Platform over productie- en procesautomatisering
Slimme, flexibele grijpsystemen: interessant voor automatisering en robotisering
Het VERO-S nulpuntspansysteem is modulair uitbreidbaar tot volledige automatisering.

Slimme, flexibele grijpsystemen: interessant voor automatisering en robotisering

Op de TechniShow, die plaatsvindt van 12 t/m 15 maart in de Jaarbeurs in Utrecht, pakt SCHUNK dit jaar uit met een aantal producten en diensten die nog nooit eerder op een beurs in Nederland werden vertoond. Jasper Merkus, technical product specialist bij de specialist in span- en grijpsystemen licht een tipje van de sluier.

TENDO Silver completeert de SCHUNK-gereedschapshoudersfamilie als een precisie-allrounder.
De gereedschapshouder is de ideale introductie tot de hydro-expansie-spantechniek en overtuigt door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

“Afgelopen december heeft SCHUNK een e-shop gelanceerd”, begint hij. “Bestaande en nieuwe klanten kunnen zich hier heel gemakkelijk via de website registreren. Eenmaal aangemeld, kunnen ze niet alleen eenvoudig online bestellingen plaatsen, maar ook alle gewenste achtergrondinformatie van onze producten vinden, van specificaties tot handleidingen. Daarnaast kunnen ze stepfiles toevoegen. Kortom, we zorgen hiermee voor extra gebruiksgemak voor onze vaste en potentiële klanten. En wie zich tijdens de TechniShow aanmeldt, mag rekenen op een extra verrassing.”

Hydraulische expansiegereedschapshouder

Naast deze virtuele primeur pakt het bedrijf uit met een tastbare noviteit: de hydraulische expansie-gereedschapshouder TENDO Silver. “Het is een budgetvriendelijke instap in de wereld van de hydraulische expansietechnologie. Het is een betrouwbaar en nauwkeurig spanmiddel dat compatibel is met de meest voorkomende spindelopnames in bewerkingsmachines. Gebruikers kunnen hierdoor met een paar eenvoudige stappen hun gereedschap snel en betrouwbaar verwisselen. Het zorgt voor veel tijdsbesparing door kortere insteltijden en geen investeringskosten voor bijkomende kleminrichtingen.”

Veelzijdige 2-vinger grijper EGK voor kleine onderdelen voor maximale werkstukvariëteit bij maximale procesbetrouwbaarheid.

Paradepaardje

Niet nieuw, maar wel een paradepaardje van SCHUNK en eveneens te zien tijdens de TechniShow is het nulpuntspansysteem VERO-S. Het is een krachtig, pneumatische snelwisselsysteem voor bewerkingsmachines waarbij het positioneren en klemmen in één stap kan gebeuren. “Het automatisch positioneren zorgt ervoor dat altijd de juiste positie wordt gekozen. Hierdoor is er geen ruimte voor manuele fouten bij het instellen. Daarnaast is het systeem modulair opgebouwd waardoor het goed kan worden afgestemd op de specifieke wensen, toepassingen en machines van de gebruiker.” Merkus noemt een aantal extra opties. “Denk aan het automatisch schoonblazen van de module tussen twee wissels, het doorvoeren van een medium zoals koeling of perslucht, controle of de pallet erop ligt, het monitoren van de positie tijdens het proces, enzovoort. De meest opvallende uitbreiding is wellicht een optionele veeraangedreven conusafdichting die de wisselinterface van de module automatisch sluit zodra de klempen omhoog gaat.”

Robuust en veelzijdig: de elektrische universele grijper EGU is bijzonder geschikt voor het flexibel be- en ontladen van werktuigmachines. De grijper is beschikbaar met alle gangbare communicatie-interfaces, PLC-functieblokken en plug-ins van toonaangevende robotfabrikanten.

Slimme, flexibele grijpsystemen

Vorig jaar bracht SCHUNK ook twee nieuwe slimme, flexibele grijpsystemen op de markt die nog niet eerder op een beurs in Nederland werden getoond: de EGK en EGU. “Dit zijn modellen die interessant zijn voor automatisering en robotisering waar steeds vaker sprake is van high mix, low volume. Ze zijn flexibel inzetbaar voor het be- en ontladen van werktuigmachines en beschikbaar in de meest gangbare interfaces van alle gerenommeerde robotfabrikanten. Daardoor zijn het plug-and-play grijpers die het gebruikersgemak centraal stellen.” 

Delicate werkstukken

Merkus gaat in op het onderscheid tussen de twee varianten. “De EGK is door de SoftGrip-modus geschikt voor het precisiewerk. Denk aan bewerkingen in cleanroomomgevingen, laboratoria of de handling van elektronica en andere delicate werkstukken. De grijper heeft een geïntegreerd grijpkrachtbehoud. Dit voorkomt dat werkstukken vallen, ook bij een noodstop.”

Grotere automatiseringsprojecten

De EGU-grijper wordt vooral ingezet bij grotere automatiseringsprojecten en voor werkstukken met een hoger gewicht. “Onze EGU-grijpers zijn slimme universele grijpers met een grijpkrachtversterker. Er zijn daarbij twee grijpmodi beschikbaar: de BasicGrip en de StrongGrip. Met BasicGrip is er een continue werking van de motor en dus een permanente hergrijping van het werkstuk mogelijk. De grijpsnelheid wordt daarbij automatisch geoptimaliseerd voor het aanpassen van de grijpkracht. Met StrongGrip wordt de maximale grijpkracht gegenereerd en vervolgens opgeslagen door het grijpkrachtbehoud. Voor werkstukken met verschillende gewichten kan de grijpkracht tot 150% worden verhoogd, zonder dat een andere grijper moet worden gebruikt. Deze Strongrip voor meer grijpkracht is hierdoor een betrouwbare allrounder voor uiteenlopende handlingstaken.” Merkus verwacht een groeiende vraag naar flexibele grijpers. “Ze zullen in de automatisering en robotisering een belangrijke rol spelen in de toekomst. Door een tekort aan technici zullen flexibele, eenvoudig te programmeren grijpers onmisbaar worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details