- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Met hoogperformante kunststoffen bijdragen aan een milieubewuste, smeermiddelenarme wereld. Het Duitse IGUS gaat prat op het credo waarmee het op de Hannover Messe een statement maakte.
De wereldwijde marktleider in onder meer glij- en lineaire lagers, hoogflexibele kabels en – uiteraard – motion plastics in het algemeen, liet op zijn online persconferentie van 12 mei geen ruimte voor misverstanden: het bedrijf trekt volop de kaart van de performante duurzaamheid, en gaat daarin meteen ook verder dan ooit. Wie bijvoorbeeld door de 234.000 voorradige artikels grasduint, merkt dat men via een online configurator voor elk ervan de voorziene levensduur kan berekenen.
Het online event stond tegelijkertijd helemaal in het teken van de toepassingsgerichte, innoverende materiaaltechnologie die IGUS in huis heeft. We onthouden enkele belangrijke orgelpunten.
Een referentie in circulaire economie, omdat geen vers granulaat wordt ingezet. Door de zelfsmerende eigenschappen zijn geen bijkomende smeermiddelen nodig. IGUS levert de glijlagers in vier materiaaluitvoeringen en twaalf maten. Bovendien werd voor elk van de modellen een globale CO2-voetafdruk bepaald die online beschikbaar is.
Door het gebruik van twee verschillende motion plastics wordt een uitzonderlijk hoge geluidsdemping bekomen. De binnenmantel van de kogellagers is relatief zacht materiaal, dat in contact staat met de kogels. Het heeft sterk dempende eigenschappen en is bovendien slijtagebestendig. De andere kunststof omvat het harde omhulsel dat dimensioneel ook voor de nodige stabiliteit zorgt.
IGUS viseert voornamelijk toepassingen waar bij hoge snelheden ook een laag geluidsniveau vereist wordt, zoals onder andere bij ventilatietechnologie in airco’s of koelingssystemen van computers.
De veelzijdigheid van DLP techniek is intussen alom bekend. Vooral voor het 3D-printen van miniatuuronderdelen zonder nabewerking is de techniek een krachtig alternatief. Toch ligt er vooral materiaal-technisch nog heel wat braak terrein. Het Iglidur i3000 van IGUS werd bijvoorbeeld ontwikkeld voor toepassingen waar de componenten onderhevig zijn aan wrijving en slijtage. De levensduur van het nieuwe materiaal loopt echter op tot het zestigvoudige van wat standaard 3D-harsen aankunnen. Hiermee kan IGUS zijn aanbod van 3D-componenten op maat aanzienlijk uitbreiden, gezien nu ook heel kleine technische componenten als tandwieltjes en dergelijke gefabriceerd kunnen worden.
Een lineair glijsysteem opgebouwd uit een gecoate aluminiumrail in combinatie met een low friction kunststof, waardoor een wrijvingscoëfficiënt van amper 0.16 werd gehaald. Het werd Iglidur E3 gedoopt, en loopt 100% droog, anders gezegd: ook hier zijn geen smeermiddelen nodig.
Naast de keuze van een geschikt basispolymeer, bleek ook de vezeloriëntatie in de kunststof een belangrijke bijdrage te leveren. Toepassingen van het eerste uur zijn miniatuurgeleidingen voor desktopsystemen en labo-apparatuur.
Een typevoorbeeld van IGUS’ smart plastics. Een miniatuursensor die het mogelijk maakt de levensduur van kabelrupsen op te volgen en te voorspellen in functie van de slijtage. Het binnenwerk van de voeler bestaat uit een kunststofmatrix waarin geleidende zones werden aangebracht. Bij slijtage verandert de onderlinge weerstand tussen de zones, waaruit de resterende levensduur van de kabelrups kan worden afgeleid.
De sensor is ook per direct en zonder internetverbinding aan een PLC aan te sluiten. Dankzij meegeleverde evaluatie-electronica kan de staat van de rups in real time worden opgevolgd, waardoor het systeem heel elegant in een predictive maintenance proces kan worden ingeschakeld.