- Nieuws
- Motion & Drives
- Control & Network
- Process & Instrumentation
- Sensor & Vision
- Services & Solutions
- IT & OT
Machineveiligheid is een complex thema vanwege de vele factoren die hierin een rol spelen. Machinebouwers vragen daarom niet zelden om raad bij specialisten, maar hebben vervolgens moeite om het geformuleerde advies te vertalen naar een concrete oplossing. Inrato combineert aandachtsgebieden: het bedrijf voert de risicoanalyse uit, kan CE-markeren én heeft een complementair pakket aan veiligheidsproducten.
Machinebouwers zijn verplicht om hun machines CE te markeren alvorens zij deze op de markt brengen. Voor een belangrijk deel is de Machinerichtlijn erg duidelijk en hebben OEM-ers bovendien al ervaring opgedaan om te weten welke componenten zij moeten toepassen om aan de wet- en regelgeving te voldoen. Het resterende kleinere deel is echter vaak lastig en niet zelden wordt advies ingewonnen bij veiligheidsspecialisten voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
Uiteraard is het een goede zaak om specialisten in te schakelen bij dit soort belangrijke thema’s. De praktijk leert echter dat het uiteindelijk geleverde inventarisatie- en evaluatierapport onvoldoende aanknopingspunten biedt om het advies ook in de praktijk te brengen. Machinebouwers blijven met vragen zitten over de componenten die zij moeten gebruiken en niet zelden zijn de adviezen ook niet goed toetsbaar of willen adviseurs geen garanties afgeven. Leendert Jan IJspeert is oprichter en eigenaar van Inrato International en vertelt: “Om die reden pakken we dit binnen Inrato anders aan. Bij het uitbrengen van advies met betrekking tot machineveiligheid benoemen we concreet de vereiste componenten. Daarnaast vermelden we in het rapport op welke wijze de oplossing voldoet aan de normen.”
Dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit het groeiende aantal klanten waarbij Inrato niet schuwt voor de complexe vraagstukken. “Juist niet eigenlijk”, geeft IJspeert aan. “In de afgelopen 17 jaar hebben we binnen Inrato veel kennis en ervaring opgedaan met het thema machineveiligheid. Wij weten bovendien wat er technisch beschikbaar is en welke eigenschappen deze producten hebben. Binnen ons eigen bedrijf hebben we bovendien een standaard assortiment componenten beschikbaar.”
IJspeert doelt onder meer op de lichtschermen, machineafschermingen, veiligheidsschakelaars, noodstoprelais en veiligheids-PLC’s die het bedrijf levert. Maar ook op signaleringstechniek, waar het gaat om het overbrengen van waarschuwingssignalen of een machinestatus. Hij vat samen: “We hebben alles in huis om veiligheidsvraagstukken te vertalen naar concrete oplossingen.” Inrato levert bovendien bewezen veilige oplossingen. Door de eerder genoemde opgedane kennis en het feit dat het bedrijf op dezelfde manier toetst als een arbeidsinspectie of een auditorganisatie, kunnen klanten erop vertrouwen dat het advies naast werkbaar en betaalbaar ook voldoet aan de normen. “Op deze manier verzorgen we voor iedere klant de juiste invulling van een veiligheidsvraagstuk, RI&E of CE-markeringtraject.”
Tot slot houdt Inrato zich ook bezig met chemische veiligheid. Vooral bij kleinere bedrijven wil het nog wel eens schorten aan kennis over de veilige opslag van schadelijke of gevaarlijke stoffen. En dat terwijl dit cruciaal is voor een veilige bedrijfsvoering én ieder bedrijf eigenlijk wel dit soort stoffen in huis heeft.
IJspeert besluit: “Waar het bij mij om draait, is dat bedrijven veilig werken en machinebouwers veilige machines afleveren. Echter zónder te verdrinken in de details. Door terug te gaan naar het basisrisico, bepalen we op een pragmatische manier wat hiervoor nodig is. Zo simpel als het kan, zo complex als het moet. Wanneer heel specifieke kennis of een product op maat nodig is, kunnen we terugvallen op onze partners. Samen bieden we dan de extra kennis of producten die we klantspecifiek leveren.”