Platform over productie- en procesautomatisering
Modbus gateways vereenvoudigen datacommunicatie in uiteenlopende toepassingen
De Moxa protocol gateways worden ingezet voor Modbus-to-Profinet conversie, die operatoren moet toelaten om de schakelapparatuur in papierfabrieken te besturen en monitoren.

Modbus gateways vereenvoudigen datacommunicatie in uiteenlopende toepassingen

De goede werking van een installatie hangt onder meer af van een vlotte communicatie tussen de componenten. Om die communicatie te vereenvoudigen, is het vaak nodig om data van een protocol naar een ander te converteren. De protocol gateways van Moxa, met hun robuust industrieel design, zijn ideale tools om dat op een betrouwbare manier te realiseren. Zo werden de MGate MB3170 gateways gebruikt voor de conversie van Modbus RTU data naar Modbus TPC data in datacenters, terwijl de MGate 5103 in papierfabrieken data van Modbus naar Profinet omzet. In beide toepassingen hebben de producten van Moxa een positieve invloed op de energie-efficiëntie.

Een systeemintegrator integreerde MGate MB3170 protocol-gateways van Moxa voor de vlotte communicatie tussen de PDU’s en het energiemanagementsysteem (EMS).

Van Modbus RT naar TCP

Een wereldwijd toonaangevend computertechnologiebedrijf deed een beroep op een integrator van energiemanagementsystemen (EMS) om een oplossing te ontwikkelen waarmee de energie-efficiëntie in de datacenters geoptimaliseerd kon worden. Daarvoor moesten data in verband met het energieverbruik en de temperatuur van de stroomverdelingsunits (Power Distribution Units – PDU) verzameld worden, zodat de operatoren deze informatie konden gebruiken om het energieverlies te beperken en de geschikte stroomdistributiecondities te voorzien.

MGate 5103 Modbus-to-Profinet gateways zorgen voor een vlotte communicatie tussen de schakelapparatuur en de PLC’s. De complete configuratie gebeurt in slechts vier stappen.

“De specialisten gebruikten MGate MB3170 Modbus gateways van Moxa om een vlotte datacommunicatie tussen de PDU’s en het EMS te creëren. Deze gateways zetten immers probleemloos alle Modbus RTU data, verzameld via de vermogensmeters en temperatuursensoren, om in Modbus TCP data, die gemakkelijk in het Ethernet-gebaseerd energiemanagementsysteem geïntegreerd kunnen worden”, vertelt Karel Mus, zaakvoerder van Technolec, dat instaat voor de verdeling van de Moxa-oplossingen in België. “Bovendien zijn deze protocol-gateways uiterst geschikt voor massaconfiguratie door de IT-engineers en zorgt Ethernet-cascading ervoor dat ze flexibel tussen tientallen PDU’s in de datacenters ingezet kunnen worden.”

De Modbus protocol gateways van Moxa worden ingezet voor een verbeterde energie-efficiëntie in datacenters.

Van Modbus naar Profinet

Bij een andere toepassing ondersteunde een systeemintegrator een klant met de implementatie van schakelapparatuur in papierfabrieken. Om een stabiele stroomvoorziening te garanderen, moeten de operatoren deze systemen besturen en monitoren via een Profinet-gebaseerde PLC. De vermogensmeters in de schakelapparatuur werken echter meestal volgens het Modbus RTU protocol, omdat deze oplossing goedkoper is dan Profinet-gebaseerde vermogensmeters. De implementatie van een gateway voor Modbus-to-Profinet conversie was nodig om de communicatie van data te vereenvoudigen.

“De MGate 5103 Modbus-to-Profinet gateways van Moxa zorgen voor een vlotte communicatie tussen de schakelapparatuur en de PLC’s. Er is echter meer. Ze beschikken immers over een seriële poort met 2 kV isolatiebescherming en worden gekenmerkt door een standaard klasse 3 elektromagnetische compatibiliteit (EMC), die een stabiele werking in omgevingen met een sterke elektromagnetische straling garandeert”, legt Karel Mus uit. “Bovendien vereenvoudigen de compacte protocol gateways van Moxa de implementatie dankzij de gebruiksvriendelijke web UI waarmee gebruikers de configuratie in slechts vier stappen kunnen voltooien.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details