Platform over productie- en procesautomatisering
Siemens Industry Academy viert vierjarig bestaan met toetreding Universiteit Antwerpen

Siemens Industry Academy viert vierjarig bestaan met toetreding Universiteit Antwerpen

SIA-partners tekenen present op Accelerate the Future Event tijdens vakbeurs Indumation

De Siemens Industry Academy, een structurele samenwerking tussen de bedrijfs- en academische wereld die Vlaamse ingenieursstudenten en industriële spelers verbindt, blaast dit jaar vier kaarsjes uit. Op de vakbeurs Indumation kondigde Siemens feestelijk aan dat Universiteit Antwerpen toetreedt tot de samenwerking. De toetreding toont perfect aan hoe Siemens de Academy de voorbije jaren gecontroleerd heeft doen groeien om de stap naar een industriële carrière te faciliteren.

Sinds de oprichting van de Siemens Industry Academy in 2019 is het initiatief uitgegroeid tot een gestructureerd en matuur ecosysteem dat de industrie en het hoger onderwijs samenbrengt. Het netwerk telt inmiddels meer dan vijftig professionele partners uit alle industriële vakdomeinen, die via samenwerkingen met KU Leuven, U Hasselt en UGent en met behulp van de meest recente Siemens-technologieën, aansluiting vinden tot aanstormend ingenieurstalent. De studenten worden op hun beurt voorbereid op een carrière in de ingenieurswereld.

“De technologische evolutie raast als een sneltrein verder. Nooit eerder volgden innovaties elkaar zo snel op”, vertelt Thierry Van Eeckhout, Vice President Sales van Siemens Digital Industries. “Technologie heeft een enorme impact op onze economie en maatschappij maar biedt tegelijk ook de middelen om productiever en efficiënter te worden en het leven van eenieder leefbaarder te maken. Door industriële spelers op de arbeidsmarkt samen te brengen met de ingenieurs van de toekomst, slagen we er met de Siemens Industry Academy in om dit mogelijk te maken.”

Universiteit Antwerpen

Het aantal professionele partners van de Academy steeg jaar na jaar en in 2020 trad na KU Leuven ook UGent toe tot de samenwerking. In 2021 volgde UHasselt, en nu komt daar Universiteit Antwerpen bij. “Dit maakt dat volgend academiejaar meer dan 90% van alle Vlaamse studenten in industriële wetenschappen toegang hebben tot de Siemens Industry Academy”, vertelt Thierry Van Eeckhout. “Hoewel momenteel enkel Vlaamse universiteiten partner zijn, werken ook heel wat internationale studenten uit deze instellingen aan projecten in het kader van de Academy. Voor de toekomst lopen er bovendien gesprekken met andere onderwijsinstellingen, ook over de taalgrens. En we kijken naar de integratie van meer IT-georiënteerde opleidingen. Zo willen we onze scope verbreden.”

“De groei van de Siemens Industry Academy van de voorbije jaren toont aan dat het initiatief met succes inspeelt op de noden van zowel bedrijven als de academische wereld”, gaat Tom Breugelmans, decaan van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen aan UAntwerpen, verder. “We zijn blij om toe te treden tot dit partnerschap. Met de samenwerking met Siemens en die met tal van andere bedrijven uit de industrie willen we vanuit onze faculteit een brug bouwen tussen de snel evoluerende technologische arbeidsmarkt en de jonge talenten die wij in onze opleidingen vormen tot de ingenieurs van morgen.”

Nieuwe platformen en technologieën

Volgend academiejaar zullen deelnemende studenten meewerken aan zo’n vijftig innovatieprojecten. Om het groeiend aantal studenten goed te kunnen opvangen, werkte Siemens een online supportplatform uit. “Hierop wordt alle nodige informatie over de projecten, partners en technologieën gecentraliseerd. Alle vragen van studenten uit het verleden bundelden we met concrete antwoorden in een overzichtelijke FAQ-pagina. We willen met het portaal een omgeving creëren waarmee we met duidelijke input de studenten zo snel mogelijk op weg helpen met hun project en technologie. Faciliteren is de essentie van de Academy”, vertelt Thierry Van Eeckhout.

Daarnaast werkt Siemens aan een verbreding van de technologieën die onder de koepel van de Siemens Industry Academy behandeld worden. “We gaan steeds op zoek naar innovaties voor de studenten om te verkennen. Belangrijk is wel dat we vanuit onze eigen expertise de nodige ondersteuning kunnen bieden. Ook verdieping van de kennis is cruciaal. Dit jaar krijgt een student bijvoorbeeld voor het eerst de kans om te werken met en rond een AI-applicatie voor kwaliteitscontrole. Op die manier maken we de studenten klaar voor de markt en zijn ze op de hoogte van nieuwe trends en technologieën. We willen dat ze ambassadeurs worden van innovatie.”

Accelerate the future

Tijdens Indumation, de belangrijkste vakbeurs voor fabrieks-, proces- en infrastructuurautomatisering, organiseert Siemens dit jaar het Accelerate The Future event. Voor het eerst zullen alle partners van de Academy hier samenkomen en ervaringen delen. Bezoekers kunnen tijdens het event het indrukwekkende traject van de Siemens Industry Academy tot dusver ontdekken, zich laten inspireren door tal van realisaties en zien welke mogelijkheden de industrie van de toekomst biedt, gerealiseerd door de ingenieurs en partners van de Siemens Industry Academy.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details