- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
De cement- en kalkindustrie levert een belangrijke economische bijdrage. In Europa alleen al zorgt ze voor een directe tewerkstelling van bijna 400.000 mensen. Deze sector is echter ook een grote industriële vervuiler met een hoge CO2-intensiteit. Het LEILAC consortium wil met zijn project in de CBR fabriek in Lixhe revolutionaire technologieën demonstreren, die deze industrietak moeten toelaten haar CO2-uitstoot drastisch in te perken en haar internationale concurrentiekracht te versterken.
De cement- en kalkindustrie doet zelf al heel wat inspanningen om de CO2-intensiteit te beperken, maar met een project op basis van revolutionaire technologieën wil het LEILAC consortium (Low Emissions Intensity Lime and Cement – kalk en cement met lage uitstootintensiteit) die CO2-uitstoot met 95% reduceren. De CBR fabriek in Lixhe werd uitgekozen als locatie voor dit demonstratieproject, dat startte in 2016 voor een periode van vijf jaar. Het ontwerp en de bouw van de installatie neemt drie jaar in beslag, waarna tot het eind van 2020 testen zullen gebeuren met een dagelijkse capaciteit van 240 ton cement op basis van gemalen kalksteen.
Thermokoppels en transmitters van JUMO
De proefopstelling bij CBR bestaat uit een DSR (Direct Separation Reactor – Directe Scheidingsreactor), die zich in een toren van bijna 60 m hoog bevindt. Deze reactor wordt verwarmd door een aantal branders. Die leveren de energie die nodig is om het cementmeel te verwerken. “Dankzij een groot aantal op maat gemaakte thermokoppelsensoren van JUMO kan de gebruiker de DSR nauwkeurig aansturen en de nodige gegevens verzamelen om het proces verder te optimaliseren”, stelt Marc Thielmanns, Sales & Product Manager Temperature Probes bij de specialist op het gebied van industriële sensor- en automatiseringstechniek met hoofdzetel in Eupen. “De gegevens worden verzameld via transmitter boxen type mTron T van JUMO, die verbonden zijn met een centrale database via het lokale netwerk. Net als bij alle andere elementen van dit LEILAC project wijken ook deze modules af van de standaardoplossingen, onder meer op het vlak van dichtheid, lengte, uitzetting … We zijn heel trots aan dit project te kunnen meewerken.”