Platform over productie- en procesautomatisering
Betrouwbare hoekmetingen onder dynamische omstandigheden

Betrouwbare hoekmetingen onder dynamische omstandigheden

Een betrouwbare en continue hoekmeting is belangrijk voor een efficiënte en veilige werking van machines en installaties. Trillingen en schokken kunnen de gemeten waarden beïnvloeden. Speciale filters of extra sensoren bieden een oplossing. DIS Sensors (Soest) introduceert in het najaar een innovatief product voor het aansturen en monitoren van machines en installaties onder dynamische omstandigheden: de dynamische inclinometer.

De delen van een machine zijn continu in beweging. Als alles goed loopt, krijgt het besturingssysteem op elk moment realtime, zuivere en betrouwbare hoekinformatie om de exacte geometrie te bepalen. Het systeem kan de bewegingscommando’s van de bediener op een juiste manier interpreteren, wat de veiligheid ten goede komt en waardoor de gerealiseerde werkzaamheden zelfs berekend kunnen worden. In de meeste gevallen zorgt een inclinometer met één, twee of drie assen voor het genereren van de informatie. De geïntegreerde versnellingsmeter meet de versnellingen van de G-kracht in relatie tot de zwaarte­kracht als een eenduidige referentierichting bij een bewegende én een stilstaande sector. De ervaring leert ons echter dat het signaal van deze inclinometer verstoord kan worden. Ononderbroken schokken of trillingen veroorzaken immers pieken in het hoeksignaal, waardoor het besturingssysteem uiteindelijk een onbetrouwbaar signaal ontvangt.

Nieuwe dynamische inclinometer

Filteralgoritmes in dit systeem kunnen de pieken afvlakken en ook traagheidssensoren in de vorm van gyroscopen bieden een oplossing. Maar extra sensoren en filters vertragen het systeem en verhogen de kosten. Daarom ontwikkelde specialist DIS Sensors een dynamische inclinometer op basis van de MEMS technologie (Micro-Electrical-Mechanical Systems). Deze innovatieve oplossing combineert een versnellingsopnemer met een simultaan op drie assen vertraagde hoek­meting. De hoek, die als een separaat, CANopen/J1939 object per as aan het besturingssysteem doorgegeven wordt, is gyro-gecompenseerd, zuiver en zonder invloed van verstorende trillingen en schokken. De geïntegreerde krachtige controller, die alle in- en uitgaande signalen verwerkt, kan op elke specifieke applicatie afgestemd worden. Hiervoor zijn voorgedefineerde profielen en een gebruiksvriendelijke configuratie­tool beschikbaar. Na een doorgedreven testfase wil DIS Sensors in het najaar de productie starten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details