Platform over productie- en procesautomatisering
Meer vrijheid in besturing van verpakkingsmachines

Meer vrijheid in besturing van verpakkingsmachines

In de snelle consumenten wereld worden nieuwe technologieën uitgeprobeerd en trends gezet, die met enige tijdsvertraging ook in de industrie verwacht kunnen worden. Echter is voor de industriële toepassing de lange beschikbaarheid een basisvereiste. Naast een eenvoudige bediening moet een applicatie betrouwbaar zijn, vele jaren trouwe dienst bewijzen en blootgesteld kunnen worden aan ruwe omgevingsinvloeden. Op stand A004 tijdens de Empack in Mechelen presenteert SigmaControl als exclusief distributeur van SIGMATEK de nieuwste componenten op het gebied van industriële automatisering met als paradepaardje het door TUV gecertificeerde draadloze bedieningspaneel HGW 1033-3 met veiligheid functies.

De slimme S-Dias modules zijn een belangrijk onderdeel van de SIGMATEK-automatiseringsstrategie

 

Het HMI-paneel, dat via WLAN communiceert, is uitgerust met een 10.4″ colour touch scherm, dat met een gewicht van slechts 1300 g ondanks de geïntegreerde battery pack net iets meer weegt dan de huidige kabel-verbonden versie. De draadloze apparaten geven de operator meer vrijheid – men kan zich verplaatsen in de omgeving van de machines en systemen zonder te struikelen over kabels binnen een afstand van zo’n 25 (!) meter. Naast de overdracht van functie-georiënteerde data, is het nu mogelijk om safety data te verzenden via WLAN. Voor dit doel, is de HMI voorzien van noodstop- en bevestigingsknoppen, evenals een sleutelschakelaar. Safety relevante data wordt uitgewisseld via het standaard WLAN netwerk met behulp van het “Black Channel”- principe. De HGW 1033-3 communiceert direct met het basisstation (BWH 001) die via de razend snelle hard real-time VARAN bus gekoppeld is aan het uiterst compacte S-Dias systeem met Safety I/O.

Totaalautomatisering in plakjes

S-Dias van SIGMATEK; de plakjesversie van haar Distributed Automation System is al even op de markt. Toch nemen de sliced I/O-modules een centrale plek in op de SigmaControl-stand. En dat is niet voor niets. De slimme blokken zijn een belangrijk onderdeel van de Sigmatek-automatiseringsstrategie. S-Dias is echter zo compact dat het juist veel minder plaats inneemt. Daarnaast ook steeds interessanter voor productie in grotere volumes omdat voor-assembleren van functies door SIGMATEK al af-fabriek, op één artikelnummer wordt gedaan. En zijn er wijzigingen? Dan wordt er gewoon een module aangeklikt of afgehaald. De kleine klant heeft er zelfs dubbel voordeel van. Die krijgt modulair gemak met het prijsvoordeel van grootvolume productie.

Een S-DIAS-module huisvest vijf stekkerblokjes met elk vier I/O. Dat zijn dus twintig kanalen van 63 mm2 in een plakje van 12,5 mm dikte. De stekkerblokjes kunnen zonder gereedschap gemonteerd worden en klikken natuurlijk zo stevig in de S-DIAS-behuizing dat er nooit iets los kan trillen. Maar de meest onderscheidende feature is misschien wel de montage op de DIN-rail. Je kunt de plakjes afzonderlijk of gezamenlijk (de sliced DIAS-modules klikken ook zijdelings aan elkaar) op de DIN-rail klemmen, waarbij het bevestigingspunt net als bij klemmenstroken of relais netjes in het midden ligt.

Op de stand van SigmaControl “live” flow-packer van TG Packaging, met SIGMATEK besturing

 

Hard Real-Time Communicatie

VARAN, is een 100 Mbit ethernet bus, waarmee afzonderlijke I/O-modules in 1.12 µs benaderd kunnen worden en waarop 64 modules (en dus 1280 I/O) kunnen draaien. Natuurlijk kent S-DIAS ook safety-, CPU- en analoge modules waarmee ruwe sensordata rechtstreeks de PLC kan worden ingeschoten. De lijst met S-DIAS-modules is lang en er komen maandelijks nieuwe oplossingen bij. Dit voor zeer uiteenlopende toepassingen en sectoren. Op de stand in Mechelen kan ook uitgebreid gepraat worden over de nieuwe ETT-Multitouch HMI’s met PCT-technologie, de DIAS Drive 300 voor meer-assige servosystemen, of de specifieke gps module voor intern transport (AGV) toepassing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details