Platform over productie- en procesautomatisering
Integratie van robots in automatiseringsportfolio

Integratie van robots in automatiseringsportfolio

Eén uniforme architectuur voor robots en machinebesturing zal de flexibiliteit en de precisie van machines naar een ongekend hoog niveau brengen. Dat kondigden B&R en ABB tijdens de afgelopen editie van SPS. De robots zullen geïntegreerd worden binnen het automatiseringsportfolio van B&R. Op deze manier kunnen gebruikers hun processen voor enkelstuksproductie optimaliseren en wordt de droom van mass customization binnen handbereik gebracht.

Door de volledige integratie van de robots van ABB in zijn automatiseringssystemen, kan B&R nu machinebouwers ondersteunen met alle oplossingen vanuit één bron. Ze zullen samen met de bestelling van de robot in een keer de passende besturings-, I/O- en aandrijvingscomponenten kunnen aanschaffen. “Door de integratie van ABB’s fleet van robots in het B&R portfolio, worden we een echte one-stop-shop”, vat Sami Atiya samen, president van de Robotics and Discrete Automation business binnen ABB. “We zijn het enige bedrijf dat klanten de volledige range van geïntegreerde hardware- en softwareoplossingen kan aanbieden rond besturing, actuatoren, robots, sensoren, analytics en elektrificatie. Onze sterkte schuilt in de mogelijkheid om de producten van ABB en B&R in één oplossing te combineren, ondersteund door onze toepassingsexpertise. Dit zal producenten helpen om hun flexibiliteit te verhogen op alle niveaus, om korte productcycli te krijgen en om kleinere series te produceren met grotere variatie.”

Ongeëvenaarde graad van synchroniciteit

Machinebouwers zullen de keuze krijgen uit een brede waaier aan ABB robots, waaronder SCARA-, delta-, en palletiseerrobots in verschillende formaten en met verschillende heflasten. Dit is in het bijzonder interessant voor machinetoepassingen waar een hoge graad van synchroniciteit vereist is met andere componenten, zoals in pickingopdrachten. Met ABB robots rechtstreeks geïntegreerd in het automatiserings-systeem van de machine krijgen machinebouwers een ongeëvenaarde graad van synchroniciteit. De robot heeft niet langer een eigen controller nodig, de interfaces tussen de machine en de robot kunnen verdwijnen, aangezien alle assen en sensoren nu over een gemeenschappelijk netwerk kunnen communiceren wat precisie in de hand werkt tot op microsecondeniveau. De integratie van robotica en automatisering betekent bovendien dat er maar een controller en een engineering systeem meer nodig is voor ontwikkeling, diagnose en maintenance. Dit bespaart ruimte op de werkvloer.

Een ander voordeel dat hieruit voortvloeit uit de combinatie van robotica en machinesturing is een meer gebruiksvriendelijke programmering.

 

Gebruiksvriendelijker programmeren

Een ander voordeel dat hieruit voortvloeit uit de combinatie van robotica en machinesturing is een meer gebruiksvriendelijke programmering. Er is nu maar één toepassing en maar één ontwikkelomgeving. Dit zal ervoor zorgen dat de ontwerptijd aanzienlijk vermindert. Met de kant-en-klare softwarecomponenten van mapp Technology kunnen ontwikkelaars eenvoudig een machineapplicatie opzetten en configureren, zonder dat ze kennis nodig is van specifieke robottalen. “Onze nieuw ontwikkelde geïntegreerde oplossing stelt ons in staat om machinebouwers te ondersteunen, hun processen te verbeteren en hun investeringen in automatisering future proof te maken. Een robot is traditioneel een zelfvoorzienend systeem met zijn eigen controller en kast. Engineering, diagnose, onderhoud gebeuren stuk voor stuk met aangepaste systemen en met specifieke robottalen. Je hebt er vaak een specialist in programmeren voor nodig”, vertelt Hans Wimmer, managing director van B&R. “Met de inlijving van ABB robots in één simpele architectuur, creëren we een volledig geïntegreerd automatiseringssysteem. Voor machinebouwers maakt het nu niet meer uit of ze een enkele motion control as of een volledige robot in de machine moeten integreren.”

Eenvoudigere synchronisatie

Synchronisatie tussen sensoren en de bewegingen van de robot zal nu ook eenvoudiger worden. Het resultaat van kwaliteitscontrole met een B&R visiecamera kan nu omgezet worden in een sturingscommando voor de ABB robot in minder dan een milliseconde. Zo kunnen defecte werkstukken verwijderd worden van de productieband, zonder manuele interventie die het productieproces vertraagt. Aangezien de machinebouwer geen aparte hardware, communicatienetwerken en toepassingen moet gebruiken, zal hij een veel nauwere synchronisatie realiseren tussen de robot en andere machinecomponenten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details