- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
In het Brabantse Heeswijk-Dinther (NL) heeft Bart Beugt vanuit zagerij en winkel een interessante innovatieve machine ontwikkeld; eentje die parketplanken op maat zaagt en dusdanig freest, dat men bij het leggen van een visgraatmotief geen rekening meer hoeft te houden met links en rechts. Bij het ontwikkelen van een dergelijke applicatie moest niet alleen rekening worden gehouden met handling van het product an sich, maar ook met de eisen die aan de moderne Industrie 4.0 worden gesteld. Het eindresultaat is er daarom één om trots op te zijn: een CNC gestuurde machine (EASYLOX® profiler), met de hard- en software van het Oostenrijkse SIGMATEK en ontwikkeld met de uitgebreide ondersteuning van SigmaControl uit Barendrecht.
“Bij visgraatmotieven heb je altijd linker- en rechterdelen die je niet met elkaar kunt verwisselen”, zegt Beugt. “Ik werd door een klant gebeld, die niet iets wilde met mes en groef, maar met twee groeven aan de kopse kant. Rechter- en linkerplanken konden dan door elkaar heen worden gelegd en met een setje losse veertjes om er zelf in te slaan zou het dan wel lukken. ” Maar zo’n houtje-touwtje oplossing zat Beugt niet lekker; er is nooit eenzelfde passing als iets wat je aan een plank maakt en het gebruik van losse veertjes als extra handeling was niet handig. “Ik had al snel in mijn hoofd hoe het dan wel moest en heb thuis in 1,5 uur tijd een ontwerp gemaakt. Twee dagen daarna lagen er al proefplankjes, waar iedereen direct enthousiast over was.” Er werd direct patent op het idee aangevraagd en doorgegaan met de volgende fase: proefvloer maken. Dus werd bij de buurman een machine geleend, gereviseerd en in elkaar gezet. Een goede stap want het produceren leek mee te vallen; veer aanbrengen over de gehele breedte kon men al, maar het uitfrezen van de pockets bleek wat lastiger te zijn. “Nog verre van mooi haaks en foutloos produceren heb ik besloten hier een nieuwe machine voor te gaan ontwikkelen …”
Samen met Ben Vissers, die met zijn bedrijf Expertec al meer dan dertig jaar ervaring heeft op het gebied van machineontwikkeling en Beugt ondersteunde in het vinden van een geschikte machinebouwer, werd een eisenpakket op tafel gelegd. “Ik ben eerst naar Ben toegegaan met het verhaal dat het eigenlijk heel raar is dat we met hout door een machine heen lopen, want daar treedt altijd spanning op. Beste is om het product stil te leggen en de freeskoppen daar langs te laten bewegen”, zegt Beugt. Vissers beaamt: ”Het bleek ook lastig om de juiste toleranties voor te schrijven voor de nieuwe machine. Tijdens het opstellen van het programma van eisen, kwam de vraag ook heel vaak naar voren wanneer iets nauwkeurig genoeg is. Dan merk je dat hout wel een heel ander materiaal is dan bijvoorbeeld metaal.” In Rob van der Meijden, Carrotte Engineering werd uiteindelijk de juiste machinebouwer gevonden. Vissers: ”Rob had al meer ervaring met machines in de houtindustrie. Dat was al een pré. Hout is een natuurproduct met heel andere eigenschappen en dan moet je wel wat weten van houtbewerking. Uiteindelijk hebben we met Jeffrey de Wit van DIDQ Besturingstechniek de combinatie gevonden om deze machine te kunnen bouwen. Het zijn allebei mensen die een jong bedrijf hebben en stappen willen zetten.”
Een uitdagend en ook leerzaam project waar volgens Beugt een machine uit is ontstaan die werkelijk uniek genoemd mag worden in plankenland. De EASYLOX Profiler is voorzien van een 19” multi-touchscreen als HMI en qua besturing kom je op de machine overal S-Dias modules tegen, ook voor de afhandeling van de veiligheid. Voor de aansturing van de assen worden eveneens modules van SIGMATEK gebruikt, zoals de MDD 121-1 met diverse feedbackmogelijkheden (onder andere Resolver, EnDat, Hiperface) voor servo’s of de VST 012 met incrementele encoder input voor besturing van de stappenmotor. Voor de Wit, verantwoordelijk voor onder andere de realisatie van de besturing, een aardige uitdaging om het allemaal op elkaar af te stemmen: “Er is gekozen voor een geïntegreerd besturingssysteem met alle voordelen van dien. Zo zitten alle deurschakelaars, lichtschermen en noodstoppen (al met al zo’n vijftig in- en zestien safe uitgangen!) apart en direct aangesloten op de S-Dias Safety modules. Op deze manier hoef je geen extra bedrading of klemmenmodules te plaatsen. Dat scheelt behoorlijk wat tijd.” Hoewel hij in eerste instantie niet veel ervaring had met het objectgeoriënteerde programmeerpakket LASAL van SIGMATEK, wist hij met de vakkundige ondersteuning van SigmaControl uit Barendrecht zijn weg daarin goed te vinden. “Bij het programmeren heeft het hergebruik van objecten veel tijdbesparing opgeleverd.” Ook Vissers is heel enthousiast over toegankelijkheid; geen metershoge drempels om te starten met SIGMATEK, geen licentiekosten en zware opleidingen.