Platform over productie- en procesautomatisering
Plug-and-play sensoren voor eenvoudig automatiseren
De acht poorten van de IO-Link multiport module kunnen onafhankelijk geconfigureerd worden als digitale in- en uitgangen of als analoge ingangen.

Plug-and-play sensoren voor eenvoudig automatiseren

Hoewel de beurs in 2021 louter virtueel plaatsvond, was de oogst aan nieuwe producten er bij ifm electronic niet minder op. Ze hebben een rode draad: automatisering van shopfloor to topfloor zo eenvoudig mogelijk maken. We leiden u langs enkele van de meest markante noviteiten.

De nieuwe SA debietsensoren krijgen er nu een nieuwe variant bij specifiek voor het meten van lucht.

Ze waren al even beschikbaar, maar hun officiële vuurdoop moest nog komen. De IO-Link multiport modules werden tijdens de SPS officieel aan het grote publiek voorgesteld. “Digitalisering is voor veel bedrijven een traject dat stap voor stap gebeurt. Met deze module wordt het mogelijk om ook klassieke sensoren via IO-Link te bekabelen. De gebruiker heeft daarbij alle vrijheid. De acht poorten van de module kunnen onafhankelijk geconfigureerd worden als digitale in- en uitgangen of als analoge ingangen. Vroeger zou je daar een koppelmodule voor nodig gehad hebben, nu kan je analoge en digitale poorten vrij combineren in één module en kosten besparen. Naar verwachting zullen er in de loop van het jaar ontwikkelingen naar ook analoge uitgangen en PT100 ingangen volgen”, vat Philippe Briers de belangrijkste voordelen samen. Een tweede evolutie binnen het IO-Link gamma is de AL200S PROFIsafe IO-Link module. “Dit is een belangrijke eerste stap naar veiligheid in IO-Link. Deze module beschikt over veilige in- en uitgangen om veiligheidsgerelateerde toepassingen te realiseren, zoals noodstoppen, lichtgordijnen, lichtschermen … Pl e en SIL3 zijn mogelijk. Volgend jaar wordt al een eerste safety IO-Link Master verwacht.”

IO-Link in ATEX omgeving

IO-Link is voortaan ook mogelijk in een ATEX zone 22-omgeving. Daar zorgen de nieuwe capacitieve IIoT sensoren van de KI serie van ifm electronic voor. “Een ideaal instrument om niveau en positie te bewaken, zonder enig risico op stofexplosies. Met IO-Link kan je exacte proceswaarden in real-time doorsturen voor een betrouwbare controle. Door de integratie van IO-Link krijg je bovendien een aantal extra eigenschappen die bijzonder interessant kunnen zijn voor gebruikers”, vertelt Kenneth Van de Perre. “Ten eerste kan je een bepaalde demping instellen om de pieken in de detectiewaarden door bijvoorbeeld hoge EMC-waarden te reduceren en te beheersen, zonder de sensor te vertragen. Daar krijg je een interne temperatuurmonitoring bovenop. Dankzij de antivalente switching output, ten slotte, krijg je een extra diagnose.” Ook voor mobiele toepassingen wordt er ingezet op veiligheid. “Veiligheidssensoren integreren in mobiele machines was voorheen geen evidentie door omgevingsvariabelen zoals stof, vibratie, EMC … Met deze nieuwe fail-safe sensoren kan dat nu wel. De sensor is uitgerust met gesofisticeerde diagnosefuncties en bestaat met M12, M18 of M 30 connector.”

Nieuwigheden voor de procesindustrie

Ook voor de procesindustrie pakte ifm electronic uit met interessante nieuwigheden. De capacitieve LI sensoren bijvoorbeeld. De reeks wordt aangevuld met een model dat geoptimaliseerd is voor gebruik met hydraulische oliën en koelmiddelen. David Hautecoeur: “De installatie en inbedrijfstelling is voor deze media helemaal plug-and-play. De sensor is bovendien zodanig opgebouwd dat hij geen mechanische onderdelen bevat die aan slijtage onderhevig zijn. Het maakt hem volledig onderhoudsvrij, een belangrijke troef ten opzichte van vlotters. Dankzij IO-Link wordt ook de temperatuur nog bewaakt en krijg je een exacte detectiewaarde in verband met de aanwezigheid van vloeistoffen tussen 0 en 100%.” De nieuwe SA debietsensoren vertellen een gelijkaardig verhaal. Ze zijn al meer dan vijf jaar aanwezig in het gamma van ifm electronic en krijgen er nu een nieuwe variant bij specifiek voor het meten van lucht. “Gas verandert volumetrisch in functie van de druk en de temperatuur. Dat kan leiden tot verschillende meetwaarden. De SA air compenseert dit en geeft altijd de juiste waarden weer. Het maakt hem tot het ideale instrument om bijvoorbeeld te controleren of schadelijke stoffen voldoende afgezogen worden. Hij bestaat ook in een hygiënische uitvoering voor gebruik in de voedingsindustrie of met een DNV-GL goedkeuring voor de ruwste maritieme applicaties”, besluit Hautecoeur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details