Platform over productie- en procesautomatisering
Online calculatietool snijdt aan meer kanten
Op tien zaagbanken zagen medewerkers de online bestellingen (zeer) nauwkeurig op maat. Ook reinigen zij de zaagdelen.

Online calculatietool snijdt aan meer kanten

Onaangekondigd lanceerde Kobout alvast haar online calculatietool voor draadstangen en binnen tien minuten kwam de eerste bestelling hierop binnen. Toeval of het vervullen van een duidelijke behoefte? Het toont in beide gevallen aan dat dit familiebedrijf, dat gespecialiseerd is in bevestigingsmiddelen, voortdurend bezig is om het haar klanten zo makkelijk mogelijk te maken. En dat met ruim 25.000 verschillende producten in een magazijn van 13.300 m2.

Kobout is al 45 jaar een totaalleverancier van bevestigingsmaterialen. Het familiebedrijf heeft een belangrijk doel: haar klanten ontzorgen. Met dit vaste gegeven ontwikkelt Kobout met enige regelmaat nieuwe diensten, om te ondersteunen in alle processen die samenhangen met de inkoop van bevestigingsmaterialen. Van logistiek advies tot aan de meest recente innovatie: een online calculatietool voor draadeinden.

Kobout heeft ruim 25.000 verschillende producten in een magazijn van 13.300 m2.

Directeur Joost Kunst: “Draadeind wordt als stafmateriaal in verschillende lengtes geleverd. Het komt praktisch nooit voor dat klanten precies die lengte nodig hebben, wat betekent dat zij twee keuzes hebben: een standaard lengte bestellen en deze zelf op maat zagen of bij ons de gewenste lengte bestellen. Nu kost alles wat ‘niet standaard’ is in de regel meer tijd en geld, voor beide partijen. Met de online configuratietool – voor zover ik kan zien uniek in onze markt – hebben we hier een doeltreffende oplossing voor gevonden.”

Werking

De oplossing is briljant in zijn eenvoud: de klant navigeert online naar de tool op de website van Kobout en vult daar de benodigde gegevens in: diameter van de draadstang, materiaal, lengte, een eventuele oppervlaktebehandeling, het aantal en de gewenste levertijd.  

Direct op lengte zagen op basis van de gegevens die de klant via de calculatietool invult.

Met één druk op de knop berekent de tool de kosten. Onrealistische invoer wordt niet geaccepteerd. Wanneer de klant akkoord is, bevestigt hij en ligt de order als opdracht in het virtuele bakje van de zagerij. Kunst: “Het mes snijdt hiermee aan verschillende kanten: klanten kunnen hun draadstangen op maat bestellen zonder tussenkomst van iemand van Kobout. Dat gaat dus sneller, makkelijker en kan op een tijdstip dat de klant het beste uitkomt. Omdat er online direct een bestelling te plaatsen is, zal de levertijd ook korter zijn; we kunnen immers direct aan de gang. Voor ons scheelt het uiteraard ook tijd wanneer bestellingen kant en klaar binnen komen; zaagcapaciteit hebben we voldoende met tien zaagmachines. Er is altijd wel een mogelijkheid.”

Met een duidelijke genegenheid schetst Kunst de zagerij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagelijks met veel plezier en een groot verantwoordelijkheidsgevoel de zaagwerkzaamheden uitvoeren. “Drie van de tien zaagbanken worden door hen gebruikt. En uitsluitend voor opdrachten waar géén druk op zit, zodat zij in alle rust hun opdracht kunnen afwerken. Dit werkt fantastisch en we zijn allemaal trots op het eindresultaat.”

Hoe eenvoudig kan het zijn: vul de gegevens in en bestel de gewenste draadstang in de juiste kwaliteit en met de juiste lengte en diameter.

Nieuwe ontwikkelingen

Hoewel Kobout al overtuigd was van het nut van de online tool, was de lancering nog beter dan gedacht. Kunst: “We hadden nog geen ruchtbaarheid gegeven aan de tool toen deze online kwam, dus hoe mooi was het om nog geen tien minuten later de eerste order te zien binnenkomen!”

Kobout zou Kobout niet zijn wanneer er niet nu al wordt nagedacht over mogelijke uitbreidingen van de tool. Kunst denkt daarbij aan kleine mechanische bewerkingen zoals een rechte of een schuine kant. “Andere bewerkingen zoals een boring in bijvoorbeeld een bout zijn lastiger te standaardiseren in een tool. Daarvoor heb je als werkplaats een tekening nodig. Maar mogelijk dat we wel een extra behandeling van het zaageinde kunnen aanbieden zoals het aanbrengen van een zinkspray om deze ‘open’ kant extra te beschermen. We reinigen overigens alle zaagdelen zodat de bevestiging in de praktijk altijd moeiteloos tot stand te brengen is. Ook dat is ontzorgen. Uiteraard blijven onze verkopers altijd telefonisch beschikbaar. Elke klant kan zijn eigen contactpersoon bellen voor advies.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details