Platform over productie- en procesautomatisering
Moderne orderverwerking voor de meubelindustrie: Flat Pack Picking van SSI SCHÄFER

Moderne orderverwerking voor de meubelindustrie: Flat Pack Picking van SSI SCHÄFER

De pandemie heeft de trend om meubelen online te bestellen wederom een flinke boost gegeven. Leveranciers staan voor de uitdaging om hun fulfillment-aanpak af te stemmen op de nieuwe realiteit van hoe mensen winkelen. Flat pack picking biedt een werkelijk unieke, geautomatiseerde kant-en-klare systeemoplossing uit één hand. SSI SCHÄFER ondersteunt hiermee het efficiënt palletiseren van meubels voor de e-commerce en de bevoorrading van filialen. Het assortiment artikelen voor de meubel- e-commerce is zeer gevarieerd. De orderpick module met portaalrobots maakt nu ook hiervoor efficiënte handling mogelijk. Bovendien hoeft personeel geen non-ergonomische taken meer uit te voeren en wordt een constante goederenstroom gegarandeerd. Tegelijkertijd heeft de oplossing tot 50% minder ruimte nodig in vergelijking met conventionele tunnel picking.

Transformatie in de meubelindustrie – nieuwe orderpick methodes in trek

De coronapandemie heeft de e-commerce voor de meubelsector in zeer korte tijd veranderd. Consumenten hebben ingezien dat ze zelfs vrij grote meubelstukken gemakkelijk online kunnen bestellen. Een onderzoek van Technavio Research voorspelt tussen 2020 en 2024 een wereldwijde groei van 84,26 miljard USD in meubel e-commerce. Traditionele leveranciers moeten op deze ontwikkeling inspelen en geschikte multi-channel pickingstrategieën implementeren die ook kunnen voldoen aan de vraag naar ‘on-time delivery’ gekoppeld aan e-commerce behoeftes als ‘same-day/next-day delivery’. Anders lopen zij het risico marktaandeel te verliezen. Tegelijkertijd heeft de meubelindustrie te kampen met een zeer scherpe prijsconcurrentie en zoekt zij naar oplossingen om de orderverwerkingskosten blijvend te verlagen. Een andere uitdaging is het productassortiment. Het is zeer gevarieerd en soms gaat het om zware, volumineuze goederen, die meestal moeilijk manueel te verwerken zijn. Dit heeft de vraag doen toenemen naar ergonomische oplossingen om spier- en skeletaandoeningen bij magazijnmedewerkers te voorkomen en om het werk in het magazijn in het algemeen aantrekkelijker te maken.

Flat Pack Picking – Zware en volumineuze artikelen efficiënt en automatisch verzamelen

Om de meubelindustrie te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft SSI SCHÄFER de flat pack picking oplossing ontwikkeld – een kant-en-klaar systeem voor de veilige, volledig geautomatiseerde handling van een groot aantal SKU’s (Stock Keeping Units). De oplossing is het resultaat van een initiatief van SSI SCHÄFER-specialisten uit de sector “Retail & Wholesale”, dat in samenwerking met een multinationale meubelonderneming op de markt werd gebracht. 

Portaalrobots nemen het orderpicken van zware en volumineuze artikelen over, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op de handling van lichtere en kleinere artikelen. SSI SCHÄFER levert de orderpicking module voor ‘flat packs’, inclusief hardware en software, uit één hand. De module is ontworpen voor hoge prestaties, kan flexibel worden geschaald en kan compact worden geïnstalleerd in zowel nieuwe als bestaande magazijnen met beperkte vloeroppervlakte. Een andere kenmerkende eigenschap is efficiënt palletiseren: Met behulp van intelligente algoritmen genereert het systeem automatisch verpakkingspatronen op basis van de verschillende SKU-specificaties om de stabiliteit van de lading op de orderpallets te optimaliseren en het volume te reduceren.

