Platform over productie- en procesautomatisering
Slimme encoders die tegen een stootje kunnen
De encoders van Leine Linde hebben één ding gemeen: ze zijn bedoeld voor zware omgevingen die extreem veeleisend zijn.

Slimme encoders die tegen een stootje kunnen

Net in deze moeilijke domeinen blinken de encoders van Leine Linde uit. Vandaag zijn de encoders van Leine Linde meer dan encoders alleen. Met hun ingebouwde functionaliteiten om aan conditiebewaking te doen, stellen ze gebruikers in staat om werk te maken van predictief onderhoud en een hogere uptime. HEIDENHAIN verzorgt  sinds kort de verdeling voor België en Luxemburg.

Een mooi voorbeeld van hoe de encoders van Leine Linde Industrie 4.0 in de praktijk brengen, zijn de ingebouwde functionaliteiten voor conditiebewaking.

Leine Linde maakt al sinds 1992 deel uit van de HEIDENHAIN groep. Deze encoders hebben één ding gemeen: ze zijn bedoeld voor zware omgevingen die extreem veeleisend zijn. Betrouwbaarheid onder alle omstandigheden, een hoge nauwkeurigheid en een lange levensduur zijn de eigenschappen die de Leine Linde encoders kenmerken. Zo stellen ze gebruikers in staat om de efficiëntie op te drijven en processen te optimaliseren. Sinds 1 december 2020 is HEIDENHAIN NV verantwoordelijk voor de levering en ondersteuning van Leine Linde encoders in België en Luxemburg. Managing director Sven Peetroons: “Leine Linde producten kunnen aanbieden als een integraal deel van ons bestaande productaanbod zorgt voor interessante nieuwe mogelijkheden. Het is een belangrijke stap in onze missie om een totaalleverancier te worden in producten om positie en snelheid te meten. Het gaat immers om producten die hun kwaliteiten al jaren bewijzen en die ook pionieren in de evolutie naar Industrie 4.0.”

ADS UPTIME: conditiebewaking voor encoders

Een mooi voorbeeld van hoe de encoders van Leine Linde Industrie 4.0 in de praktijk brengen, zijn de ingebouwde functionaliteiten voor conditiebewaking. Met ADS UPTIME ingebouwd, kunnen deze encoders de meest relevante gegevens van roterende installaties en motoren monitoren. “Bedrijven kunnen zich vandaag geen productiestilstand meer veroorloven. Door encoders te voorzien van diagnosefuncties kunnen we er over waken dat ze operationeel blijven. Ze leveren ons dan immers relevante informatie over mogelijke oorzaken van faling, die anders een impact zouden hebben op de volledige productie-unit. Door de positionering van de encoder (op de motor, op de aandrijfas of op een ander strategisch onderdeel), kunnen we bovendien ook belangrijke gegevens capteren over de operationele parameters en de omgeving, zoals vibraties of variaties in temperatuur. Op die manier kunnen problemen al opgelost worden nog voor ze zich voordoen”, legt Peetroons uit.

ADS Uptime toont gedetailleerde informatie over de status, de frequentie, de bewegingstijd … van uw encoders. Daarnaast wordt vibratie gemeten, zowel in de radiale als de axiale richting.

Productiestilstand vermijden

Encoders waarin ADS UPTIME geïntegreerd zit vereenvoudigen de shift van preventief naar proactief onderhoud. Peetroons: “Dankzij de data die de encoders capteren en doorgeven kunnen elementen die een negatieve impact hebben op de levensduur van de machine aangepast worden. Wanneer alle roterende componenten perfect functioneren zoals het hoort, kunnen problemen en productiestilstand vermeden worden. U hoeft maar een zo een panne te vermijden om de kostprijs van ADS UPTIME terug te winnen.” Maar wat laat ADS Uptime u nu precies zien? Het toont gedetailleerde informatie over de status, de frequentie, de bewegingstijd … van uw encoders. Daarnaast wordt vibratie gemeten, zowel in de radiale als de axiale richting. Gebruikers kunnen ook zelf grenswaarden instellen. Worden die overschreden dan ontvangen ze automatisch een alarm. “De gelogde gegevens uit de encoder halen kan overigens heel eenvoudig met de draadloze service check-up via Bluetooth en een app op uw device. In een volgende fase, die nog dit jaar gepland staat, zal de encoder zelf de gegevens via OPC UA naar een server kunnen sturen”, besluit Peetroons. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details