Platform over productie- en procesautomatisering
Bespaar geld door inefficiënte perslucht aan te pakken

Bespaar geld door inefficiënte perslucht aan te pakken

Stel je voor dat je terugkomt van vakantie en ontdekt dat je de airconditioning al die tijd hebt laten draaien! Ai, met de huidige hoge energieprijzen zou dat een dure grap zijn. In een industriële omgeving kun je dit vergelijken met machines die met perslucht functioneren en niet geoptimaliseerd zijn voor inactieve of stand-by periodes of waar onopgemerkte luchtlekken optreden (bijna alle systemen hebben lekken). Je denkt misschien dat de machine niet veel energie verbruikt, maar de werkelijkheid is anders.

Een zekere mate van inactiviteit is uiteraard onvermijdelijk als je medewerkers van shift wisselen of als de machine op invoermateriaal wacht, dus het verlagen van de luchtdruk in deze perioden is een snelle manier om oneigenlijk persluchtverbruik aan te pakken.

SMC Air Management System – AMS20/30/40/60 serie

Zestig procent energiebesparing

Neem mijn recente ervaring bij een klant. Zoals bij de meeste gesprekken over energie-efficiëntie die we met onze klanten voeren, beginnen we met het monitoren van het persluchtverbruik. Zouden we energie-efficiënte oplossingen kunnen implementeren zonder monitoring? Ja, maar dan zou je essentiële kennis missen, zoals de werkelijke ROI (return-on-investment) of de milieu-impact van de door ons voorgestelde maatregelen.

Het monitoren van je persluchtverbruik, het identificeren van persluchtverspilling en inefficiënties en het investeren in nieuwe persluchtapparatuur zijn tastbare manieren om je energierekening te verlagen. In dit geval was de lijn van mijn klant 6.000 uur per jaar actief tegen een geschatte kostprijs van € 0,035 per Nm3. Metingen met een ultrasone flowmeter toonden aan dat het debiet van de leiding tijdens inactiviteit 123 Nl/min was (10% van de gemiddelde flow tijdens werking). Deze 10% lekkage in die ene leiding betekende een kostenpost van € 1.500. Door de druk van de leiding automatisch te verlagen tot 2 bar tijdens inactiviteit werd € 900 per jaar bespaard, een kostenreductie van 60%.

De technologie die dit succes mogelijk maakte? Ons Air Management System (AMS). Dit gedecentraliseerde systeem is compatibel met OPC UA voor een directe datacommunicatieverbinding. Een PLC is niet nodig, omdat de gegevens rechtstreeks naar de pc gaan waar je de data verzamelt. Als er geen monitoringsysteem aanwezig is, kan onze AMS zelfstandig werken. Je kunt via de webserver rechtstreeks parameters instellen op de AMS.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details