Platform over productie- en procesautomatisering
Beleef Industrie 4.0 in de praktijk

Beleef Industrie 4.0 in de praktijk

In 2018 werden weer nieuwe stappen gezet in de richting van gedigitaliseerde, slimme fabrieken. Siemens is de enige fabrikant ter wereld die machinebouwers, installateurs en bedrijven in zowel de maak- als procesindustrie kan ondersteunen in het samen puzzelen van de juiste oplossingen in elke fase van het productieproces om zo flexibeler en efficiënter te produceren, de marktbevoorradingstijden te verkorten, de kwaliteit te verhogen en de IT-beveiliging te verbeteren. 

De Digital Enterprise Suite van Siemens voldoet aan elk technisch criterium om de vertaalslag naar Industrie 4.0 te maken. De producten en oplossingen uit de Digital Enterprise Suite kunnen worden gebruikt om een digital twin  voor de volledige waardeketen te creëren – van ontwerp over productie tot dienstverlening – en zo een tastbare toegevoegde waarde te bieden, zoals een aanzienlijke vermindering van het aantal benodigde prototypes, de voorspelbaarheid van de productie en productprestaties en het vertrouwen dat aan de behoeften van klanten wordt voldaan. Het geïntegreerde concept van de digital twin neemt drie vormen aan: de digital twin van het product, de digital twin van de productie en de digital twin de product- en productieperformantie.  Dankzij Siemens’ kennis en bijbehorende tools ontstaat er een geïntegreerde aanpak om zowel module- en machinebouwers als eindklanten in alle industriële sectoren in staat te stellen hun volledige waardeketen geleidelijk aan te digitaliseren. Met behulp van plug-and-play technologie kunnen nieuwe modules en machines in de end-to-end oplossingen van module- en machinebouwers worden geïntegreerd om de productie sneller en meer op maat te maken. 

TIA Portal V15.1 : het engineering kader bij uitstek voor geïntegreerde automatisering
Met de nieuwe TIA Portal V15.1 breidt Siemens zijn softwareplatform uit met praktijkgerichte functies voor alle fasen van het productieproces. Het gaat onder meer om nieuwe opties voor simulatie en virtuele oplevering die een nog beter digitaal ontwerp mogelijk maken van geïntegreerde bewerkingsprocessen. Met de nieuwe Simatic Machine Simulator kunnen de digital twins van de Simatic S7-1500 controllers gecombineerd worden met de NX Mecha-tronics Concept Designer voor mechatronische machineconcepten. Dit laat een snelle virtuele validatie toe van volledige machines. Zo ontstaat er een digital twin van de reële toepassing. Optimalisaties kunnen  getest worden zonder dat er prototypes nodig zijn. Fouten worden snel geïdentificeerd, gecorrigeerd en vermeden voor de eigenlijke oplevering. De TIA Portal Multiuser Engineering kreeg verdere uitbreiding met een opleveringsmodus. Aan het portfolio werd ook de nieuwe redundante Simatic S7-1500R/H CPUs toegevoegd. De techniek stemt overeen met die van een standaard CPU en TIA Portal, maar de redundante CPU’s staan in voor de synchronisatie van programma’s en data, zonder extra werk voor de gebruiker. Extra applicatieopties hebben te maken met controller-naar-controller communicatie met OPC UA functionaliteiten van de S7-1500 controller. Deze kan nu ook worden gebruikt als een OPC UA client. Gestandaardiseerde interfaces kunnen eenvoudig geïmporteerd worden met het TIA Portaal en vereenvoudigen de rechtstreekse integraties van machines in een fabriek. De drive integratie van de Sinamics S210 servo-omvormer zorgt tevens voor meer opties. Met de Sinamics Smartdrive engineering tool worden parametrisering en diagnostiek mogelijk. Motion control applicaties kunnen hierdoor nog eenvoudiger geïmplementeerd en verwerkt worden.

Digital Enterprise Suite

De nieuwe varianten van de Sinamics S210 reeks worden geleverd met een optioneel verzamelrailsysteem en een gedeelde DC-Link koppeling, zodat ze wereldwijd kunnen worden ingezet.

