Platform over productie- en procesautomatisering
Recyclage van tin stelt hoge eisen aan machineveiligheid

Recyclage van tin stelt hoge eisen aan machineveiligheid

Hoge materialenprijzen stimuleren recyclage. Een mooi voorbeeld daarvan is tin. Maar alvorens schrootafval kan transformeren tot 99,95% zuiver tin, moeten er een aantal scheidingsprocessen doorlopen worden. Toen de tinlijn van Metallo Belgium een nieuwe CE-certificering moest krijgen, richtte het bedrijf zich tot Pilz die met een vlotte en feilloze aanpassing van de installatie het project tot een schoolvoorbeeld van modern veiligheidsdenken maakte. Dat gebeurde samen met Preferred Partner IMA.

Pilz
De hele installatie werd gevalideerd door Pilz en kan met een nieuwe CE-verklaring weer jaren ingezet worden.

Achter de bedrijfsmuren van Metallo Belgium in Beerse ontwikkelt zich een indrukwekkend schouwspel. Uit schrootafval uit alle hoeken van de wereld wint het bedrijf bruikbare materialen. Projectleider engineering Jos Maes legt uit hoe dat voor tin in zijn werk gaat: “In de kopergieterij splitsen we het schootafval eerst uit tot meerdere kopertypes, lood en tin. In de tinlijn krijgt het tin dan zijn laatste behandelingen. De metaalpomp zal gietbakjes, die reeds opgewarmd zijn om spatten te voorkomen, opvullen. Vervolgens zal een robot de zogenaamde krassen van het tin schrapen. Deze worden veroorzaakt door oxidatie met de opgewarmde omgevingslucht. Daarna komen ze aan bij de stempelaar en wordt het gietnummer op de tinblokken gedrukt. Na de koeling komen ze uiteindelijk aan het keerwiel op de transportketting waar ze automatisch uit de vorm vallen en op de transportband. Gebeurt dat niet dan worden ze door hamers langs de binnen- en buitenkant losgeklopt in het keerwiel. Ze zijn nu klaar voor verdere verwerking.”

Pilz
Het project van Pilz bij Metallo is een mooi voorbeeld van de flow van een geïntegreerd veiligheidsproject. 

Basis voor succes
De installatie waarop de tinverwerking gebeurde was weliswaar CE-gecertificeerd, maar de goedkeuring was al twintig jaar oud. Een vernieuwing drong zich op, ook al omdat de directie van Metallo sterkt hamert op veiligheid. “Daarom stapten we naar Pilz”, geeft Maes aan. We hadden met hen reeds een vergelijkbaar project uitgevoerd op de loodketting. Hier werd uiteindelijk een volledig op maat gemaakt veiligheidshek ontwikkeld. Het staat volledig zelfstandig, zonder rechtstreekse verankeringen aan de machine, waardoor er minder trillingen optreden. Ook belangrijk bij deze lijn is het lichtgordijn. Dat is voor onze mensen een stuk ergonomischer werken. Er moeten immers dagelijks tinresten verwijderd worden. Bij een lichtgordijn staat er geen deur of hek in de weg, waardoor ze makkelijk die taak kunnen uitvoeren. Het concept is uitgedacht door Pilz en Metallo en samen met de expertise van ­Preferred Partner IMA vormt dat de basis voor het succes van dit project.” Maes licht de prima samenwerking met Pilz en IMA verder toe: “Voor ons was het belangrijk dat de gietketting niet stilstond op momenten dat we de tinproductie effectief nodig hadden. IMA heeft daar goed op ingespeeld door het project in meerdere deelprojecten op te splitsen.”

 

Meer dan louter een veiligheidsproject
Een extra voordeel aan de optimalisatie van de lijn is de geluidsreductie. Bij de oude installatie werden de gietvormen door een hamersysteem losgeklopt, zodra de oven om het tin op te warmen aangezet werd, dus nog uren voor het effectief nodig was. De hamers produceerden in die tijd een hels maar overbodig lawaai. Pilz nam dat meteen mee in de aanpassingen. Een verbeterde programmering zorgt ervoor dat de hamers enkel nog kloppen als er effectief materiaal in de gietvorm is. “Dit hele project is een mooi voorbeeld van de flow van een geïntegreerd veiligheidsproject waarin alle stappen aan bod komen: de start met de risicobeoordeling die alle veiligheidsaspecten in kaart brengt, het gezamenlijke overleg over de te nemen maatregelen met de juridische bewaking in het achterhoofd, de implementatiefase waarbij de kwaliteit van partner IMA van doorslaggevend belang was en de validatie, die in handen lag van Pilz, waarna het borgen van het hele project verankerd werd in een CE-verklaring”, besluit Timen Floré, sales manager van Pilz.    

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Pilz
Uitgelichte afbeelding: 
Vlnr Timen Floré (Pilz), Joris Ceyssens (IMA), Jos Maes en Pelle Lemmens (beiden Metallo) voor de tingietlijn. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?