Platform over productie- en procesautomatisering
Stap voor stap digitaliseren

Stap voor stap digitaliseren

Sommige machinebouwers zijn ver vooruit ten opzichte van anderen en hebben een heel digitaal team om IIoT in te richten. Maar ook de kleinere bedrijven kunnen stappen voorwaarts maken. Patrick Bruder, teamleader Productmanagement Systems & IIoT bij Lenze legt uit hoe dit mogelijk is.

Machines worden gebouwd voor een lange levensduur dankzij een stabiel productieproces. Aan de PLC-kant wordt weinig veranderd. Mogelijk is er na 10 jaar een retrofit nodig aangezien sommige reserveonderdelen niet langer beschikbaar zijn – zeker wanneer ze elektronische componenten bevatten. Tegelijkertijd kun je nagaan of er met deze machine nog méér mogelijk is door gebruik te maken van de beschikbare data. “Er zijn diverse mogelijkheden om stap voor stap te komen tot IIoT”, zegt Bruder.

Ook de kleinere bedrijven kunnen stappen voorwaarts maken richting IIoT.

OEE

Maar hoe begin je? “Veel bedrijven weten nog niet precies hoe de machine draait: het aantal productie-uren, wat de vaakst voorkomende storingen zijn, hoe lang wachttijden zijn, … Met OEE (Overall Equipment Effectiviness) maak je dit inzichtelijk. Het is voor veel machinebouwers dan ook een goed startpunt om met digitalisering aan de slag te gaan.” Lenze kan bedrijven hierin ondersteunen. “Wij bieden bijvoorbeeld een OEE & downtime tracking oplossing aan die zorgt voor transparantie in het productieproces”, zegt Bruder. “Het systeem brengt de downtime in beeld wat zorgt voor transparantie in het productieproces.”

Condition Monitoring

Zodra je de OEE inzichtelijk maakt, sla je meteen ook de slag om condition monitoring te implementeren, stelt hij. “Je gebruikt de aanwezige data uit de machine voor analyse van de conditie van de machine. Vergelijk het met een auto. Als in je auto iets stuk gaat, hoor je vaak al voorafgaand aan de storing iets afwijkends zoals een vibratie. Door intelligentie toe te voegen, door middel van het toepassen van algoritmes, kun je oorzaak en gevolg aan elkaar te koppelen.” Voor condition monitoring heb je veel gegevens nodig. “Daarnaast is er een andere manier van rekenkracht nodig om dit toe te passen, waarvoor vaak de Edge-laag wordt gebruikt.  Een oplossing die Lenze hier biedt is de Drives DataHub. Dit is een softwarepakket dat een gateway creëert tussen de Lenze-oplossingen en een IIoT-interface waarbij de bestaande procesbesturing volledig onafhankelijk van de Drives DataHub opereert en dus onaangetast blijft. Via een gestandaardiseerde, fabrikantonafhankelijke interface worden de gegevens via een protocol MQTT of OPC UA in de gewenste kwaliteit beschikbaar gesteld aan een hoger cloudsysteem, waardoor condition monitoring of predictive maintenance mogelijk wordt. Dit is een mooi begin om te digitaliseren. Bedrijven die aan de slag gaan, zullen merken dat ze bij iedere stap die ze zetten, meer kennis vergaren en ook kunnen groeien.” 

Het Nupano-platform maakt de integratie, het beheer en de bescherming van innovatieve technologische toepassingen mogelijk die precies zijn afgestemd op de machines van de machinebouwer.

Open systemen

Stelselmatig de digitalisering verder uitbouwen is een must. “Je kunt stellen dat, hoe beter je je systemen digitaliseert, hoe meer business je ermee kunt genereren. Wij ondersteunen bedrijven in hun zoektocht naar nieuwe, digitale bedrijfsmodellen aangezien het niet langer toereikend is om louter hardware te verkopen. We denken graag mee met klanten en willen hen de middelen bieden om alle mogelijkheden optimaal te benutten. Daarom hebben we onlangs een open automatiseringsplatform – Nupano – op de markt gebracht, wat synoniem staat voor een platform met een eenvoudige bediening en een open systeem. We maken daarbij gebruik van open IT-architecturen en technologieën waardoor voorkennis van informatietechnologie niet nodig is terwijl bedrijven zelf zonder problemen de link kunnen leggen met zelf ontwikkelde functies of Docker. Dit bespaart hen ontzettend veel tijd en dus ook kosten. Het Nupano-platform maakt de integratie, het beheer en de bescherming van innovatieve technologische toepassingen mogelijk die precies zijn afgestemd op de machines van de machinebouwer waardoor ze de concurrenten een stap voor zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details