Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe het onderste uit de kan van uw machines halen?

Hoe het onderste uit de kan van uw machines halen?

Overal Equipment Effectiveness is een term in opmars in de industrie. Hij vertelt immers iets zinnigs over hoe uw machines in de praktijk presteren. Cruciale informatie om de beschikbaarheid te verbeteren en te evolueren van reactief naar preventief onderhoud. Ook ifm electronic gaat daarom een stapje verder. Het wist al uw gegevens van de shopfloor tot de topfloor te brengen en terug. Met de SmartObserver worden die data nu ook perfect gevisualiseerd, geanalyseerd en gemonitord. Plug-and-play cockpits voor gebruikers zonder extra bekabeling die zich ook naadloos laten integreren in uw eigen IT-netwerk of ERP-pakket.

Wat World Class Manufacturers onderscheidt van klassieke maak­bedrijven is de ambitie om alles uit hun producten en productieproces te halen. Het is daar dat de interesse voor Overal Equipment Effectiveness (OEE) hoogtij viert. OEE is de gulden regel voor het meten van hoezeer de productie werkelijk benut wordt: kwaliteit x beschikbaarheid x performantie. Marc Everaert, managing director ifm electronic: “Voor World Class Manufacturers ligt de lat op een OEE van 80 à 85%. Voor een gemiddeld bedrijf zal dat eerder 60 à 65% bedragen. Het is interessant om inzicht in OEE te krijgen, omdat het enorm veel potentieel voor verbeteringen in zich draagt. In de eerste plaats om van reactief onderhoud de stap te zetten naar condition based maintenance en zelfs predictief onderhoud, waar ongeplande stilstanden tot het verleden behoren. Maar eigenlijk is dit nog maar het tipje van de ijsberg.”

De kracht van deze smart solutions van ifm electronic schuilt in het combineren van alle sensordata tot een performante analysetool voor predictief onderhoud.

 

OEE in kaart brengen

Maar hoe kunnen we nu de kwaliteit, de snelheid en de beschikbaarheid van productiemachines in kaart brengen? Hoe visualiseren we OEE? Sensoren vormen het vertrekpunt. Neem nu een werktuig­machine. Wie de technische pannes zal onderzoeken komt al snel tot de conclusie dat de meeste problemen te maken hebben met de spindel en meer bepaald met overbelasting en slijtage. “Door de integratie van trillingsanalyse, sensoren dus, zal een breuk meteen gedetecteerd worden om secundaire schade te vermijden. Maar wie dieper graaft in die gegevens kan bijvoorbeeld ook ontdekken wanneer de slijtage zijn tol begint te eisen en het gereedschap aan vervanging toe is. Wie dan ook nog gegevens over de temperatuur, de oliekwaliteit, de druk … weet toe te voegen, zal nog stukken wijzer worden”, vat Philippe Briers, project leader Smart Factory samen. In dat geval spreken we niet alleen meer van sensoren maar van systemen die trillingen ook kunnen bewaken, analyseren en ingrijpen waar nodig.

SmartObserver, alles in huis voor nauwkeurige diagnostiek

Voor ifm electronic vormt de SmartObserver software deze brug tussen de virtuele en de reële wereld. Briers: “Hiermee kunnen we alle objectwaarden uit de praktijk in real-time visualiseren in een cockpit. De gegevens worden met andere woorden omgetoverd in direct duidelijke en bruikbare informatie. Om de PLC te laten ingrijpen of om verdere optimaliseringen op te sporen. Trendings tonen hoe die signalen evolueren in de tijd. Aan elk object kunnen ook eenvoudig grenswaarden toegekend worden om erover te waken dat alles binnen vooropgestelde toleranties verloopt.” Alles dus om een nauwkeurige diagnostiek te krijgen en onderhoudstaken zodanig af te stemmen. De stap naar OEE is dan heel dichtbij. Met de MachineDataAcquisition module kan je deze gegevens aftoetsen aan de geplande werktijd van de machine. Een eerste stap om tot de visualisering van de OEE-score te komen.

ifm brengt al uw gegevens van de shopfloor tot de topfloor en terug. Met de SmartObserver worden die data nu ook perfect gevisualiseerd, geanalyseerd en gemonitord.

 

Naar predictief onderhoud

Wat is nu het nut van deze informatie? Uw onderhoudsdepartement zal als eerste de vruchten van deze nieuwe manier van werken kunnen plukken. Onderhoud gebeurt nu veelal preventief, wat een goede OEE-score geeft maar de kosten wel doet oplopen omdat componenten nooit hun volledige levensduur bereiken. Everaert: “Dankzij Smart­Observer kunnen we daarentegen gaan voorspellen wanneer kritische onderdelen aan vervanging zullen toe zijn. Niet te vroeg, niet te laat maar op het meest opportune moment.” De kracht van deze smart solutions van ifm electronic schuilt in het combineren van alle sensordata tot een performante analysetool. “Net zoals het bandencontrolesysteem in uw wagen over de kwaliteit van uw banden waakt, geeft SmartObserver u alle informatie die u nodig heeft om uw machines in optimale conditie te houden. En dat op een zeer laagdrempelige manier”, aldus Everaert. De application packages bevatten reeds een geheel van sensoren, connectoren en een controle-eenheid om over kritieke onderdelen te waken. Door daar ook de best mogelijke configuratie, parameterset en voorgeprogrammeerde cockpit aan te koppelen, krijgt u kant-en-klare application solutions in handen. Een oplossing die ook rechtstreeks in uw eigen IT-netwerk kan geïntegreerd worden of in uw ERP-pakket.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details