Platform over productie- en procesautomatisering
Dubbele retrofit naar Sinamics S120 CM stoomt Beaulieu Fibres klaar voor het digital tijdperk

Dubbele retrofit naar Sinamics S120 CM stoomt Beaulieu Fibres klaar voor het digital tijdperk

In de fabriek in Kruishoutem draaien extrusielijnen elke dag op volle toeren om de brede schare aan afnemers van het nodige materiaal te voorzien. Om de continuïteit te blijven garanderen, retrofitte Siemens Digital Enterprise Services de aandrijvingen van twee extrusielijnen naar Sinamics S120 CM-kastmodellen.

De extrusielijnen van Beaulieu zuigen vanuit een enorme silo polypropyleenkorrels aan. Die korrels worden vervolgens gesmolten en met enorme kracht door een mal tot vezels geperst. Dat proces herhaalt zich continu, 24/7.

Optimaliseren van spare parts

“Een aantal aandrijvingen waren aan vernieuwing toe”, legt een projectmanager bij Beaulieu uit. “Niet omdat ze niet meer werken, maar omdat er in geval van een defect geen wisselstukken meer voorhanden zijn. Daarom besloten we om rechtstreeks contact op te nemen met Siemens Digital Enterprise Services voor een retrofit. Zij stelden voor om de implementatie te laten uitvoeren door een lokale Solutions Partner, namelijk Callewaert, die al eerder topwerk had geleverd bij Beaulieu.”

Retrofit naar Sinamics S120 CM-aandrijving

Concreet ging het om een oude Eurotherm DC-aandrijving met Siemens DC-motor en een Simovert Masterdrives kastaandrijving met Siemens Simotics AC-motor. Om het gebruik van spare parts te optimaliseren – en omdat een AC-motor een stuk energie-efficiënter is – besloot Beaulieu om twee lijnen te retrofitten met een Siemens S120 CM-aandrijving en Siemens Simotics AC-motor.

Omdat op dat moment de eerste coronagolf woedde, moesten tijdens de werken heel wat maatregelen in acht genomen worden. Doordat Beaulieu gezien werd als een essentiële dienst vanwege de link met hygiënische producten kon alles toch zoals gepland doorgaan.

Proof-of-concept met MindConnect

Met de goedkeuring van Beaulieu werd besloten om eveneens een proof-of-concept op te zetten met dataverzameling en predictive services op één extrusielijn. “We installeerden een MindConnect-box op de lijn die bepaalde parameters van de drive uitleest en doorstuurt naar ons MindSphere-cloudplatform”, legt Kevin Weverbergh, projectmanager bij Siemens uit. “Dat laat ons toe om vanop afstand in te loggen en de status van de drive te checken. Bovendien krijgen we, door de constante metingen, een veel accuratere trendlijn. Dankzij de Predictive Service Assistance app kunnen we dan gericht ingrijpen als bepaalde waarden overschreden worden.”

“Van de voorbereiding over de aansturing tot de uiteindelijke implementatie en ingebruikname: alles in dit project is bijzonder vlot verlopen – ondanks de onvoorziene uitdagingen. Voor ons was dit een cruciale stap in het updaten van ons machinepark naar het digitale tijdperk en het garanderen van onze service naar onze klanten”, besluit Beaulieu.

Sinamics S120: flexibele aandrijving voor veeleisende applicaties

De Sinamics S120 CM-aandrijving die bij Beaulieu draait blinkt uit in veelzijdigheid en modulariteit. De belangrijkste voordelen? Ongekende flexibiliteit dankzij de central control intelligence, grotere precisie via het TIA-platform, en naadloze implementatie van tal van veiligheidsfuncties ter bescherming van de motor die cruciaal is bij Beaulieu.

Meer weten?
Ontdek alle voordelen van retrofit en van de Sinamics S120-reeks.

Digital Enterprise Services:
http://siemens.be/digital-enterprise-services

Contact:
Stuur een mail naar [email protected] en ontdek hoe Siemens Digital Enterprise Services jouw productie-omgeving kan begeleiden naar de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details