Sinamics S210: universeel inzetbaar eenassig servoaandrijfsysteem
Siemens systeemaanbod Sinamics S210 voor eenassige servoaandrijfsystemen biedt een ruim gamma aan vermogens- en aansluitspanningsvarianten. Het systeem is leverbaar met een vermogen van 0,4 tot 1 kW bij 3 AC 400 V; wordt verder aangevuld met een aantal nieuwe varianten om het bereik tot 7 kW te omvatten, naast de bijhorende Simotics S-1FK2 servomotoren met ashoogten tot 100 mm. De nieuwe varianten van de Sinamics S210 reeks worden geleverd met een optioneel verzamelrailsysteem en een gedeelde DC-Link koppeling, zodat ze wereldwijd kunnen worden ingezet. Dankzij de DC-Link koppeling is er tijdens de dynamische omkeerprocessen een energiecompensatie mogelijk, waardoor de bij het remmen gegenereerde afvalwarmte door de geïntegreerde remweerstand kan worden verminderd en de verplaatsingscyclus van de afzonderlijke assen kan worden verhoogd. Naast de S7-1500 Advanced Controllers kunnen voor de nieuwe apparaten ook de Simatic ET 200SP CPU’s en Open Controllers of Simatic S7-1500 Software Controllers worden ingezet als sturing op een hoger niveau, die allemaal via het tijdgesynchroniseerde Profinet IRT worden aangesloten. De engineering en inbedrijfstelling van het aandrijfsysteem wordt vereenvoudigd dankzij de geïntegreerde webserver. Als alternatief is de engineering nu ook mogelijk met behulp van Startdrive in TIA Portal vanaf versie V15.1.

Nieuwe applicatiepakketten voor MindSphere
Tijdens de voorbije jaar kreeg ook het IoT-besturingsplatform van Siemens verder vorm. Er ontstonden drie nieuwe applicatiepakketten: Connect & Monitor, Analyze & Predict en Digitalize & Transform. Deze modules, die de gebruiker van uitgebreide ondersteuning voorzien, maken het mogelijk om IoT-projecten nog sneller en eenvoudiger zelf te integreren. Zo kunnen de verbinding, de data-analyse en de optimalisering van assets sneller worden ontwikkeld en kan ongeplande machinestilstand voorspeld en vermeden worden. Dit zal ook de ontwikkeling van nieuwe diensten en businessmodellen vereenvoudigen. Dankzij het groeiende ecosysteem rond MindSphere kunnen gebruikers van nog meer voordelen genieten onder meer door de hogere flexibiliteit in de keuze voor een cloudinfrastructuur. Met de overname van Mendix toont Siemens ook dat het zinnens is kmo’s te stimuleren om hun eigen applicaties te ontwikkelen. Het ledenaantal van de Mind-Sphere World gebruikersorganisatie ligt momenteel op 37 in Duitsland en 18 in Italië.

Digital Enterprise Suite

Met de nieuwe TIA Portal V15.1 breidt Siemens zijn softwareplatform uit met praktijkgerichte functies voor alle fasen van het productieproces.

Sitop PSU6200 : nieuwe voeding voor verscheidenheid aan toepassingen
De Sitop PSU6200 productreeks biedt een omvattende functionaliteit voor gerichte diagnoses, snelle montage en een betrouwbare werking. Bovendien beschikken de eenfasige 12 V- en 24 V-voedingen over een breedbereik-ingang voor wisselspanning, tevens geschikt voor gelijkspanningsaansluitingen en bijzonder goed tegen onder- en overspanning bestand. Het hoge rendement tot 95% en de efficiënte warmteafvoer houden de warmteontwikkeling laag voor een compacte installatie. De aansluitklemmen met Push-in-technologie en hun labeling maken een snelle en veilige bedrading mogelijk. De diagnosemonitor geeft met leds aan of de uitgangsspanning juist is, hoe hoog de belasting is en of het einde van de levens-cyclus nadert. Bovendien krijgen gebruikers, via de diagnose-interface, informatie over spannings- en stroomwaarden, temperatuurstatus en het aantal onder- en overspanningen aan de uitgang. 

Voor uiterst betrouwbare motoren: 3RW52 softstarter
De nieuwe 3RW52 softstarter is ideaal voor standaardtoepassingen met driefasenmotoren. De component dekt een vermogen van 5,5 tot 315 kW af in standaardcircuits en tot 560 kW in een insidedeltacircuit. De softstarter is uiterst flexibel, met optionele HMI-modules, meerdere communicatieopties (PROFINET, PROFIBUS en Modbus TCP) en de keuze tussen analoge output of temperatuurgevoelige bescherming van de motor. SIRIUS 3RW55 kan dan weer zeer moeilijke start- en stoptaken aan. Dankzij zijn innovatieve oplossing voor controle over de startkoppel, valt de softstarter te gebruiken voor aandrijvingen met een vermogen tot 710 kW in standaardcircuits of tot 1.200 kW in insidedeltacircuits. Verder bevatten beide motoren hybride switchingtechnologie. Deze aanpak leidt tot onder meer lagere energiekosten en warmteontwikkeling in de schakelkast, voorkomt vermogenspieken of -dips en zorgt voor minder slijtage van de schakelcontacten.. 

Digital Enterprise Suite

Zo toonde Siemens op de afgelopen SPS IPC Drives drie nieuwe applicatiepakketten: Connect & Monitor, Analyze & Predict en Digitalize & Transform.

Digital Enterprise Suite

De Sitop PSU6200 productreeks biedt een omvattende functionaliteit voor gerichte diagnoses, snelle montage en een betrouwbare werking.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details