Platform over productie- en procesautomatisering
Handige robots en cobots

Handige robots en cobots

Niks dat flexibeler objecten kan grijpen en manipuleren dan een menselijke hand. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de vraag naar humanoïde manipulatoren toeneemt. En hoe groter de vraag, hoe economisch haalbaarder deze optie zal worden. Hun sterkste troef? De grote verscheidenheid aan grijpende varianten. Bovendien speelt ook het emotionele aspect een rol, zeker wanneer het gaat om functionele en assisterende robotica. Mensen werken immers emotioneel liever met mensenhanden samen.

Slimme grijpsystemen kunnen dan zelf hun doelobject identificeren met behulp van camera’s en beslissen hoe ze het object het beste kunnen grijpen.

In de industrie worden grijpers traditioneel beoordeeld op de lengte van hun levensduur en hun prestatievermogen, ook in moeilijke omstandigheden. Grijphanden daarentegen zullen zich eerder onderscheiden door de flexibiliteit van de bewegingen die ze kunnen maken. Ze vinden dan ook vooral toepassing waar de variëteit aan te grijpen onderdelen bijzonder groot is of waar de grijptaak enorm complex wordt. Wisselt u in uw productie vaak van producten? Moeten ze de ene keer met fluwelen handschoenen behandeld worden en is er de andere keer veel kracht nodig? Dan zijn robothanden zeker het overwegen waard. Daarnaast zullen ze een cruciale rol spelen in de acceptatie van robots op de werkvloer. Wanneer een robot of cobot in een assemblagestation nauw moeten samenwerken met mensen, zijn humanoïde grijphanden een meer welgekomen gast dan klassieke industriële grijpers. Gebruikers associëren ze immers meer met emotionele aspecten. Met een robothand kunnen ook tal van gebaren worden gemaakt om de visuele communicatie tussen mens en robot te vereenvoudigen en de acceptatie te verhogen.

Naar autonoom grijpende robothanden

Over hoeveel vingers ze dan precies moeten beschikken, zal afhangen van de toepassing en het beschikbare budget. Fabrikanten hebben in elk geval hun huiswerk al klaar met zelfs modellen voor robothanden met vijf vingers, waarbij ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen of als een team samenwerken. Daarbij werd heel veel inspiratie geput uit bionica en wordt gebruikgemaakt van nieuwe concepten in motortechnieken en elektronica. Enerzijds om de kosten te drukken, want robothanden zullen pas een brede inzet in de industrie krijgen als ze een economisch haalbare optie worden. Anderzijds wordt er gekeken naar innovatieve concepten om ze meer zelfstandigheid te geven. Want grijphanden worden pas echt interessant wanneer ze genoeg intelligentie en visie meekrijgen om objecten autonoom op te pakken, zonder dat de grijpbeweging telkens geprogrammeerd moet worden. De complexe programmering zal moeten worden ingeruild voor een zelflerend, autonoom samenspel van componenten. Slimme grijpsystemen kunnen dan zelf hun doelobject identificeren met behulp van camera’s en beslissen hoe ze het object het beste kunnen grijpen. Er wordt hard gewerkt aan algoritmen voor het classificeren van verschillende geometrieën en opstellingen, maar evengoed algoritmen voor het ontwikkelen van de ideale grijpstrategie.

Robot hand specify

Met een robothand kunnen ook tal van gebaren worden gemaakt om de visuele communicatie tussen mens en robot te vereenvoudigen en de acceptatie te verhogen.

Continu aanpassen aan nieuwe objecten

Het doel is duidelijk: robothanden moeten er in slagen dankzij de sensorsystemen in de grijpvingers, motorstroom en ingebouwde intelligentie om de kwaliteit van een greep te detecteren, evalueren en waar nodig bij te stellen. Bovendien kunnen de eigenschappen van een object (denk aan geometrie, maat en flexibiliteit) dan via de grijper worden ‘gevoeld’ en doorgegeven naar hogerliggende systemen en bewerkingsstations. Voeg daar de mogelijkheden uit de wereld van artificiële intelligentie aan toe en robots en cobots met humanoïde handen zullen zich ook intuïtief kunnen trainen, individuele bibliotheken aanleggen en uitbreiden. Voor hen is dus geen toekomst weggelegd in het uitvoeren van uiterst repetitieve taken. Hun kracht zit net in het feit dat ze zicht voortdurend kunnen aanpassen aan nieuwe objecten en relaties en dat ze hun grijpstrategieën continu blijven optimaliseren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details