Platform over productie- en procesautomatisering
Sensorenfabrikant wordt informatieleverancier

Sensorenfabrikant wordt informatieleverancier

Zonder sensoren geen Industrie 4.0. Zij zijn het die de gegevens in het veld capteren en via digitale signalen doorsturen of stockeren in hoger gelegen systemen. Uiteindelijk blijven dit maar ruwe data. Om ze in goud om te zetten helpt ifm electronic u er informatie van te maken, zowel in de cloud als on premise. Het voegt daarom ook edge controllers toe aan zijn portfolio. Al deze oplossingen geven u een perfecte digitale vingerafdruk van uw proces. De volgende stap? Er artificiële intelligentie op loslaten …

Sensoren krijgen een steeds prominentere rol toebedeeld. Vroeger beperkten ze zich tot een elektrisch signaal doorgeven aan het volgend station. Het deed de job. General manager van ifm electronic Marc Everaert: “Dankzij digitalisering hebben ze er een resem mogelijkheden bijgekregen. Verbeteringen die de gebruiker in eerste instantie een groter comfort gaven. IO-Link bijvoorbeeld maakt van inbedrijfstelling en parametrisering een koud kunstje dat bovendien vanop afstand kan gebeuren. Daarnaast zorgen sensoren ervoor dat data vrij konden bewegen van de shopfloor tot de topfloor. We zijn met andere woorden geëvolueerd van sensorfabrikant naar gegevensleverancier.”

Van gegevens naar informatie

Maar dat is nog maar de helft van het werk. “Op zich blijven het nog steeds louter data. Een sensor die vertelt dat de temperatuur exact 25 °C, levert nog geen informatie over wat dat precies betekent in het proces. Is het de gewenste temperatuur? Is ze veranderd in de tijd? Vormt ze een gevaar voor de veiligheid of de kwaliteit van het product?”, verduidelijkt Everaert. ifm electronic ontwikkelde daarom de nodige oplossingen om de gebruiker te informeren wanneer het nodig is. Dat betekende dat het de stap moest zetten van fabrikant van hardwarecomponenten naar leverancier van softwareoplossingen. “Met software kunnen we complexe gegevens heel gebruiksvriendelijk weergeven. Dashboards bijvoorbeeld die de evolutie duiden, alarm­functies die automatisch een sms sturen wanneer bepaalde waarden overschreden worden of een overzicht van de productie in verkeerslichten. Met de SmartObserver en het Moneo platform beschikken we over de tools om dat met een paar kliks mogelijk te maken en die gegevens ook in de cloud om te zetten in waardevolle informatie.”

Er komen meteen twee modellen aan van ifm electronic. De edge gateway die louter als gateway functioneert en de edge controller die ook lokale behandeling en automatisering mogelijk maakt.

 

Verkeersleider tussen sensoren en de cloud

Een nieuwe stap in deze evolutie is de toevoeging van edge functionaliteit aan het portfolio. “We kunnen de temperatuur van een kritisch proces uiteraard elke minuut meten. Maar elke meetwaarde naar de cloud sturen, zou veel datastorage opnemen en is niet altijd nodig om trendanalyses te maken. Er kan beter eerst een lokale preverwerking komen. De PLC zou dit kunnen, maar die is daar niet specifiek voor ontwikkeld. Edge apparaten zorgen dan wel voor die lokale rekenkracht en de veilige verbinding van de sensor naar de cloud. Zij kunnen als een soort verkeersleider functioneren en bepalen welke gegevens lokaal mogen blijven en  welke ze naar de cloud sturen. Wat gieten we in een lokale dashboard, wat verwerken we verder in de cloud?” Er komen meteen twee modellen aan van ifm electronic. De edge gateway die louter als gateway functioneert en de edge controller die ook lokale behandeling en automatisering mogelijk maakt. Openheid staat centraal zodat de gebruiker zijn cloudprovider vrij kan kiezen.

Van informatie naar steeds meer informatie

ifm electronic heeft ook al de volgende stap voorbereid. Met de overname van het Duitse statmath helpt het zijn klanten om artificiële intelligentie in hun productie te introduceren. “Hoe meer gegevens je verzamelt, hoe complexer het wordt om er zelf de juiste informatie uit te puren. Bovendien kan je door gegevens in databases te combineren en statistisch te analyseren tot nog meer inzichten komen. Dit zal van goudwaarde zijn om de productie blijvend te optimaliseren (OEE), onderhoud echt voorspellend te maken en de productkwaliteit te verhogen”, vat Everaert samen. “En belangrijk, dit zijn oplossingen die zich vandaag al in de praktijk bewijzen.” Op termijn zullen de oplossingen van statmath verweven worden binnen het Moneo platform.  


“Zoals u ziet, hebben wij u zoveel te vertellen”

ifm electronic heeft de voorbije maanden niet stilgezeten en het staat te popelen u er alles over te vertellen. In zijn ambitie om gebruikers te voorzien van informatie over de volgende stappen in automatisering en digitalisering organiseert het daarom de komende maanden een cyclus van webinars.

Telkens zal een ander thema aangesneden worden dat u ondersteunt in uw transformatie naar fabriek van de toekomst, met vooral heel veel concrete tips & tricks. Het volledige programma is terug te vinden op de website.

Daarnaast lanceert het een nieuw concept: virtuele one-on-one trainingen. U kan een van hun specialisten boeken om gedurende een uur dieper in te gaan op de uitdagingen die u tegenkomt binnen uw bedrijf.

Wil u alles weten over 3D-visie?
Wilt u te weten komen hoe IO-Link werkt? Of zit u met andere vragen? Neem dan snel contact op met ifm electronic.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details