Platform over productie- en procesautomatisering
Meer potentieel dankzij wisselsystemen

Meer potentieel dankzij wisselsystemen

Bij robots die voor herhalingshandelingen worden ingezet, blijft veelal een groot deel van hun potentieel onbenut. De automatische wisselsystemen van Destaco maken daar echter een eind aan.  Grijpers, gereedschappen en andere effectoren kunnen met deze oplossing snel worden gewisseld, wat de veelzijdigheid, efficiëntie, cyclustijd en procesbetrouwbaarheid van de robots ten goede komt. Dit werd nogmaals duidelijk in een recent project bij Cobot Automation waarin een manier werd gezocht om één robot alle processen te laten uitvoeren.

In het specifieke project is een Destaco wisselsysteem onmisbaar, omdat alle connecties en signalen van het gereedschap bij het aansluiten direct zijn gekoppeld, waardoor het vervolgproces onmiddellijk kan doorgaan. “Bij het verwisselen van de tools kunnen de juiste robotaccessoires ook handmatig werk aanzienlijk verminderen of zelfs volledig vervangen”, vertelt Roel Nibourg, sales manager van Destaco. “Waar een ervaren operator tien tot dertig minuten nodig heeft om een pneumatische effector manueel opnieuw uit te rusten, kan ons snelwisselsysteem dat in een paar seconden.”  

RQC/RTP

Grijpers, gereedschappen en andere effectoren kunnen met de automatische wisselsystemen snel worden gewisseld.

Flexibiliteit troef
De applicatie die Cobot Automation voor een producent van prefab elementen moest ontwikkelen, bestaat uit twee Kuka robots met een bereik van 3,9 m op een track van 20 m lengte. “De robot kan tot vier verschillende tools wisselen en heeft een grijpergewicht van circa 120 kg”, aldus Gijs Thomassen van Cobot Automation. “Eén van de grote uitdagingen was dat onze klant dacht dat automatisering de vrijheid van de architecten sterk zou inperken. Het RQC/RTP Destaco wisselsysteem getuigt echter van een dermate flexibiliteit dat de prefab-producent toch de stap durfde te zetten. Interessant aan deze oplossing is dat we werken vanuit een basismodule met een hexagoon lockingmechanisme. Deze vorm waarborgt het krachtenspel van de robot met de gekoppelde effectoren. Afhankelijk van de applicatie kunnen verschillende modules worden toegevoegd, zoals een I/O-, gunpower-,vacuüm- , 400 V- of pneumatische module. Met behulp van een eenvoudig dockingsysteem kunnen we maximaal variëren tussen de diverse gereedschappen en de robot.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details