staat de technologie garant voor vlotter maatwerk en een slimmer ontwerp van componenten. In plaats van samengevoegd te zijn door lassen, bouten of lijmen, kunnen ze met 3D-printers in een stuk geproduceerd worden. Maar niet alleen in de beginfase van de productcyclus kan deze technologie interessant zijn. Ook voor de onderhoudsafdeling kan 3D-printen voor winst zorgen.

Kleinere stock

Het bijhouden van een stock kan bedrijven honderdduizenden euro’s kosten. Bovendien kan er nooit met zekerheid voorspeld worden wanneer een specifiek onderdeel nu zal nodig zijn om machines te herstellen. Dit kan resulteren in een berg slapend kapitaal. Een van de meest voor de hand liggende voordelen van 3D-printers is dan ook de snelle realisatie van reserveonderdelen, zonder ze te hoeven opslaan. Met de stappen die de technologie gezet heeft de laatste jaren zal het 3D-printen van reserveonderdelen in een fractie van de tijd gebeuren die traditionele bewerkingsmethoden en de bijhorende logistiek zouden nodig hebben om het onderdeel ter plaatse te krijgen. De voordelen van additieve productie worden alleen maar groter naarmate het stuk duurder of kritischer is om de productie draaiende te houden en naarmate het aantal benodigde onderdelen kleiner wordt.

Met deze toestellen kan je een perfecte replica maken van kritische componenten of ze zelfs in een sterker materiaal ontwerpen.

 

Oplossing voor verouderde technologie

Een onderhoudsploeg wordt daarnaast vaak geconfronteerd met verouderde technologie. De machines mogen dan nog jaren of decennia verder kunnen werken, dat vormt toch een probleem wanneer de oorspronkelijke fabrikant de productie van bepaalde wisselstukken niet meer garandeert. De assets zijn in feite nog perfect bruikbaar maar er bestaan geen wisselstukken meer waardoor ze toch ingeruild worden voor een nieuwere machine. 3D-printers kunnen dit verhaal echter gaan herschrijven. Met deze toestellen kan je immers een perfecte replica maken van kritische componenten of ze zelfs in een sterker materiaal ontwerpen. De mogelijke besparingen die het langer in bedrijf houden van installaties kunnen opleveren is gigantisch. Volgens een studie van de Amerikaanse tak van PwC  zouden maar liefst 64% van de ondervraagde ondernemers de komende jaren 3D-printers inzetten om consequent verouderde stukken te produceren.

Lagere mean time to repair (MTTR)

Componenten hoeven daarom nog niet verouderd te zijn om niet snel beschikbaar te zijn. Het kan soms weken in beslag nemen vooral een gewenst reserveonderdeel ter plaatse is en de productie weer kan opstarten, als het niet op voorraad gehouden wordt. Downtime die de meeste bedrijven zich vandaag niet kunnen veroorloven. 3D-printers kunnen dit euvel verhelpen en voor een permanente of tijdelijke vervanging zorgen voor wisselstukken die nog in productie of transport zijn. Op die manier kunnen ze een essentieel onderdeel worden van een strategie van preventief onderhoud.

Welke opties bestaan er?

Wie 3D-printen op kleine schaal wil toepassen in zijn onderhoudsafdeling heeft verschillende opties. Er bestaan printers voor kleine objecten tot modellen die een volledige kamer vullen. De materialen variëren van kunststof en metaal tot glas. Maar bezint vooraleer ge begint. Het is vooral belangrijk om een goed inzicht te hebben in de mogelijkheden van 3D-printers en hoe ze uw maintenanceafdeling vooruit kunnen helpen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details