Flexibel en efficiënt verwerken van een gevarieerd productspectrum

De oplossing combineert een hoogbouwmagazijn, dat dienst doet als automatische palletbuffer voor orderverzameling, met portaalrobots tot een efficiënte totaaloplossing. Nadat de pallets een contour-/gewichtscontrole hebben doorlopen, verplaatst het transportsysteem de pallets naar de invoerstations van het hoogbouwmagazijn. Daar worden ze tijdelijk opgeslagen door energiezuinige SSI Exyz magazijnkraan. Pallets worden naar behoefte opgehaald om te worden verzameld, hoewel de manier waarop de bronpallets beschikbaar worden gemaakt afhangt van de classificatie van de artikelen die erop zijn opgeslagen. Pallets met fast movers worden door de opslag-ontvangstmachine naar een shuttlewagen overgebracht, die ze vervolgens op statische pickstations plaatst. Slow movers daarentegen worden rechtstreeks van de opslag-ontvangstmachine naar conveyor-takken (het verbindende transportsysteem) getransporteerd, die ze dynamisch beschikbaar maken voor picking. Als ze niet meer nodig zijn, worden geopende bronpallets met slow movers op dezelfde manier teruggebracht naar de opslag. 

Langs het bufferpad picken vier portaalrobots van de RO-BER FP150-serie orders, waarbij ze zowel statisch verstrekte A-artikelen als dynamisch verstrekte B- en C-artikelen binnen hun actiegebied benaderen. De portaalrobots zijn uitgerust met multifunctionele grijpers die zich automatisch aanpassen aan de afmetingen van de artikelen en het type verpakking door middel van servo-motor-verstelbare zuignappen. RO-BER Industrieroboter GmbH, een dochteronderneming van SSI SCHÄFER, ontwikkelde de portaalrobots en grijpers. Het proces draait op Vision-technologie, in combinatie met de logistieke software WAMAS®, waardoor elke picking robot de juiste positie van het gevraagde item snel kan bepalen. Goederen met een lengte tot 2,5 m en een gewicht van meer dan 60 kg worden veilig van de bronpallet opgepakt en op de kant-en-klare orderpallet geplaatst. Ook het verwijderen van tussenlagen is volledig geautomatiseerd. De opgeslagen verpakkingspatroongenerator, SSI Pack Pattern Generator, zorgt voor een veilige, geoptimaliseerde rangschikking van de artikelen op de orderpallets, die als onderdeel van het uitvoerproces via een buffer voor verdere verwerking worden klaargezet.

Constante prestaties en aantrekkelijke werkomstandigheden

“Voor het eerst bieden wij nu, met flat pack picking, een geïntegreerde oplossing binnen één systeem, voor de specifieke eisen van de meubelbranche”, aldus Tim Langenbach, directeur Business Development – Retail & Wholesale/Food Retail bij SSI SCHÄFER. “Met behulp van een simulatie konden we aantonen dat het met vier portaalrobots mogelijk is om tot 290 picks per uur te realiseren bij een geschikte orderstructuur.” Aangezien replenishment en picking volledig geautomatiseerd zijn, bereikt deze aanpak een consistent hoog prestatieniveau. Flat pack picking bevrijdt het personeel van monotoon werk. Dit verhoogt de motivatie.

Kostenoptimalisatie en een snelle Return on Investment (ROI)

De zeer innovatieve flat pack picking oplossing maakt het mogelijk om zowel orders voor levering aan fysieke meubelzaken als online orders van de eindklant parallel te verwerken – snel, betrouwbaar en efficiënt. In vergelijking met tunnelpicking, waarvoor loopbruggen en aparte aanvulzones nodig zijn, neemt de geautomatiseerde oplossing ook ongeveer 50% minder ruimte in beslag. “De verkoper profiteert van lagere logistieke kosten per order en bespaart bovendien op de vaste kosten, zodat de investering zichzelf snel terugverdient”, vat Tim Langenbach samen. SSI SCHÄFER levert deze op de eisen van de meubelindustrie afgestemde systeemoplossing uit één hand. Van de hardware tot de software; ze produceert alle, zorgvuldig op elkaar afgestemde, componenten zelf. Dit garandeert investeringszekerheid en het hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsniveau. De flat pack picking oplossing is modulair opgebouwd, flexibel schaalbaar en te allen tijde aanpasbaar aan de verdere groei van de bedrijfsvolumes in de e-commerce sector die ook in het post-COVID tijdperk voor de branche wordt voorspeld. Bovendien kan het concept ook worden toegepast in andere branches die te maken hebben met grote volumes en volumineuze goederen, zoals radiatoren, ramen, hout/metaalplaten of omheiningselementen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details