Platform over productie- en procesautomatisering
State-of-the-art sensoriek brengt Industrie 4.0 binnen handbereik

State-of-the-art sensoriek brengt Industrie 4.0 binnen handbereik

U kon er 2018 niet om heen. De intrede van digitalisering en Industrie 4.0-strategieën verandert de manier waarop we maken. Sensoren zijn de instrumenten bij uitstek om de informatie te verzamelen die nodig is om productieprocessen, sneller, kwalitatiever en efficiënter te maken. ifm electronic bewees dit jaar dat het hierin het voortouw zal nemen. Met de komst van de Smart Valve Sensor wordt de digitalisering van de klepbeweging ingezet. De compacte PMD OGD Cube laat zich dan weer individueel aanpassen aan werkstukken en productieomstandigheden als ideaal antwoord op high mix, low volume productie.

PMD OGD Cube

Hij is 360° programmeerbaar, waardoor u als gebruiker drempelwaarden kan instellen die vragen om bijvoorbeeld nader onderzoek of vervanging.

Geen fabriek zonder dat er zich ergens wel een klep bevindt. Hoewel het veelal onzichtbare componenten zijn, vervullen ze een cruciale rol in productieprocessen. Controle op een goede werking is dan ook van alle tijden. Toch bleven de mogelijkheden tot nog toe beperkt. Marc Everaert, managing director ifm electronic: “De gebruiker wist eigenlijk enkel of de klep open of gesloten was. In welke staat ze zich bevond bleef een vraagteken. Waren er al tekenen van slijtage? Kon de klep nog volledig openen en sluiten of was er sprake van een blokkering of een lek? Fungeerde de afsluiting nog naar behoren? Waren de reactietijden nog op peil?” De ingenieurs van ifm electronic gingen daarom aan de slag om een sensor te ontwikkelen die meer antwoorden kon geven. Het resultaat is geen doorontwikkelde naderingsschakelaar, maar een revolutionaire sprong naar Industrie 4.0 en predictief onderhoud. 

PMD OGD Cube

De PMD OGD Cube meet de afstand tot een product via laserlicht en het time of flight principe.

Ongeplande productiestilstand behoort tot het verleden
“De Smart Valve Sensor kan veel meer dan enkel terugmelden in welke positie de klep staat”, weet Everaert. “De sensor kan elke kleppositie contactloos detecteren. Hij is 360° programmeerbaar, waardoor u als gebruiker drempelwaarden kan instellen. Maar dat is niet het enige. De Smart Valve Sensor houdt ook continu bij hoeveel tijd er nodig is om van de ene positie naar de andere te bewegen. Wanneer dit buiten de vooropgestelde toleranties dreigt te vallen, weet u dus dat het tijd is voor onderhoud. Nog voor u af te rekenen krijgt met een ongeplande productiestilstand. Verder telt hij het aantal cycli, kent hij de temperatuur en houdt hij de afdichting in de gaten.” U krijgt er dus een resem aan nieuwe mogelijkheden bij. Met de ontwikkeling van de Smart Valve Sensor zetten we een eerste stap naar het digitaliseren van de klepbeweging”, geeft Marc Everaert aan. “Wie een hogere machinebeschikbaarheid voor ogen heeft en wil overschakelen naar predictief onderhoud, heeft nood aan meer informatie dan louter de positie. Dat is waar de Smart Valve Sensor voor staat: meer diagnose, minder productiestilstand, minder onderhoudskosten.”

PMD OGD Cube

Met een bereik van 30 tot 300 mm voor de OGD Precision en 1.500 mm voor de OGD Long Range biedt hij meer dan voldoende precisie en resolutie.

Sensor past zich aan productiebatch aan
Een tweede opvallende innovatie in 2018 was de PMD OGD Cube. Voor de eerste keer is ifm er in geslaagd om zijn foto-elektrische PMD sensoren in een compact M18-ontwerp te steken. Een sensor perfect klaargestoomd voor Industrie 4.0. De PMD OGD Cube meet de afstand tot een product via laserlicht en het time of flight principe. “Met een bereik van 30 tot 300 mm voor de OGD Precision en 1.500 mm voor de OGD Long Range biedt hij meer dan voldoende precisie en resolutie om bijvoorbeeld de diepte van boorgaten te controleren of de installatie van kleine onderdelen vooraleer het werkstuk naar de volgende bewerkingsstap vertrekt”, geeft Marc Everaert aan. “De geïntegreerde IO-Link interface transfereert alle meetwaarden. Daarenboven wordt het zo mogelijk om van op afstand alle parameters in te stellen. Dient er een productwissel zich aan? Dan past de sensor zich automatisch aan het andere werkstuk of aan de nieuwe werkomstandigheden aan. Dat maakt hem zo perfect voor Industrie 4.0. De PMD OGD Cube is een extreem compacte en gebruiksvriendelijke probleemoplosser in tal van applicaties”, besluit Marc Everaert.  

PMD OGD Cube

De Smart Valve Sensor is geen doorontwikkelde naderingsschakelaar, maar een revolutionaire sprong naar Industrie 4.0 en predictief onderhoud.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details