Platform over productie- en procesautomatisering
Krachtpatser met lange slag voor collaboratieve toepassingen

Krachtpatser met lange slag voor collaboratieve toepassingen

Een mijlpaal die het pad vereffent voor een intense samenwerking tussen mens en robot. De SCHUNK Co-act EGL-C  is ‘s werelds eerste grijper met lange slag voor collaboratieve toepassingen. Hij bereikt hoge grijpkrachten tot 450 N in combinatie met een lange slag van 42,5 mm per vinger. De slimme krachtpatser van 24 V is geschikt voor de handeling van werkstukken tot 2,25 kg en kan breed worden ingezet. Als bijkomend voordeel zullen de componenten door DGUV gecertificeerd worden voor HRC-toepassingen, net op tijd voor de marktintroductie eind 2019.

Terwijl de grijpkracht van de DGUV-gecertificeerde grijpers van SCHUNK tot op heden beperkt was tot 140 N, biedt het bedrijf nu een volledig innovatieve reeks componenten met de Co-act EGL-C. Voor het eerst zal SCHUNK het potentieel van mensrobot-samenwerking verder uitbouwen voor het hanteren van grotere gewichtslasten dan bij de assemblage van kleine onderdelen. Hiermee richt de marktleider op het gebied van grijpsystemen en klemtechniek zich in de eerste plaats op de toeleveranciers en de fabrikanten in automotive, die intensief aan relevante HRC-scenario’s werken. Daarnaast richten de specialisten van het SCHUNK Co-act-team zich op andere industriële toepassingen, zoals machinebouw, waar de krachtige grijper HRC-toepassingen efficiënt sneller kan laten verlopen. Tot voor kort was dit onmogelijk omdat er geen betrouwbare aandrijf­systemen in het belastingbereik tot 2,25 kg beschikbaar waren.

Kracht en verplaatsingsmeting gecombineerd
Om ondanks de hoge grijpkracht te voldoen aan de biomechanische grenswaarden die in ISO/TS 15066 zijn vastgelegd, is de SCHUNK Co-act EGL-C-grijper uitgerust met een gecombineerde kracht-/verplaatsingsmeting. In de basisklemmen zijn krachtmetende klemmen en incrementele encoders geïntegreerd die permanent de respectieve grijpkracht en positie van de grijpervingers controleren. De grijpprocedure die op de draaiende grijper is opgeslagen, is in verschillende fasen opgedeeld. De grijpkracht is beperkt tot 30 N bij een theoretische afstand van 4 mm van het ingeleerde werkstuk, wat veel kleiner is dan de dikte van een vinger. Als er tijdens deze naderingsfase een botsing optreedt, bijvoorbeeld door contact met de hand van de operator, neemt de grijper onmiddellijk een veilige greep aan zonder risico op letsel. Pas in de tweede fase, bij een werkstukafstand onder 4 mm, sluiten de vingers met de door de gebruiker in te stellen kracht tot maximaal 450 N. Als het systeem in deze sluitfase de flexibiliteit meet, bijvoorbeeld omdat een vastgegrepen werkstuk te klein is en de operator het handmatig wil verwijderen, dan stopt ook deze beweging automatisch. Hetzelfde geldt als de te verwachten afmetingen van het werkstuk met 2 mm worden overschreden, bijvoorbeeld omdat een onderdeel ontbreekt. In de derde fase detecteert de grijper of het onderdeel veilig is vastgegrepen en activeert hij vervolgens het geïntegreerde grijpkrachtbehoud door de rem in te schakelen. Dat betekent dat het vastgepakte deel nooit kan vallen, zelfs niet in geval van een noodstilstand. Bovendien is geen referentie nodig in geval van een stroomstoring.

Co-act EGL-C

De SCHUNK Co-act EGL-C, ‘s werelds eerste grijper met lange slag voor collaboratieve toepassingen. Geschikt voor de handling van werkstukgewichten tot 2,25 kg


Plug & Work
De krachtige grijper met lange slag uit de SCHUNK Co-act-serie wordt volledig voorgemonteerd geleverd en is verkrijgbaar met de bijhorende interfaces voor HRC-robots, waaronder die van KUKA, YASKAWA, FANUC, Universal Robots en NACHI. Daardoor kunnen ze eenvoudig en snel in bedrijf worden gesteld via Plug & Work. Een opstartwizard helpt u bij het programmeerproces. Daarnaast biedt een diagnose-interface toegang tot de belangrijkste proces- en statusgegevens van de grijper, terwijl die in bedrijf is. Om de samenwerking met de gebruiker vlot en intuïtief te laten verlopen, is de grijper voorzien van ledverlichting in verkeerslichtkleuren, wat de status van de module aangeeft. De slimme SCHUNK Co-act EGL-C kan optioneel via PROFINET, EtherCAT, EtherNet/IP, Modbus/TCP of TCP/IP worden aangestuurd. Om ruimte te besparen, wordt de complete besturings- en regelelektronica in de behuizing geïnstalleerd, waardoor decentraal gebruik mogelijk is. Dankzij de bedrijfsspanning van 24 V DC kan deze grijper ook worden gebruikt in mobiele toepassingen. De stabiele geleidingen en een borstelloze servomotor bieden een hoge mate van robuustheid en een langdurige en betrouwbare werking met minimale onderhoudskosten. De grijper zal beschikbaar zijn vanaf eind 2019.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details