Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuwe olievrije compressor neemt flinke hap uit het bedrijfsbudget

Nieuwe olievrije compressor neemt flinke hap uit het bedrijfsbudget

Waar grote hoeveelheden perslucht nodig zijn, durven de gebruikskosten snel oplopen. BOGE brengt daar verandering in met de LPT150 of Low Pressure Turbo 150. Deze compressor staat garant voor 100% olievrije perslucht voor lagedruknetten van 2 tot 4 barg. In vergelijking met zijn concurrenten kan hij 30% lagere gebruikskosten en een stillere werking voorleggen. Hij dankt dat aan de optimale afstemming van de permanentmagneetmotor, de luchtgelagerde, air foil bearings, aandrijfas en het dynamische compressiesysteem.

Het geheim achter de indrukwekkende prestaties van BOGE’s Low Pressure Turbo 150 schuilt hem in de techniek. “Uiteraard zijn we vertrokken uit het principe dat er zonder olie in de machine, ook geen olie in de lucht kan terechtkomen. Voor de gevoelige toepassingsgebieden (glasproductie, visteelt, metaalbewerking, waterbehandeling, pneumatische transportsystemen …) die we voor ogen hadden met deze nieuwe compressoren aan het portfolio is 100% olievrije perslucht een must. De alternatieven die tot nog toe voor handen waren voor lagedruknetten tot 4 barg, brachten echter hoge gebruikskosten met zich mee. Elke component van de Low Pressure Turbo 150, gecertificeerd voor olijevrije perslucht van klasse 0, werd daarom geoptimaliseerd voor de specifieke taken die hij moet vervullen”, licht Jef Goossens, general manager van BOGE Compressoren een tipje van de sluier. Het resultaat mag er zijn. De olievrije compressor maakt een besparing van 30% aan kosten mogelijk.

Verlaagde onderhoudskosten
Zo een onderdeel is de luchtlagering, de air foil bearings. Door hiervan gebruik te maken wordt in de eerste plaats weer de aanwezigheid van olie in de compressor uitgesloten. Maar er is meer. Door de keuze is het mogelijke om heel hoge bedrijfssnelheden te ontwikkelen zonder bijkomende elektronica of extra energie of veiligheidslagers. Luchtlagering zorgt immers voor een betere aerodynamische efficiëntie bij hoge snelheden. Naarmate de snelheid toeneemt groeit ook het laadvermogen aan. Goossens: “In combinatie met het principe van dynamische compressie, we gebruiken hiervoor titanium impellers, zorgt dit voor een minimum aan roterende delen en dus verlaagde onderhoudskosten. Het lageroppervlak komt enkel in contact met de as wanneer de machine opstart en stopt. Een coating zorgt voor bijkomende bescherming tegen slijtage. De permanentmagneetmotor is ook gebouwd voor hoge snelheden en toont zich veel efficiënter dan een asynchrone motor omdat er minder verliezen optreden. Zijn aanzienlijk lagere gewicht en stillere werking zijn bijkomende troeven. Met het oog op verdere geluidsvermindering heeft BOGE alle componenten in een aangepaste behuizing geplaatst. Afhankelijk van het gekozen frame ligt het niveau tussen 63 en 69 dB(A).

Nieuwe maatstaven in efficiëntie
Dankzij de optimale afstemming van zijn verschillende componenten, zet de Low Pressure Turbo 150 nieuwe standaarden neer in efficiëntie bij een bedrijfsdruk tot 4 barg. De slijtage- en onderhoudsarme werking doet de rest van het werk om de flinke hap uit de bedrijfskosten te reduceren met een  besparing tot 30%.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details