Platform over productie- en procesautomatisering
Naar uitmuntend smeren
Uitmuntendheid. Dat moet het streefdoel zijn bij de smering van machines.

Naar uitmuntend smeren

Het zegt iets over hoe moeilijk het is om deze tak van sport voor elke machine in uw productielijn op punt te krijgen. De sleutel tot een gesmeerd lopend machinepark is eigenlijk voortdurend bijsturen, want ook uw assets verouderen en de omstandigheden kunnen veranderen.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld iStock

Uitmuntendheid. Dat moet het streefdoel zijn bij de smering van machines. Zonder de juiste dosis smeermiddel kan er immers grote schade ontstaan. Schade die niet alleen geld kost, maar vooral ook oponthoud en dat kan u zich misschien nog minder veroorloven. Daarom moet uitmuntend smeren dus de norm zijn. Maar uitmuntend wil helemaal niet zeggen perfect, foutloos of zonder defecten. Dat is ook moeilijk te realiseren in de realiteit van elke dag op de werkvloer. Maar met deze vier eenvoudige stappen kan men wel een smeerprogramma van topniveau op het getouw zetten.

Elk smeerpunt in je productiesite moet geëvalueerd worden: geef ik het juiste smeermiddel, met de juiste dosis, aan de juiste frequentie, op het juiste punt, met de juiste gereedschappen?

1. Evaluatie

Alles begint met een nulmeting. Hoe goed scoort uw smeerprogramma vandaag? Dat kan misschien het beste onder de loep genomen worden door een externe, onbevooroordeelde partij. Veel bedrijven zouden deze stap liever overslaan. Niemand hoort graag iemand komen vertellen hoe slecht ze wel bezig zijn. Maar het is een noodzakelijke stap om toekomstige veranderingen in het smeerprogramma en in het onderhoudsbudget te kunnen opvolgen. Uit zo een beoordeling komen verschillende zaken naar voren: wat je goed doet, waar de verbeterpunten liggen en hoe je de efficiëntie van veranderingen kan opvolgen. Het is de eerste stap om te weten te komen wat je nog niet wist.

Onthoud dat zelfs de modernste stufjes alleen niet zullen volstaan om uitmuntendheid in smeren te bereiken, je moet je team trainen in hoe ze de tools moeten gebruiken.

2. Planning

Daarna is het tijd om te beginnen plannen hoe je van de situatie vandaag naar uitmuntendheid wilt raken. Doe dit grondig, want zonder een goede planning zal de volledige investering op niks uitdraaien. Hou rekening met alle mogelijke obstakels die je kan tegenkomen. Hoe meer je er al op voorhand kan identificeren, hoe gemakkelijker er je mee om zal kunnen gaan als het zo ver is. Plannen betekent ook punt voor punt de bestaande smeerpraktijken vergelijken met de aanbevolen praktijken. Elk smeerpunt in je productiesite moet geëvalueerd worden: geef ik het juiste smeermiddel, met de juiste dosis, aan de juiste frequentie, op het juiste punt, met de juiste gereedschappen? Vaak wordt er bij smeren uitgegaan van het principe ‘hoe meer, hoe beter’ en krijgt elk smeerpunt in de fabriek dezelfde behandeling. Maar er bestaat geen universeel smeermiddel dat alle machines draaiende kan houden. De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn de omgeving, de bedrijfsomstandigheden en de toepassing. Van zodra je weet welke smeermiddelen je allemaal nodig hebt, kan je een optimaal aantal gaan bepalen. En om ze perfect in conditie te houden zal ook analyse van het smeermiddel, of het nu vet of olie is, cruciaal zijn. Kijk wat de kritische punten in uw productie zijn en voer daar geregeld analyses op uit. Documenteer ook hoe ze verder behandeld moeten worden zodat iedereen van het team dezelfde procedures toepast.

Om smeermiddelen perfect in conditie te houden zal ook analyse van het smeermiddel, of het nu vet of olie is, cruciaal zijn.

3. Implementering

Nu wordt het tijd om het plan te implementeren. De eenvoudigste manier om smering op te volgen is gebruik maken van onderhouds­software. Daar kan je alle smeerpunten en procedures in borgen. Het kan ook dat u zult moeten investeren in materiaal, bijvoorbeeld voor de analyse of de verdeling van smeermiddelen. Vergeet ook niet na te denken hoe je het materiaal wilt inspecteren en onderhouden. Maar onthoud vooral dat zelfs de modernste stufjes alleen niet zullen volstaan om uitmuntendheid in smeren te bereiken, je moet je team trainen in hoe ze de tools moeten gebruiken.

Dat houdt ook in dat ze een nieuwe mindset moeten krijgen waarin ze het belang van een goede smering beseffen. Als ze goed getraind zijn, zullen ze problemen kunnen identificeren lang vooraleer er een catastrofale stilstand gebeurt. Implementeren wil ten slotte ook zeggen dat de KPI’s moeten opgevolgd worden. Voor smering zijn dat onder andere de reinheid van het smeermiddel, de mean time between failures, verbruik van smeermiddel …

Documenteer hoe smeerpunten verder behandeld moeten worden zodat iedereen van het team dezelfde procedures toepast.

4. Herevaluatie

Wanneer je gecontroleerd hebt waar je staat, ingepland hebt hoe je uitmuntendheid kan bereiken en je plan ook effectief in voege hebt gebracht, moet je ook nog voortdurend herevalueren waar je je precies bevindt in het spectrum. Heb je al je doelen bereikt? Moet je meer doen? Zijn er nog bijkomende zaken om aan te pakken of te verbeteren? Het gaat er om op periodieke basis steeds te herevalueren of je nog steeds uitmuntendheid haalt. De definitie van uitmuntendheid verandert immers voortdurend. Er zullen altijd nieuwe en betere methodes ontstaan om bepaalde problemen aan te pakken. Hou dus de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen binnen de industrie en ga actief op zoek naar manieren om je smeerprogramma te verbeteren. Aarzel ten slotte niet om hulp te vragen van externe specialisten. Zij kunnen je rond bepaalde valkuilen heen loodsen. Uiteraard kan je ook zonder hulp dit punt bereiken, maar het kan fijner zijn om op iemand te kunnen betrouwen tijdens de reis naar uitmuntendheid.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details