Platform over productie- en procesautomatisering
Hygiëne, efficiëntie en flow van processen verbeteren
Ten slotte wil Hyline ook verder gaan met SCADA-PLC-oplossingen voor fijnchemie en aanverwanten.

Hygiëne, efficiëntie en flow van processen verbeteren

Het verhaal van Hyline is een verhaal van passie en synergie. Door aansluiting te zoeken bij andere spelers, is het bedrijf met vestigingen in Gent, Waver en Antwerpen erin geslaagd zich op te werpen als ‘clean process integrator’. Het kan voor zijn klanten sleutel op de deur installaties ontwerpen en leveren. Sinds begin 2022 behoort het tot Eiffage Energie Systèmes Belux, dat elektrische, industriële, klimatologische en energetische systemen en installaties ontwerpt, bouwt, exploiteert en onderhoudt.

Het huidige Hyline is ontsproten uit twee bedrijven. Eerst was er Hyline, dat actief was als clean piping integrator. Heel wat processen in de farmaceutische en chemische industrie streven immers de hoogst mogelijke zuiverheid na. Dat vraagt om specialisten in leidingwerk die met de juiste kennis van zaken en technieken aan de slag kunnen om de hoogste graad van perfectie af te leveren. Daarnaast was er ProcAT, een automatiseringsintegrator opgericht in 2001 in Deurne. Door de fusie werd de expertise van beide bedrijven naast elkaar gelegd. Het resultaat was een ‘clean process integrator’ die sleutel op de deur installaties kan ontwerpen en leveren aan klanten. 

Hyline verzorgde bij PXL Carpets het ontwerp (P&ID, 3D-design, automatiseringsarchitectuur en elektrische engineering), de constructie en de inbedrijfstelling van een clean process skid.

Volledig geïntegreerde aanpak voor klanten

Hyline heeft vandaag dus twee afdelingen, Hyline Process Piping en Hyline Process Automation. De activiteiten zitten verdeeld over drie vestigingen: de hoofdzetel in Gent, Waver en Antwerpen. De fusie zorgde ervoor dat de piping diensten van Hyline meer en meer ingang vonden in de voedingsindustrie en anderzijds het aandeel van procesautomatiseringsprojecten in de farmaceutische industrie toenam. Een duidelijk geval van kruisbestuiving dus waar vooral klanten van profiteren. Vandaag schaart het bedrijf zich achter de missie om zoveel mogelijk projecten samen aan te bieden, zodat de klant één aanspreekpunt en een volledig geïntegreerde aanpak krijgt. De mogelijkheid dat beide afdelingen samenwerken met een andere integrator voor automatisering of piping blijft evenwel bestaan.

Synergie met Eiffage

Een verhaal van synergie zoeken dus, dat in 2022 nog verdere uitbreiding kreeg. Hyline is immers toegetreden tot de Eiffage Energie Systèmes Belux groep. In België en Luxemburg omvat deze groep nu tien ondernemingen en bestrijkt de markten infrastructuur en netwerken, steden en leefgemeenschappen, tertiaire en industrie. In totaal realiseerden de meer dan 1.000 medewerkers in de Belux een omzet van 200 miljoen euro.  Hyline werkte al samen met een aantal spelers actief binnen de groep zoals VSE en Yvan Paque. Zij leverden de elektromechanische installaties voor de projecten, Hyline stond in voor het automatiseringsgedeelte. Dit heeft al geleid tot een aantal mooie realisaties zoals het Pompstation Vrouwvliet Mechelen, de Oude Kaaibrug in Ninove, de Sluis Dender in Aalst en de automatisering van de tien stuwen van het Schulensmeer. De toekomst belooft nog meer van dat.

Ontwikkeling clean process skids

Hyline wil zich als clean process integrator verder inzetten op de ontwikkeling en verkoop van geautomatiseerde clean process skids. Hyline verzorgt hierbij het ontwerp (P&ID, 3D-design, automatiseringsarchitectuur en elektrische engineering), de constructie en de inbedrijfstelling van de skids. Ook hier kan het reeds bogen op een aantal mooie gezamenlijke referenties zoals voor PXL Carpets, Chemium, Lonza … Hyline ontwikkelde daarnaast een skid voor de aanmaak, stockage en distributie van purified water, waarbij het aanmaaksysteem volledig geïntegreerd werd met de stockage en het distributiesysteem. Opnieuw om klanten een turn-key oplossing te kunnen aanbieden, vanaf de stadswateraansluiting tot aan de verschillende interne gebruikers. Dit met alle tools voor de nodige kwaliteitsopvolging en garanties van de specificaties van het water, zoals vooropgesteld door de eindklant.

Automatisering en integratie

Ten slotte wil Hyline ook verder gaan met SCADA-PLC-oplossingen voor fijnchemie en aanverwanten. De locatie dichtbij de Antwerpse haven, maakt Hyline tot de geknipte lokale Siemens Solution Partner. Voor dergelijke systemen maakt Hyline immers meestal gebruik van Siemens WinCC SCADA in combinatie met een S71500 PLC. Maar het kan ook beperktere oplossingen met visualisatie op een HMI-paneel leveren. Een mooi voorbeeld van zo’n realisatie gebeurde voor ECOVER, fabrikant van ecologische reinigingsproducten. Hyline verzorgde daar zowel de levering en installatie van de mechanische rvs installatie (stockagetanks, mengtanks, distributie, waterhuishouding, lijnmonitoring) als de geïntegreerde automatiseringsoplossing op basis van een WinCC en S7 PLC’s. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details