Platform over productie- en procesautomatisering
Touchsolutions in de industrie

Touchsolutions in de industrie

Dacht u dat touchscreens enkel in de retail, bank- of zorgsector ingezet kunnen worden? ArcelorMittal Gent bewijst het tegendeel. Het staalbedrijf zet deze moderne communicatietechnologie in om productieprocessen te optimaliseren en doet hiervoor een beroep op DOBIT. Zowel de LUVOX lijn als de Elo schermen worden perfect geïmplementeerd in de zware industriële omgeving. Hiermee is ArcelorMittal een koploper!

De implementatie van touchscreens is een duurzame oplossing en bovendien budget-vriendelijk in vergelijking met al het werk en de kosten die kwamen kijken bij de bekabeling. Een eerste concrete oplossing vinden we in de staalfabriek, waar ruwijzer wordt omgezet naar staal. Bij dit proces worden de machines volledig bediend aan de hand van een ingebouwde LUVOX touchscreen. Pieter Heynssens, Werk-voorbereider Proces-instrumentatie, verklaart deze keuze: “In het verleden werden de machines aangestuurd door middel van verschillende drukknoppen. Voor elke drukknop moesten we een aparte kabel voorzien, wat resulteerde in een hele bundel aan kabels. Het grote probleem was dat we veel werk hadden om alle kabels opnieuw aan te leggen indien er een knop moest worden toegevoegd. Omdat dit een duur en tijdrovend proces was, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief en hebben we de voordelen van het werken met touchscreens ontdekt.”

Oplossing voor elke omgeving
Veel fijn stof, hoge temperaturen en enorme machines typeren de fabriek van ArcelorMittal. Ondanks deze omgeving kunnen touchscreens een oplossing bieden. Wendy van de Sande, Sales Engineer bij DOBIT legt uit: “In een zware industriële omgeving is het vaak onmogelijk om randapparatuur te gebruiken, omdat deze door het fijn stof snel stuk gaan. Een touchscreen daarentegen kan tegen een stootje en kan ingebouwd worden, zodat fijn stof geen kans krijgt. Naast deze troef van robuustheid, gaat het ook om een heel intuïtieve manier om een scherm te bedienen. Er worden met andere woorden minder fouten gemaakt omdat het hier gaat om één op één communicatie. De LUVOX schermen lenen zich perfect voor deze omgeving”, gaat van de Sande verder. “Ze zijn duurzaam en hebben een metalen omranding die zorgt voor de nodige bescherming en afdichting. Daarnaast was het belangrijk dat het scherm niet zou beschadigen tijdens het proces en moesten we er rekening houden dat werknemers het scherm bedienen met handschoenen, pennen of soms zelfs met een schroevendraaier.” De realisaties bij ArcelorMittal tonen aan dat touchsolutions en visualisatie op grote schermen ook in een zware industriële omgeving standhouden.

DOBIT

Omdat DOBIT deze lijn volledig zelf beheert, kan men op vraag van de klant de LUVOX’en uitrusten met verschillende componenten en connectoren. Een bijkomend voordeel is dat de monitoren op verschillende manieren ingebouwd kunnen worden.

Modern en efficiënt
Een eerste toepassing in de warmwalserij is het 55’’ touchscreen in de bedieningsruimte. Patrick De Coninck, Ondersteuningsverantwoordelijke betrouwbaarheid Warmwals, legt uit: “Vroeger werkten we met synoptische panelen. Deze panelen namen veel plaats in beslag en het was heel veel werk indien er iets gewijzigd moest worden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een flexibele oplossing.” Het synoptische paneel werd vervangen door een 55’’ touchscreen. “Een eerste voordeel is dat indien er nu aanpassingen moeten gebeuren, we dit heel snel kunnen doen. Onze programmeurs kunnen de aanpassingen zelf doorvoeren dankzij de SCADA-software. Dit duurt slechts enkele minuten, terwijl het vroeger weken tot maanden duurde om een synoptisch paneel aan te passen. Daarnaast zijn we verlost van de vele bekabeling die kwam kijken bij de panelen, want alles draait nu over een netwerk.”

DOBIT

Veel fijn stof, hoge temperaturen en enorme machines typeren de fabriek van ArcelorMittal.

Duurzaam en flexibel
Ook in de stuurcabine werd een kast met drukknoppen vervangen door een groot 55’’ touchscreen. “Vanuit de stuurcabine worden tientallen machines bediend, die elk op hun beurt tientallen onderdelen hebben die in- en uitgeschakeld moeten worden. Vroeger werd dit met kasten, knopjes en lampjes gedaan, maar nu vat één touchscreen al deze functies samen”, aldus De Coninck. “Ook hier zijn we verlost van de vele kabels.” Een derde toepassing in de warmwalserij is een visualisatieoplossing. In de controlekamers hangt een 55’’ Elo scherm dat voortdurend live beelden geeft van het productieproces. De camerabeelden geven de operatoren een beter zicht in het productieproces. De Coninck: “We kunnen de beelden in uitgesteld relais bekijken. Dit stelt ons in staat om de beelden te synchroniseren met onze meettoestellen en zo kunnen we de beelden koppelen aan de juiste metingen en nagaan wat er precies gebeurde.”

Oplossing op maat
ArcelorMittal raadpleegde verschillende pro-ducenten en leveranciers om bovengenoemde oplossingen te realiseren. De Coninck: “We hebben hier te maken met heel zware industrie en er zijn zoveel factoren waar rekening mee moet worden gehouden. We hebben destijds wat problemen gehad met de toenmalige leverancier zoals bijvoorbeeld schermen die heel snel stuk gingen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere partners. We hebben DOBIT uitgedaagd om een betere oplossing te bieden en hebben op basis hiervan beslist om hen als partner te nemen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details