Platform over productie- en procesautomatisering
Informatie en tips over kooiladders: de belangrijkste informatie

Informatie en tips over kooiladders: de belangrijkste informatie

De kooiladder: veiligheidsmiddel en sluiproute
Kooiladders zie je vandaag de dag veel op gevels van loodsen, hoge gebouwen, kantoorpanden en fabriekshallen. Dat is niet zo vreemd, want een kooiladder is vooral bedoeld om bedrijven en fabrieken veiliger te maken en mensen in het pand een veilige vluchtroute te bieden. Maar ook al toegang tot gebouwen – bijvoorbeeld als ‘sluiproute’ voor personeelsleden of toegang voor gevelwerkers – is een kooiladder nuttig. Hoe zit het precies met de regelgeving rond kooiladders? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kooiladders. De belangrijkste informatie over deze veiligheidsladders hebben we hieronder voor je verzameld. Evenals belangrijke informatie over het nut en doel van de kooiladder.

De wetgeving
Wettelijk is vastgelegd dat gebouwen – zoals bioscopen, overheidsgebouwen, scholen en fabrieken – goed toegankelijke vluchtwegen moeten hebben. Bij hoogten vanaf drie meter is daarbij een kooiladder verplicht, die van aluminium gemaakt is en de kans dat gebruikers vallen tot een minimum reduceert. Aan de onderzijde dient een kooiladder een afsluiting te hebben, zodat passanten niet zomaar de ladder op kunnen. En het is verplicht dat er bordessen worden aangebracht om de 6 meter, als rustplekken, wanneer het betreffende gebouw hoger is dan 10 meter. De wetgever heeft verder bepaald dat er minimaal één keer per jaar een controle van de kooiladder moet plaatsvinden, om de onderhoudsstaat van de ladder te controleren

Een kooiladder heeft nog meer functies
Naast het vergroten van de veiligheid door een extra escape-route te bieden, heeft de kooiladder nog aanvullende functies. Een kooiladder biedt een nuttige, alternatieve toegang tot het dak van een loods, fabriek of kantoorpand. Deze ladders worden dan ook dankbaar gebruikt door gevelwerkers, schoorsteenvegers, dakwerkers, maar ook door personeel dat snel op locatie moet zijn op een lastig bereikbare plek in het gebouw. De kooiladder is dus ideaal voor meerdere mensen, ook als deze niet gebruikt wordt als ontsnappingsroute bij calamiteiten.

Veilig gevoel
Voordelig aan een kooiladder is dat deze ladder jouw personeel, maar ook de buitenwacht (klanten, passanten) een verhoogd gevoel van veiligheid biedt. Menen die jouw bedrijf zien of er werken, weten dat je het met de veiligheid serieus neemt. En dat is natuurlijk goed voor het image van jouw onderneming!

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details