Platform over productie- en procesautomatisering
Grijpers geven robots en cobots hun flexibiliteit

Grijpers geven robots en cobots hun flexibiliteit

Robots/cobots hebben natuurlijk een enorm hoge efficiëntie. Maar een robot/cobot kan pas zijn handling uitvoeren mits die voorzien is van een grijper. En als deze ook nog uitgerust is met een toolchanger verkrijgt deze robot/cobot een nog grotere flexibiliteit en inzetbaarheid.

Er komen nog steeds nieuwe grijpers bij; pneumatische, elektrische, driepunts- of parallel-
grijpers, voor elke applicatie en prijsklasse is er een passende oplossing. En natuurlijk behoort ook ‘custom-made’ tot de mogelijkheden. Momenteel lijkt de robotwereld in de ban van de cobots. Dus ook daar zijn speciale grijpers voor beschikbaar. Deze cobotgrijpers moeten wel voldoen aan de ISO/TS15066-voorschriften. Bij cobotgrijpers ligt de keuze voor servotechnologie voor de hand. Zo is er onlangs een slimme grijperserie gelanceerd die snel in elk systeem is in te passen. Voor de meeste cobot-fabricaten is er zelfs een plug-and-play module beschikbaar, zodat de grijper direct vanuit de cobotbesturing bediend kan worden. Elektrische grijpers zijn verkrijgbaar met een Digital-control, Analog-control en IO-Link-control. Het hoeft niet persé de relatief dure servoversie te zijn. Er is voor elk wat wils.

Doorontwikkelingen in pneumatische grijpers

Maar de meeste toepassingen zitten nog altijd in de pneumatische grijpers. En ook daar gaan de technische ontwikkelingen gewoon door. Aangezien er geen ‘grijper-panacee’ bestaat is de keuze aan grijpervarianten bijna ongekend. Parallelgrijpers, driepuntsgrijpers, hoekgrijpers, groteslaggrijpers, gatgrijpers, naaldgrijpers, magneetgrijpers, O-ringgrijpers … Behalve dat er telkens nieuwe varianten bijkomen vinden de producenten ook nog steeds technische verbeteringen, bijvoorbeeld met grijpers die standaard IP67-afgedicht zijn of met grijpers die 30 miljoen slagen onderhoudsvrij kunnen worden ingezet.

Beste van twee werelden

Tussen de elektrische grijpers en de ‘gewone’ pneumatische grijpers zitten de ‘hybride’ grijpers met ingebouwde ventielen en IO-Link communicatie. Misschien wel het beste van twee werelden. Een goede grijper doet precies wat hij moet doen. Zo efficiënt mogelijk, tegen zo laag mogelijke kosten. Vraag de grijperspecialist voor de optimale robotgrijper/cobotgrijper voor uw toepassing.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details