Platform over productie- en procesautomatisering
Machines zijn efficiënter, flexibeler én bijgevolg rendabeler dankzij IO-Link
De experts van Murrelektronik hebben zich onder meer gespecialiseerd in de integratie van IO-Link apparaten in machines en installaties.

Machines zijn efficiënter, flexibeler én bijgevolg rendabeler dankzij IO-Link

Dankzij de integratie van IO-Link apparaten kunnen die data eenvoudiger verzameld en verwerkt worden. Ze zorgen bovendien voor transparantie van het niveau van de sensor-actor tot aan de cloud. Wie naar gepaste IO-Link apparatuur op zoek is, kan bij de experts van Murrelektronik terecht. Die hebben zich onder meer gespecialiseerd in de integratie van IO-Link apparaten in machines en installaties.

IO-Link apparatuur biedt veel voordelen voor machinebouwer én gebruiker. Ze zorgt ervoor dat machines sneller ingesteld kunnen worden, omdat de configuratiegegevens rechtstreeks van de slimme sensoren en actuatoren komen en niet handmatig geconfigureerd moeten worden. Bovendien worden ook de kosten gevoelig gereduceerd, want er zijn geen dure afgeschermde kabels of analoge kaarten nodig en het aantal verschillende sensoren en actuatoren blijft beperkt, waardoor er minder opslagruimte nodig is en het inkoopproces vereenvoudigd wordt. Aangezien een nieuwe component direct de configuratie overneemt, wordt de stilstand bij het vervangen van componenten gevoelig verkort. Tot slot krijgen servicemonteurs inzicht in de processen en condities van de installaties, doordat IO-Link apparaten voortdurend duidelijke tekstprocesgegevens genereren.

Voor een geautomatiseerd 13-stations reinigings­systeem van Proceco stelde Murrelektronik een oplossing met een Cube67 veldbussysteem en een IO-Link uitbreidingsmodule bij elk station voor.

IODD on Board

Murrelektronik blijft investeren in de optimalisatie van de systemen, bijvoorbeeld met de IO Device Description (IODD), die de integratie in machines en installaties vereenvoudigt. “De data voor sensoren en actuatoren, die in de IODD opgeslagen zijn, wordt direct in de GSDML bestanden van de veldbus­modules MVK Metal, Impact67 en Cuve67 van Murrelektronik vastgelegd. Als deze apparaten aangesloten zijn, kan men gegevens direct raadplegen en is geen handmatige parametrisering nodig. Via ‘copy & paste’ kunnen bestaande configuraties ook naar andere besturingsunits van installaties en machines vermenigvuldigd worden”, legt application engineer Laurent Van der Pluijm uit. “Het is ook bijzonder handig dat de parametrisering van de apparaten al op de computer op kantoor uitgevoerd kan worden en niet bij de inbedrijfstelling van de machines op de werkvloer.”

De firma biedt een breed gamma IO-Link oplossingen voor een eenvoudige verzameling en verwerking van data bij machines en installaties.

In de praktijk

Machinebouwer Proceco, gespecialiseerd in waterhoudende reinigingssystemen, kreeg de opdracht om een geautomatiseerd 13-stations reinigingssysteem te bouwen met een Allen Bradley PLC met EtherNet/IP voor luchtvaart- en ruimtevaart. Aangezien ze in hun oorspronkelijke concept met klemmenkasten in het IO-systeem werkten, zouden stroom- en datakabels naar elk station nodig zijn. “De oplossing van Murrelektronik bestaat uit een Cube67 veldbussysteem, omdat één-kabeltechnologie data en voeding in één hoofdkabel bundelt. Bij elk station werd een IO-Link uitbreidingsmodule (IO-Link hub) geïnstalleerd. Met de IO-Link module kunnen drie verschillende apparaten op één module aan­gesloten worden”, licht Van der Pluijm toe. “Proceco kon dankzij onze oplossing veel eenvoudiger verschillende types IO-apparaten in hun systeem integreren. Ze konden bovendien de hoeveelheid bedrading en hardware gevoelig beperken, de installatietijd verkorten en de productiviteit verhogen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details