Platform over productie- en procesautomatisering
De juiste grijper voor elk automatiseringssysteem

De juiste grijper voor elk automatiseringssysteem

Wie pick-and-place automatiseringssystemen ontwerpt, moet een juiste grijper integreren. Als ontwerpers en technici dit niet doen, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de werking van het systeem en dan moeten ze uiteindelijk toch op zoek naar een andere grijper. Het is dus niet voldoende om willekeurig een grijper uit het rek of een catalogus te halen. Destaco, specialist in de ontwikkeling en productie van oplossingen voor precisiebewegingen, positionering en besturing in industriële automatisering, geeft technisch advies bij de keuze van een juiste grijper. Onder de merknaam RobohandTM biedt de fabrikant immers innovatieve pneumatische en elektrische grijpers, waaronder de succesvolle G110 grijperreeks.

De G110 grijpers omvatten een twintigtal ontwerpmodellen die OEM’s toelaten om veel meer producten per uur te produceren. Een schild beschermt het interne mechanisme tegen beschadigingen.

 

Destaco (Detroit Stamping Company), opgericht in 1915, is een toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor precisie­bewegingen, positionering en besturing in industriële automatisering. De productfamilie bestaat uit verschillende vooraanstaande merken, zoals Destaco zelf (hand- en powerklemmen en end-effectoren), CAMCOTM en FergusonTM (indexers), CRLTM (manipulatoren en overdrachtspoorten) en RobohandTM (grijpers). Sinds midden 1996 heeft de firma ook een verkoopkantoor voor de Benelux. Wie naar technische ondersteuning bij de keuze van een juiste grijper op zoek is, kan dan ook terecht bij deze specialist. “De ervaring leert dat ingenieurs bij het ontwerp van pick-and-place automatiseringssystemen voor gebruik in de meest uiteenlopende toepassingen vaak onvoldoende aandacht besteden aan de keuze van de meest geschikte grijper. Toch is een juiste grijper heel belangrijk voor de goede werking van het systeem”, stelt Fred Voogel, general manager van Destaco Benelux. “De prestaties van een geautomatiseerd productiesysteem zijn immers slechts zo sterk en betrouwbaar als de prestaties van hun zwakste schakel. Om ervoor te zorgen, dat de grijper niet het zwakste element is, moet men aandacht besteden aan de besturingsomgeving en de geschikte grijper, gespecificeerd op basis van het ontwerp en de beschikbare opties. Dat kan gaan om een standaardoplossing, maar een toepassing kan even goed een grijper op maat vereisen.”

Verschillende factoren spelen een rol

Bij de keuze van een grijper moet met veel factoren rekening gehouden worden. Zo hebben vuil, gruis, olie, vet, snijvloeistof, temperatuurschommelingen, reinheid en het niveau van menselijke interactie een effect op de werking van een automatiseringssysteem. Verder hebben ook grijperontwerp en -constructie een invloed op de prestaties in een bepaalde werkomgeving. “Een grijper bestaat uit drie basiselementen: het lichaam met de delen voor de krachtoverbrenging, de bekken en de vingers. De grijperfabrikant ontwerpt en bouwt het lichaam en de bekken, terwijl de machinebouwer of eindgebruiker de aangepaste vingers levert om het gegeven onderdeel vast te pakken of in te kapselen”, licht Voogel toe. “Vingergrootte, grijpkracht, slag, activeringstijd en nauwkeurigheid zijn enkele aspecten, waarmee men moet rekening houden bij de selectie van een grijper. Fabrikanten geven die specificaties bij elk grijpermodel aan.” Ook de specifieke besturingsomgevingen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het type grijperontwerp. Zo kunnen het kaaksteunmechanisme (lagertype) en het interne ontwerp of de manier van krachtoverbrenging van zuiger tot bekken een impact hebben. Grijpers kunnen dan wel dezelfde grootte en functie hebben, maar toch compleet verschillende ontwerpen, waardoor sommige modellen beter zijn dan andere voor een bepaalde besturingsomgeving.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details