Platform over productie- en procesautomatisering
Load management in energietoepassingen met WAGO

Load management in energietoepassingen met WAGO

Gebouwen en fabrieken hebben energie nodig, maar ook stroomverbruikers zoals warmtepompen doen de behoefte aan stroom toenemen. Van kleine energieopslagsystemen voor huishoudelijk gebruik en grote opslagsystemen tot industriële waterstofopslagsystemen – met de WAGO Load Management Application kan groene stroom optimaal worden benut, ook als het windstil is of de zon niet schijnt.

Opwekking, opslag en verbruik van duurzame energie flexibel en veilig in balans

De hoeveelheid duurzaam en decentraal opgewekte energie gaat met pieken en dalen. Daarom is het van groot belang dat overtollige energie in het elektriciteitsnet voor flexibele lasten wordt benut. Een variabele lastmanagementoplossing is daarbij een must. Statisch lastmanagement is een mogelijke oplossing, waarbij er geen rekening gehouden word met extra verbruikers of opwekkingsinstallaties. Bijvoorbeeld voor drie laadstations is een vermogen van 22 kilowattuur beschikbaar. Als slechts één elektrische auto aan één van de drie laadstations wordt opgeladen, kan deze auto met het volledige vermogen van 22 kilowattuur worden opgeladen. Bij twee aangesloten voertuigen wordt dit vermogen gelijkmatig over beide laadpunten verdeeld. Het dynamische lastmanagement heeft het voordeel dat de vermogenscapaciteit word gemeten en dynamisch over de laadzuilen verdeeld word. Het beschikbare totale laadvermogen van het laadstation kan worden verhoogd om de aanwezige stroom optimaal te benutten. De beschikbare energie is niet meer statisch, maar variabel.

Een lastmanagementsysteem voor bijvoorbeeld laadinfrastructuur biedt de mogelijkheid het opladen van elektrische voertuigen en het vermogen van meerdere laadpunten zodanig te regelen dat de aanwezige netaansluiting optimaal kan worden benut. Zonder het aansluitvermogen te verhogen of een nieuwe transformator op het netaansluitpunt te installeren is dit bij uitstek geschikt op plaatsen waar geen toegang is tot grote vermogensreserves.

Op weg naar een stabiele energievoorziening

Voor de energiesector is een lastmanagement noodzakelijk om een stabiele energievoorziening te waarborgen. Voor e-mobiliteit betekent dit dat de groeiende laadinfrastructuur van de extra benodigde stroom moet worden voorzien zonder dat de netaansluitpunten worden overbelast. Daarvoor moeten opwekking, opslag én verbruik met elkaar in lijn worden gebracht. Het WAGO Application Load Management regelt de energiestroom en stuurt alle verbruikers, opslagsystemen en opwekkingsinstallaties in het netwerk aan.

Leer meer over WAGO Load Management op: https://www.wago.com/nl/energietechniek/e-mobiliteit

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details