- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
De naam ‘Pilz’ is al jaar en dag onlosmakelijk verbonden met het thema ‘veiligheid’. Daarbij denken de meeste mensen in eerste instantie aan machineveiligheid en de bescherming van mensen. In een tijd van cybersecurity houdt veiligheid echter meer in en gaat het om safety én security waar gegevensbescherming centraal staat. In de dienst ‘identification and acces management’ (I.A.M.) biedt Pilz een scala aan oplossingen om de mens te beschermen tegen de machine én andersom.
Het thema industriële veiligheid wordt steeds meer opgepakt door de wet- en regelgeving. Waar voorheen vooral machineveiligheid (safety) stond beschreven in onder andere de Machinerichtlijn, wordt in de nieuwe Machineverordening erkend dat safety niet los kan worden gezien van security. Vanaf 2026 zijn security-oplossingen om proces- en andere gegevens te beschermen dan ook niet meer toegestaan op basis van vrijwilligheid, maar moeten zij verankerd liggen in zowel technische als organisatorische oplossingen.
Algemeen directeur van Pilz Nederland Peter Eland legt uit: “In feite kun je veiligheid – dus safety én security – vanuit vier oogpunten bekijken. De belangrijkste is ongetwijfeld het voorkomen van ongevallen; werknemersbescherming dus.
Daarnaast heb je als bedrijf te maken met aansprakelijkheidsbescherming, productiviteitsbehoud en gegevensbescherming. Om al deze vormen van veiligheid in één oplossing te vangen, ontwikkelden wij binnen Pilz ‘Identification and Access Management’ – kortweg I.A.M.”
Werknemersbescherming zal voor de meesten duidelijk zijn en betreft alle maatregelen om letsel bij medewerkers te voorkomen. Van procedures en protocollen tot lichtschermen, noodstoppen en veiligheidsbesturingen. Gaat het om aansprakelijkheid, dan zal het bij een arbeidsongeval duidelijk moeten zijn wíe verantwoordelijk is en of er sprake is van schuld. Ook hier passen maatregelen bij, zoals opleidingen en passende hulpmiddelen, die regelmatig gecontroleerd moeten worden op doeltreffendheid. Machinestilstand als gevaar voor de productiviteit is te koppelen aan – al dan niet bewuste – manipulatie. Ook hiervoor zijn technische en organisatorische maatregelen te nemen. En dan tot slot de ‘security’, waarmee wordt gedoeld op de bescherming van gegevens, knowhow en bedrijfsprocessen en die bedreigd wordt door hackers van buitenaf maar net zo goed door eigen medewerkers.
Door de voortdurende veranderingen in wet- en regelgeving krijgen gegevensbescherming en netwerkbeveiliging steeds meer aandacht. ‘Industriële veiligheid’ zonder rekening te houden met de security-aspecten is daarmee niet langer mogelijk. Eland: “Om veiligheid echter op al zijn aspecten in te richten, is een holistisch veiligheidsconcept nodig. I.A.M. voorziet hierin met een portfolio aan producten en individuele oplossingen.” Eén van de producten uit het portfolio is PITreader. Een modulaire oplossing die een functioneel veilige bedrijfsmoduskeuze en toegangsautorisatie tot PL d biedt. De oplossing is intuïtief te gebruiken omdat iedere medewerker zijn eigen transponder heeft waarop is vastgelegd tot welke processen of machines deze persoon toegang heeft. Of dit nu gaat om een stukje besturing of een industriële USB-poort. Hiermee beschermt deze zowel mensen en productiviteit áls de gegevens door interne en externe manipulatie te voorkomen.
PITreader is een van de vele producten met een focus op industriële veiligheid die in het bedrijf is ontwikkeld. Eland weet: “Pilz is 75 jaar geleden begonnen als glasblazerij maar verlegde in de jaren ’60 haar focus naar automatiseringen en in de jaren ’80 naar machineveiligheid, met de ontwikkeling van de – nog altijd populaire – PNOZ. Vanaf 1990 is er ook een vestiging in Nederland en zijn de gele Pilz veiligheidscomponenten niet meer weg te denken uit de Nederlandse industrie. En daarbij is Pilz nog altijd een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie de waarden en normen van de oorspronkelijke oprichter hooghoudt: luisteren naar klanten en met een innovatieve blik de uitdagingen van vandaag en morgen aangaan. Een schitterend bedrijf dat zich door de afgelopen woelige jaren heeft gevochten en daar meer dan gezond is uitgekomen. 75 jaar Pilz zal dan ook nadrukkelijk worden gevierd.”