Platform over productie- en procesautomatisering
Stappenmotoren laten apotheekrobots naadloos werken
Rotero levert de Oriental stappenmotoren die net die betrouwbare aandrijving van de grijper verzekeren.

Stappenmotoren laten apotheekrobots naadloos werken

Ook in apotheken voelen ze de schaarste op de arbeidsmarkt dubbel en dik. Net zoals in de industrie brengen robots uitkomst. Meditech Pharma is een van de parels aan de Belgische kroon van machinebouwers. Vanuit Izegem bouwt dit bedrijf apotheekrobots die over de hele wereld hun weg vinden. Waarom? Omdat ze tot 60.000 doosjes in een compacte ruimte stockeren en heel betrouwbaar weer aanleveren. En dat vraagt om betrouwbare componenten. Meditech Pharma kiest daarom al jaren voor de stappenmotoren van Oriental, vertegenwoordigd door Rotero.

Een apotheekrobot vormt steeds vaker het hart van een apotheek. Noem hem gerust een manusje-van-alles. “Hij houdt bestellingen bij, stopt alles op de juiste plaats en levert de medicatie uit wanneer ze opgevraagd wordt. Op die manier hoeft de apotheker zich niet met alle logistieke beslommeringen bezig te houden en kan hij de focus op de patiënt houden. Een win-win, want naast de winst in snelheid houdt de apotheker dus meer tijd over om patiënten alle nodige informatie mee te geven en meer ruimte in de apotheek voor vrije verkoop producten”, vertelt Marieke Vandemeulebroucke, marketingcoördinator bij Meditech Pharma. Dit bedrijf uit Izegem groeide een twintigtal jaar geleden voort uit Studio Clement, dat het interieur voor apotheken verzorgt. “De visie was er toen al om totaaloplossingen aan te bieden. Vaak is een renovatie immers het moment om te investeren in een apotheekrobot.”

Een apotheekrobot vormt steeds vaker het hart van een apotheek.

Apotheekrobots boomen

Intussen staat Meditech Pharma al stevig op eigen poten. Vorig jaar leverde het maar liefst 350 installaties af, dit jaar zullen er circa 380 gerealiseerd worden. Een groei die binnenkort resulteert in een nieuwbouw die 10.000 m² productieruimte biedt. “Dan zullen we al onze diensten – R&D, engineering, productie en service – weer in één hal onder kunnen brengen. Een hightech omgeving, voor een hightech product”, lacht aankoopverantwoordelijke Dirk Del’haye. Hij kijkt vooral uit naar de efficiëntie die deze betere productflow zal opleveren. Want er komt heel wat bij kijken om de apotheekrobot op maat van de klant af te werken. “De gestandaardiseerde versie biedt gebruikers een beperkt aantal keuzemogelijkheden, maar bij ons MXTL is alles custom made. We vertrekken vanuit een modulaire opbouw, die helemaal aan de situatie van de klant aangepast wordt. Daarvoor hebben we de ruimte nodig om ze in de productie volledig op te bouwen en uit te testen, vooraleer ze naar de klant vertrekken.”

Dirk Del’haye en Marieke Vandemeulebroucke: “Zelfs tijdens corona en alle problemen met de beschikbaarheid van elektronica in de nasleep ervan, heeft Rotero altijd voldoende motoren kunnen leveren.”

Betrouwbare werking dankzij betrouwbare motoren

En die klanten bevinden zich in binnen- en buitenland, tot in Australië zelfs. Del’Haye: “Uit technisch oogpunt hebben we een heel sterk product. De robots in het algemeen en de grijper, het hart van het systeem, in het bijzonder, zijn kwalitatief en uitermate betrouwbaar. Dat maakt dat we ze ook met een gerust hart voor de export kunnen aanbieden. We weten dat ze zullen doen wat ze moeten doen, en dat heeft ons een uitstekende reputatie bezorgd.” 

Sinds een vijftiental jaar werkt Meditech Pharma samen met Rotero. “Al vanaf de vorige generatie van deze apotheekrobots”, verduidelijkt Del’haye. “Rotero levert de Oriental stappenmotoren die net die betrouwbare aandrijving van de grijper verzekeren. In totaal gaat het om een zestal types, die we selecteren in functie van de gewenste grootte, vermogen en reductie. Motoren waarmee we zelden of nooit problemen hebben. Ze sturen de grijpers aan, de aansturing van de wissel en bepaalde draaiende bewegingen in het beladingssysteem. Kortom, ze zijn cruciaal in de werking van onze robots.” Daarnaast levert Rotero onder andere ook nog ventilatoren, connectoren en roosters.

De Oriental stappenmotoren sturen de grijpers aan, de aansturing van de wissel en bepaalde draaiende bewegingen in het beladingssysteem. Kortom, ze zijn cruciaal in de werking van de apotheekrobots.

Beschikbaarheid gegarandeerd

Stappenmotoren kennen een wat langere levertermijn. Meditech Pharma kiest daarom voor een contractueel vastgelegde jaarhoeveelheid, die dan op afroep naar Izegem komt. Een samenwerking die bijzonder vlot loopt. “Zelfs tijdens corona en alle problemen met de beschikbaarheid van elektronica in de nasleep ervan, heeft Rotero altijd voldoende motoren kunnen leveren, zodat we verder konden. Er is een open en directe communicatie, er zijn duidelijke afspraken. Een partner om op te bouwen dus, en die heb je nodig voor cruciale componenten”, aldus Del’haye. 

De Oriental stappenmotoren zijn intussen al niet meer dezelfde als vijftien jaar geleden. Ze zitten inmiddels in een nieuw jasje, maar de functionaliteit blijft even betrouwbaar. “Ook wij zijn achter de schermen altijd aan het sleutelen aan ons ontwerp om state-of-the-art te blijven. Hoe efficiënter onze apotheekrobot werkt, hoe sneller onze klanten hun investering terugverdienen. Maar we blijven rekenen op Rotero.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details