Platform over productie- en procesautomatisering
Laat de data stromen
Duurzaamheid is geen optie meer, maar een must. Tegelijkertijd legde corona de kwetsbaarheid van onze toevoerketens bloot. Het moet dus anders, maar hoe?

Laat de data stromen

Dat automatisering de enige manier is om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden, daarvan is iedereen overtuigd. Maar dat gaat verder dan enkel maar machines of productielijnen. Wie het maximale uit digitalisering wil halen, moet het volledige plaatje bekijken, toevoerketen incluis. Oneindig veel data voor oneindig veel mogelijkheden. Siemens staat u gedurende elke stap in de transformatie tot fabriek van de toekomst bij met hardware, software en vooral veel expertise.

Het zijn geen eenvoudige tijden voor machinebouwers. De wereld staat op een kantelpunt. Duurzaamheid is geen optie meer, maar een must. Tegelijkertijd legde corona de kwetsbaarheid van onze toevoerketens bloot. Het moet dus anders, maar hoe? “Digitaliseren”, opent Thierry Van Eeckhout overtuigd. Aan de vooravond van Indumation blikt hij vooruit naar wat komen zal. “De volgende stap in dat proces is de integratie van de volledige waardeketen. Want hoe meer componenten en procedures aan elkaar gekoppeld zijn, hoe meer deelnemers uit de waardeketen verbonden zijn en hoe efficiënter levenscycli vorm kunnen krijgen. Bedrijven moeten dus verder kijken dan de eigen muren en ook hun leveranciers in dit plaatje betrekken. Pas dan kan data echt gaan stromen en voor elke deelnemer meerwaarde creëren.” Tijdens Indumation zullen drie ‘proof of concepts’ demo’s, op maat van de Belgische industrie, tonen welke voordelen zo een continue datastroom oplevert.

De technologie bestaat en is betaalbaar. Maar het vergt ‘brainware’ om snelheid te maken met de implementatie van die technologie

Technologie toegankelijk maken

De belangrijkste voorwaarde die de industrie daarbij stelt is toegankelijkheid. “De technologie bestaat en is betaalbaar. Maar het vergt ‘brainware’ om snelheid te maken met de implementatie van die technologie. Als we wachten tot er vanzelf duizenden ingenieurs opstaan, zal die transitie een doodgeboren muis blijven. Alle inspanningen in het onderwijs gebundeld, kunnen het aantal openstaande vacatures voor ingenieurs nooit invullen. Als technologiefabrikant is het daarom onze verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat onze oplossingen toegankelijk zijn voor iedereen. Door slimme producten af te leveren die zich intuïtief laten bedienen en door die connecteerbaar te maken. Baanbrekende evoluties in automatiseringstechnologie zelf hoeven we de komende jaren niet verwachten, wel hoe alles zich vanuit één platform makkelijk laat bedienen. Daar ligt vandaag de winst.”

Gekoppeld aan applicatiekennis

Siemens zal op Indumation tonen welke oplossingen het daarvoor allemaal in huis heeft. Een compleet portfolio, voor elke sector en elke schaalgrootte. “We hebben digital twins en simulatiesoftware om procesinstallaties flexibeler, sneller en kostenefficiënter te ontwikkelen, uit te breiden en te optimaliseren. Alles voor AI, cloud en edge computing en betrouwbare cyberveilige datanatwerken. Smart electrification oplossingen. Digitaal versterkte motion control om applicaties gesmeerder dan ooit te laten lopen. Stuk voor stuk technologie die weer kan samenkomen in open, cloudgebaseerde ecosystemen en platformen. Maar wat ons tot de perfecte partner in automatiserings- en digitaliseringsprojecten maakt is dat we ook kennis hebben van de toepassingen van onze klanten. We kennen hun sector en hun uitdagingen. En het is een must om in elk project net die data eruit te halen die nodig is om stappen te zetten. Om van onze mensen ook echte experten in hun domein te maken investeren we in continu leren. Hoe hoger onze kennis, hoe toegankelijker we het voor onze klanten kunnen maken.”

Hoe meer componenten en procedures aan elkaar gekoppeld zijn, hoe efficiënter levenscycli vorm kunnen krijgen.

Over co-creatie en ecosystemen

Digitalisering wordt dus ook een verhaal van mensen en samenwerking. “Met onze klanten, waar co-creatie het sleutelwoord zal zijn de komende jaren. Omdat het wederom helpt om snelheid te maken en die engineering barrière te verlagen. Maar we zoeken even goed samenwerking met andere technologieaanbieders. Een taboe dat meer en meer verdwijnt. Iedereen beseft de noodzaak om te werken in open ecosystemen om bedrijven oplossingen op hun maat aan te kunnen bieden.” Een mooi voorbeeld daarvan is de Siemens Industry Academy die meer dan 50 Belgische technologiespelers verbindt met de academische wereld. “Een succesverhaal dat binnenkort verder zal uitbreiden”, licht Van Eeckhout al een tipje van de sluier. “Dat zullen we tijdens een event op Indumation te kunnen aankondigen.” Andere evenementen op stand 610 zijn de bekroning van de winnaar van de Best Application Contest in motion control & drive technologie tijdens de nocturne op donderdag. Daarnaast organiseert Siemens opnieuw  ‘Innovation Tours’ die deelnemers snel wegwijs maken in de belangrijkste evoluties voor hun specifieke sector.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details