- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Het is vijf voor twaalf voor het klimaat. Een waarschuwing die ook de industrie ter harte neemt. Ze mag zich immers verantwoordelijk achten voor ongeveer een derde van de emissies wereldwijd. Steeds meer bedrijven eisen daarom van hun leveranciers data omtrent de CO2-voetafdruk van hun producten. Maar hoe breng je een volledige supply chain in kaart? Dat is wat het SiGREEN platform van Siemens precies doet, zonder aan de eigendom van de data te raken. Tijd voor een kennismaking.
Het idee achter SiGREEN ontstond drie jaar geleden vanuit een van de productievestigingen. Siemens zocht een antwoord op de vraag hoe het zichzelf kon voorbereiden op vragen van klanten en toekomstige wetgeving rond CO2-emissies. Aan het hoofd staat Johannes Thul: “Het uitgangspunt is dat producten uit verschillende bouwstenen bestaan. Als je wilt weten hoeveel de CO2-voetafdruk van een product bedraagt, dan moet je de emissies voor elk van die bouwstenen samenleggen. Je moet, met andere woorden, uit elke stap in de supply chain de reële data halen. Want met enkel schattingen en gemiddelden op basis van een bill of materials geraak je er niet.”
Het idee rijpte binnen next 47, Siemens’ ecosysteem voor start-ups, verder tot een bruikbare tool. “Hoewel het idee voortkwam uit een uitdaging die we intern identificeerden, zagen we meteen het potentieel voor iedereen in de industrie. Daarop ben ik nog het meest trots. Dat we een probleem waarmee we als Siemens niet noodzakelijk geassocieerd worden toch aanpakken door de expertise van alle specialisten die we als technologiebedrijf in huis hebben samen te brengen.”
Vorige zomer kreeg SiGREEN zijn officiële lancering. “Wie vandaag zijn CO2-voetafdruk wil berekenen, baseert zich of op secundaire gegevens en gemiddelden of moet bij elke leverancier afzonderlijk alle data opvragen. Het zal tijd en software kosten om al die gegevens samen te brengen. Door met het SiGREEN platform te werken, wordt alles een stuk laagdrempeliger. Alle leveranciers die bijdragen tot een PCF (Product Carbon Footprint) worden uitgenodigd om hun data op een beveiligde webpagina in te geven, volgens een van de beschikbare standaarden. Peer-to-peer communicatie via een cryptografische beveiliging. De data zijn niet beschikbaar voor iedereen, ze blijven eigendom van de gebruiker. Maar het platform kan er wel mee aan de slag om voor elke stap in de supply chain de effectieve waarde te berekenen”, vat Geert De Coninck, business unit manager factory automation, de werking samen. Alles wordt in rekening gebracht: zowel de materialen als de energie die nodig is om ze te produceren. Daarnaast zijn er mogelijkheden om via auditpartners de correctheid van de gegevens te dubbelchecken.
Een brede waaier aan klanten heeft zich intussen aangemeld op het platform, waar de meeste features gratis te gebruiken zijn. “Je merkt dat de industrietakken die het meest in het oog lopen en het dichtst bij de consument staan, het snelste overstag gaan. Ook bij de transformatie van ons eigen portfolio krijgen vragen van klanten en leveranciers eerste prioriteit”, voegt De Coninck eraan toe. Want het berekenen van de CO2-voetafdruk is nog maar de eerste stap. “Alles begint met het creëren van transparantie en de data steeds nauwkeuriger krijgen. Hoe meer data er samenkomen, hoe meer potentieel er zal ontstaan om optimalisaties te ontdekken. Bedrijven krijgen een handig instrument in handen om te beoordelen welke grondstoffen of componenten een duurzaam alternatief kunnen vormen om tot dat einddoel van CO2-neutraliteit te komen”, aldus Thul.
De focus van SiGREEN mag dan in eerste instantie op CO2 liggen, niks houdt verdere ontwikkelingen voor andere waardevolle elementen in bill of materials tegen. “Ik denk al vooruit naar andere topics”, geeft Thul aan. “Alles wat duurzaamheid kan bevorderen, kan hier in aanmerking komen. De aanwezigheid van recycled content bijvoorbeeld, of in hoeverre producten beantwoorden aan Cradle-to-Cradle certificatie. De voorbije jaren met uitdagingen als corona en de energiecrisis hebben getoond dat de weg vooruit sowieso langs robuustere supply chains en groene investeringen leidt. Met SiGREEN willen we aan industriële bedrijven de transparantie geven die nodig is om de juiste keuzes te maken, gebaseerd op reële data.”