Platform over productie- en procesautomatisering
“Een poort naar de wereld”: WAGO investeert in een toekomstbestendig internationaal logistiek centrum

“Een poort naar de wereld”: WAGO investeert in een toekomstbestendig internationaal logistiek centrum

WAGO, leverancier van interconnectie- en automatiseringstechnologie, investeert meer dan 50 miljoen euro in een state-of-the-art centraal magazijn in Sondershausen. Op 10-11-2023 werd de eerste steen gelegd voor dit nieuwe energiezuinige gebouw. De ingebruikname van het nieuwe logistieke centrum is gepland voor eind 2024.

“Ook al blijft WAGO zijn internationale oriëntatie versterken, onze Duitse vestigingen blijven belangrijk: voor ons als familiebedrijf, maar ook als belangrijk technologiecentrum”, legt WAGO-CEO Dr. Heiner Lang uit. “Toekomstbestendige logistiek is een belangrijk onderdeel van onze internationaliseringsstrategie en vormt de basis. Naarmate we op internationaal niveau groeien, zal de vestiging in Sondershausen automatisch groeien als onze ‘poort naar de wereld’, die functioneert als een logistiek centrum voor onze wereldwijde dochterondernemingen”, benadrukt hij.

Internationalisering is van het grootste belang voor de toekomst van WAGO – en dus ook voor de vestiging in Thüringen. De bouw van het 35.000 vierkante meter grote terrein in de industriezone Hainleite begon een jaar geleden. Op een oppervlakte van 11.000 vierkante meter wordt een hoogbouwmagazijn met de nieuwste technologieën, een sterk geautomatiseerde picking- en opslagruimte en 2.000 m² kantoorruimte gebouwd. Een verbindende structuur verbindt het bestaande magazijn met het nieuwe gebouw.

Aanzienlijke capaciteitsverhoging

Met het nieuwe logistieke centrum breidt WAGO zijn capaciteit aanzienlijk uit. “We zullen een hoog serviceniveau blijven garanderen en toekomstbestendige logistiek opbouwen die schaalbaar is voor de eisen van de klant van morgen”, zegt Diana Wilhelm, Vice President Corporate Logistics bij WAGO. Een volledige 25 miljoen euro gaat alleen al naar de technologie van het nieuwe centrale magazijn.

Ook in de productiefaciliteit maakt WAGO in de vestiging in Sondershausen gebruik van de nieuwste technologieën. “We hebben dus één ruimte waar we zowel onze groei kunnen realiseren als concurrerend kunnen blijven”, aldus Dr. Heiner Lang. Tot de producten die in Sondershausen worden geproduceerd, behoren de bekendste verbindingsconnector van WAGO, de 221-serie, en de nieuwe duurzame WAGO-verbindingsconnector uit de serie 221 Green Range met hendels, het eerste aansluitblok dat gedeeltelijk is gemaakt van bio-circulaire en gerecyclede kunststoffen. WAGO produceert ook zijn TOPJOB® S Rail-Mount Terminal Block op de locatie in Thüringen, die een belangrijke  rol speelt voor WAGO: in 1990 opgericht als een strategisch belangrijke productie-installatie, is het al 24 jaar WAGO’s hub voor internationale logistiek. “We hebben de ideale locatie voor leveringen binnen Europa. Van hieruit leveren we ook aan onze nationale dochterondernemingen in 80 landen over de hele wereld”, legt Diana Wilhelm uit. Zodra het nieuwe logistieke centrum klaar is, zal het tot 12.000 bestellingen per dag kunnen verwerken.

Duurzame groei

Net als bij alle nieuwbouwprojecten van WAGO is ook bij de planning in Sondershausen rekening gehouden met energie-efficiëntie en verantwoord gebruik van hulpbronnen. Bij het bouwproces wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke bouw- en isolatiematerialen. Het project omvat ook het creëren van een efficiënte stroomvoorziening: het nieuwe gebouw is uitgerust met ultramoderne warmtepompen en zonne-energiesystemen voor eigen energieopwekking. De bouwtechnologie werd gepland via een project met de Nordhausen University of Applied Sciences met behulp van energiesysteemmodellering en -simulatie om ovens en gasaansluitingen op fossiele brandstoffen volledig te elimineren. Daarmee voldoet het nieuwe gebouw aan de strenge efficiëntienorm KFW 40 EE, die vereist dat ten minste 55 procent van de verwarming en koeling van het gebouw afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen.

Interne knowhow heeft een sleutelrol gespeeld tijdens de hele ontwikkeling van de site. Het nieuwe centrale magazijn is het resultaat van interne logistieke expertise. “Zeker in tijden van toenemende digitalisering en automatisering helpt deze expertise ons om de locatie duurzaam te maken en de toekomst voor lange termijn veilig te stellen. De uitbreiding zal ons niet alleen helpen gelijke tred te houden met de technologie van vandaag, maar ook om banen in de regio op lange termijn veilig te stellen”, zegt Dr. Heiner Lang. In de fabriek in Sondershausen werken momenteel meer dan 1.000 medewerkers, waarmee WAGO een van de grootste werkgevers van Noord-Thüringen is. Door de hoge mate van automatisering zal de behoefte aan geschoolde werknemers en technici blijven toenemen – een van de vele redenen waarom de hoeksteen in Sondershausen het vertrouwen van WAGO in een succesvolle ontwikkeling op lange termijn aantoont.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details