Platform over productie- en procesautomatisering
Drankenproducent investeert in drukverhogingssysteem voor waterverdeling in productie

Drankenproducent investeert in drukverhogingssysteem voor waterverdeling in productie

Wie wil blijven groeien, moet continu investeren in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en de verdere uitbouw van de faciliteiten. Bij Konings hebben ze de boodschap duidelijk begrepen. De toonaangevende producent van gedistilleerde dranken, ciders, sappen, frisdranken, wijnen en energiedranken installeerde recent het nieuwe hoogwaardige Hydro MPC drukverhogings­systeem van Grundfos, dat moet zorgen voor de verdeling van het water over de zes productielijnen en de bereidingsruimte in de fabriek van Zonhoven.

Konings, opgericht in 1946, is een onafhankelijke co-packer van vruchtensappen, ciders, frisdranken, bier, wijnen en gedistilleerde dranken met vestigingen in Zonhoven (B), Borgloon (B), Breda (NL), Boxford (UK) en Beaucaire (FR). “We vullen en verpakken alle dranken, met uitzondering van plat water en zuivelproducten, in glazen en petflessen, blikjes en karton. Zo ontzorgen we klanten van aspecten van de productie en verpakking die te ingewikkeld zijn, die ze moeilijk kunnen combineren met hun andere activiteiten of waarvoor ze geen capaciteit hebben”, zegt Marc Welkenhuysen, hoofd van de technische dienst. “We verwerken bovendien jaarlijks duizenden tonnen fruit, voornamelijk appels en peren. Die worden geperst tot sap of concentraat, een deel wordt gebruikt voor het opzetten van ciderfermentaties. Tot slot beschikken we in Zonhoven ook over een kenniscentrum op het vlak van ciders en sappen.”

Hydro MPC drukverhogings­systeem

De firma Konings is een toonaangevende onafhankelijke co-packer van vruchtensappen, ciders, frisdranken, bier, wijnen en gedistilleerde dranken.


Investeren in de optimalisatie van de productie
De directie investeert continu in de optimalisatie van de productiefaciliteiten. Zo werden recent de twee drukgroepen voor de waterverdeling in de fabriek van Zonhoven vervangen. “Na een grondige evaluatie van de verschillende systemen op de markt kozen we voor een Hydro MPC drukverhogingssysteem van Grundfos”, legt het hoofd van de technische dienst uit. “Zo kunnen we met één drukgroep nu de zes productielijnen en de bereidingsruimte steeds van het nodige water voorzien. Stilstand moet te allen tijde vermeden worden en bij het geringste probleem moeten we onmiddellijk gealarmeerd worden. Zo is deze nieuwe installatie bijvoorbeeld uitgerust met twee druksensoren, waarvan de signalen continu in de controller vergeleken worden. Bij de minste afwijking bij één van de sensoren krijgen we onmiddellijk een alarm.”

Hydro MPC drukverhogings­systeem

Het nieuwe Hydro MPC drukverhogings­systeem van Grundfos zorgt voor de verdeling van water naar de zes productielijnen en één bereidingsruimte op de site in Zonhoven.


Hydro MPC drukverhogingssysteem van Grundfos
De Hydro MPC drukverhogingssystemen, beschikbaar met twee tot zes pompen voor een totale capaciteit tot 1000 m³/u. bij 100 mwk, worden vervaardigd volgens de hoogste normen. Naast een uitgebreid standaardgamma kan een groep ook volledig op maat samengesteld worden. “Het brein, de CU352, zorgt ervoor dat de snelheid van elke pomp continu aangepast wordt om de gewenste druk constant te houden én monitort onder andere het stuursignaal van de druksensoren, wat toelaat om onmiddellijk op te treden bij de minste afwijking bij één van de sensoren. Dankzij een overzichtelijk grafisch scherm kunnen alle parameters eenvoudig ingegeven en gecontroleerd worden”, licht Marco Gregory, sales engineer bij Grundfos, toe. “Bovendien zoeken de systemen steeds naar de zuinigste werking op energetisch vlak en is er een automatische alternatie tussen de pompen, zodat ze allemaal een gelijk aantal uren functioneren, wat de levensduur gevoelig verlengt. De rvs collectoren worden geproduceerd volgens een extrusieproces dat de dode ruimtes elimineert en efficiënt leidingverliezen, bacteriegroei en geluid reduceert.”

Flexibiliteit verzekerd
Bij Konings zijn ze alvast zeer tevreden van de kwaliteit van hun installatie en de service van Grundfos. “Voor resultaten op vlak van energieverbruik is het nog wat wachten”, sluit Welkenhuysen af. “Maar we verwachten dat we ook daar beter zullen scoren dan in het verleden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details