Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe de samenstelbare en flexibele organisatie de digitale transformatie in de auto-industrie versnelt

Hoe de samenstelbare en flexibele organisatie de digitale transformatie in de auto-industrie versnelt

Om bij te blijven met innovatie en zakendoen nieuw leven in te blazen, zijn managers in de auto-industrie zich ervan bewust dat de weg vooruit digitaal is. Digitale transformatie is in veel opzichten een existentiële noodzaak geworden. Digitalisering mag echter nooit een doel op zich zijn. Digitale systemen zijn een middel waarmee problemen en ideeën aangepakt worden die betrekking hebben op de productieactiviteiten en -doelstellingen. Dit geldt zowel voor de leverancier die al jarenlang onderdelen levert voor verbrandingsmotoren en die niet van materialen en processen verandert maar wel vernieuwde productie efficiëntie nodig heeft om te concurreren als voor de beginnende fabrikant van elektrische voertuigen die aan clean-sheet engineering doet en niet-traditionele materialen introduceert in de autoproductie.

Als een digitale transformatie goed uitgevoerd wordt, vermindert dit risico’s, versnelt het de time to market, verhoogt het marges en verbetert het de marktpositie. De grote meerderheid van digitale transformatie-initiatieven behaalt echter hun doel niet. Elk bedrijf, in welke tak binnen de supply chain in de auto-industrie dan ook, moet continu op zoek naar nieuwe manieren om succes te garanderen binnen de grenzen van twee realiteiten.

Twee realiteiten die digitale transformatie begrenzen

De eerste realiteit is de vindingrijkheid en snelheid die voortdurend worden gevraagd door een autolandschap dat zich in een versneld tempo ontwikkelt. Steeds veranderende technologische en marktomstandigheden creëren een groeiend web van onderling samenhangende uitdagingen en kansen. Elektrificatie, connected services, autonome voertuigen, flexibele mobiliteit, de pandemie, complexiteit en onzekerheden in de supply chain, duurzaamheid, hyperautomatisering, … Om succesvol door dit web te navigeren, is het essentieel om een wendbaar, flexibel productie-ecosysteem op te bouwen – een systeem dat robuuste interconnectiviteit met bedrijfs- en bedrijfssystemen biedt, evenals zichtbaarheid in de value chain.

De tweede realiteit is de bestaande investering in activa – faciliteiten, machines, apparatuur, mensen en digitale systemen. Om te slagen, moet men het maximale uit deze middelen halen. Hoe kunt een organisatie bestaande middelen als de nieuwste ontwikkelingen benutten om te groeien, rekening houdend met de krachten en schommelingen van de huidige markt? Het antwoord: de samenstelbare en flexibele organisatie.

De samenstelbare en flexibele organisatie

Een samenstelbare en flexibele organisatie is een organisatie die is ontworpen voor real-time aanpassingsvermogen en veerkracht in geval van onzekerheid. Het is gebaseerd op een platform dat het gezamenlijk oplossen van problemen ondersteunt door middel van experimenten en iteratie. Het democratiseert toepassingsmogelijkheden, zodat elk lid van het productieteam op eenvoudige wijze toepassingen kan samenstellen en opnieuw in elkaar kan zetten, waarbij behouden blijft wat werkt en verwijderd wordt wat niet werkt. Om deze mogelijkheden te creëren, verandert de samenstelbare organisatie monolithische digitale systemen in samenstelbare artefacten, waardoor orkestratie, modulariteit en autonomie mogelijk worden.

Alles begint bij data-driven manufacturing excellence

Van de verschillende takken van de maakindustrie heeft de auto-industrie een voortrekkersrol vervuld op het gebied van automatisering en digitalisering, door als eerste gebruik te maken van computergestuurde bewerkingen, robotica, automatische inspectie en in-line sensoren, data-acquisitie en nog veel meer. Hierdoor lopen automotivebedrijven ver voorop als het gaat om het genereren van data.

Toch wordt momenteel slechts 10% van deze data geanalyseerd voor productie-inzichten. De meeste productiedata worden alleen gebruikt voor hun oorspronkelijke doel. Een sensor kan bijvoorbeeld in eerste instantie bedoeld zijn om een productiestap in gang te zetten, maar de onbenutte data die door deze sensor worden gegenereerd, kunnen ook worden gebruikt om inzicht te krijgen in het proces dat wordt gemonitord. Het is van essentieel belang om de beschikbare data vast te leggen en te gebruiken als hefboom voor manufacturing excellence.

Om big data om te zetten in bruikbare intelligentie en inzichten, moet een organisatie eerst data bundelen, contextualiseren en analyseren om een bron van smart data te creëren. Vervolgens moet de smart data gemakkelijk toegankelijk gemaakt worden, zodat de data-driven organisatie de expertise van elke medewerker optimaal benut via een onbelemmerd, samenwerkend communicatienetwerk. Data-driven manufacturing excellence vraagt zichtbaarheid in de hele onderneming, evenals een integrale cultuur van kwaliteit en kosteneffectiviteit en een dynamische klantervaring.

Digitale transformatie bereiken via de samenstelbare organisatie

De samenstelbare en flexibele organisatie stelt gebruikers in staat om drie belangrijke doelen van digitalisatie te behalen. Ten eerste maakt het flexibiliteit mogelijk met gepersonaliseerde, domeinoverschrijdende applicaties. Fabrikanten kunnen snel applicaties samenstellen op het gebied van toelevering, engineering, productie, service en bedrijfsdomeinen, en zo de wendbaarheid en flexibiliteit creëren die in de huidige markt vereist zijn. Ten tweede is een samenstelbare organisatie in staat om continu en sneller dan ooit te innoveren. Procesdeskundigen kunnen samen met IT co-creators en co-innovators worden. Ten slotte verhoogt het de productiviteit en output. De samenstelbare organisatie realiseert en versnelt de harmonisatie binnen de onderneming en de value chain.

In het huidige klimaat van revolutionaire technologieën, steeds complexere toeleveringsketens, toenemende eisen op het gebied van regelgeving, en toenemende verwachtingen van klanten, stelt de samenstelbare en flexibele organisatie elke medewerker in staat om zijn persoonlijke vindingrijkheid bij te dragen aan de nieuwe efficiëntie en grotere productiviteit die een organisatie nodig heeft. Digitale transformatie wordt zelf getransformeerd van een plan naar een uitgevoerde realiteit. Het resultaat is een wendbare, flexibele organisatie met het vermogen om snel te reageren op elke verandering in de sector.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details