Platform over productie- en procesautomatisering
Artificiële intelligentie maakt de weg vrij voor autonoom grijpen

Artificiële intelligentie maakt de weg vrij voor autonoom grijpen

Een robothand grijpt voorzichtig een willekeurig samengestelde formatie van kleurrijke speelgoedblokken vast en legt deze vervolgens neer. Identificeren, vastpakken, neerzetten. Steeds opnieuw. Wat op het eerste gezicht kinderspel lijkt, is eigenlijk uiterst geavanceerd: de robots en handlingsystemen van morgen zullen in staat zijn om zelf objecten te identificeren en te onderzoeken en uiteindelijk autonoom te hanteren. Op de Hannover Messe demonstreert SCHUNK, de specialist in grijpsystemen en spantechniek, de mogelijkheden en kansen van intelligente grijpsysteemoplossingen voor intelligente Industrie 4.0-scenario’s en hoe digitalisering en artificiële intelligentie de verwerkingsprocessen verbeteren.

“De komende jaren zal de industriële handling opnieuw worden uitgevonden”, zegt Prof. Dr. Markus Glück, algemeen directeur Onderzoek & Ontwikkeling (CINO) bij SCHUNK GmbH & Co. KG in Lauffen, Duitsland. In het verleden werd elke stap uitvoerig geprogrammeerd. De handlingoplossingen van morgen zullen echter veel onafhankelijker werken. “De markt vraagt nu al om grijpsystemen die snel en eenvoudig te installeren zijn en zich automatisch aanpassen aan verschillende grijpsituaties. Ook de samenwerking tussen mens en robot en de communicatie tussen de onderdelen van het productieproces worden steeds belangrijker. Intelligentie, netwerken en samenwerking worden de drijvende krachten achter de productieautomatisering”, zegt Glück.

Robuuste en veelzijdige mechatronische grijpers
SCHUNK gooit echter niet zomaar beproefde technologieën overboord. Sommige product-lijnen werden zelfs uitgebreid, zoals het vlaggenschip de pneumatische PGN-plus-P grijper, dat op de Hannover Messe wordt voorgesteld. Tegelijk spitst de specialist in grijpsystemen zich nog verder toe op mechatronische producten. De uitdaging om elektrische besturingssystemen te integreren in grijpgereedschappen, heeft ertoe geleid dat er steeds meer mechatronische componenten met elkaar worden verbonden. Het uiteindelijke doel is om de vereiste grijpkracht van pneumatische systemen naadloos te combineren met de netwerk -en besturingsmogelijkheden van een slimme, collaboratieve fabriek. Zo zal SCHUNK op de Hannover Messe een DGUV-gecertificeerde grijper voor collaboratieve toepassingen met een grijpkracht van 450 N onthullen, dit overschrijdt ruimschoots wat voorheen gebruikelijk en mogelijk was. Op die manier stelt het bedrijf zich open voor de markt voor collaboratieve toepassingen, zodat er met zwaardere gewichten kan worden gewerkt dan bij de assemblage van kleine onderdelen. Vooral de toeleveranciers en de automobielindustrie zelf zullen er baat bij hebben om deze innovatie nader te bekijken. Daarnaast zal SCHUNK een flexibele mechatronische grijper met een brede slag voorstellen voor een breed gamma aan industriële toepassingen. Deze grijper wordt aangestuurd via PROFINET en positioneert zijn vingers buitengewoon snel.

Netwerken, geautomatiseerd leren en autonomie
SCHUNK zal de handlingoplossingen van morgen belichten door zijn technologisch onderzoek voor te stellen op de Hannover Messe. Dankzij automatisch leren zullen de handlingoplossingen van de toekomst in staat zijn om patronen te herkennen en passende antwoorden af te leiden op basis van bestaande databases en algoritmen. De intelligente grijpoplossingen van SCHUNK gebruiken de gegevens van meerdere sensoren om nieuwe informatie te ontvangen aan de hand van gegevenscorrelatie en om intellingente beslissingen te nemen. De specialist op het gebied van grijpsystemen verwacht in de nabije en verre toekomst een trend naar autonoom grijpen. Dankzij de interactie met 2D- en 3D-camera’s kunnen grijpers botsingen voorkomen, weten ze hoe ze werkstukken moeten vastpakken en werken ze samen met het volledige handlingsysteem om een optimale grijpstrategie te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen grijpsystemen in staat zijn om onderdelen autonoom te hanteren en de onderliggende algoritmes zelf verder te verfijnen. Op stand B40 in Hal 17 op de Hannover Messe zal SCHUNK laten zien hoe elementen van de geavanceerde SCHUNK Co-act JL1 (zie afbeelding) in een standaardgrijper kunnen worden geïntegreerd. Met een grijpkracht van 450 N zal de grijper nieuwe maatstaven vooropstellen op het gebied van collaboratieve handling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?