Platform over productie- en procesautomatisering
Veilige communicatie in explosiegevaarlijke omgevingen

Veilige communicatie in explosiegevaarlijke omgevingen

Om een succesvol Enterprise Mobility concept te introduceren kunnen bedrijven rekenen op effectieve oplossingen. Smartphones en tablets maken communicatie binnen het fabrieksterrein mogelijk en beschermen werknemers in gevaarlijke omgevingen.

Mobiele communicatieapparatuur, zoals smart­-phones of tablets, worden steeds belangrijker voor industriële bedrijven. Ze maken gegevens beschikbaar in fabrieken en industriële omgevingen en vergemakkelijken de communicatie tussen de controlekamer en de werknemers. Ze ondersteunen ook mobiele werknemers bij hun dagelijkse taken en zorgen zo voor geoptimaliseerde processen en een betrouwbaar kwaliteitsmanagement. In zware en potentieel explosie gevaarlijke omgevingen kan het gebruik van dergelijke Enterprise Mobility Solutions zelfs levensreddend zijn. Een geïntegreerde noodoplossing is hier de norm. Dankzij geïntegreerde kaarten en lokalisatie via radio kunnen ze slachtoffers optimaal lokaliseren. Op deze manier maken mobiele apparaten het werk van onze werknemers veiliger en sneller. Tevens maken ze het mogelijk om relevante gegevens over ongevallen te verzamelen, zelfs voordat de hulpdiensten arriveren, zodat onmiddellijk passende maatregelen kunnen worden genomen.

Hoge normen voor industrieel gebruik

Mobiele apparaten moeten aan hoge eisen voldoen om geschikt te zijn voor industrieel gebruik. Voor specifieke explosiegevaarlijke gebieden moet mobiele communicatieapparatuur speciaal worden ontworpen in overeenstemming met de toepasselijke regelgeving en voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.  Tegelijkertijd is het voor bedrijven essentieel dat deze apparaten moeiteloos in digitale infrastructuren kunnen worden geïntegreerd om werkprocessen te ondersteunen en flexibeler te maken. Tegenwoordig zijn er state-of-the-art oplossingen, die een hoge ergonomie en bedienbaarheid garanderen evenals betrouwbare bescherming en wereldwijde inzetbaarheid. Certificeringen voor hardware- en softwareondersteuning en voor beveiligingspatches maken ook deel uit van dergelijke uitgebreide mobiele communicatieoplossingen.

Tab-Ex: robuuste apparaten voor ATEX en ruige omgevingen

Met de Tab-Ex serie biedt het merk Pepperl + Fuchs ECOM één van de meest robuuste apparaten voor het werken in explosieveilige omgevingen en ruige omgevingen. De nieuwste toevoeging aan ons portfolio is de Tab-Ex® Pro voor Zone 2/22 en Div. 2. Met een 10” display is de Tab-Ex® Pro perfect voor het bekijken van webgebaseerde inhoud en voor het gebruik in veeleisende toepassingen. Bovendien stelt het werknemers in staat om gemakkelijk over te schakelen van veld naar kantoor en visa versa. Ondanks het grote scherm en de robuuste constructie is de tablet zeer licht en gebruiksvriendelijk.

Ergonomische eigenschappen voor optimale bedienbaarheid

Een comfortabele en gemakkelijke bediening is essentieel bij het dagelijkse gebruik van mobiele apparaten. Leveranciers zoals ECOM richten zich daarom op hoogwaardige functionaliteiten en een strak ontwerp. Een groot display is bijvoorbeeld gemakkelijk om af te lezen, zelfs in direct licht en het stelt de mobiele medewerker in staat om in alle werksituaties gegevens in het bedrijfsnetwerk door te sturen en te delen. Bovendien bieden kenmerken zoals een robuust, slag- en krasbestendig gorilla­glas een betrouwbare bescherming tegen beschadiging. Ongewenste storingen tijdens werkzaamheden in omvangrijke industriële installaties worden tegengegaan door extra krachtige accu’s met tot wel 15 uur oplaadtijd. Details als een magnetische USB-poort, die slijtage en beschadiging van pin points en onbeveiligde USB-aansluitingen voorkomt, garanderen ook een lange levensduur.

Smart-Ex®: meest geavanceerde explosieveilige smartphone

Ook de door ECOM gebouwde intrinsiek veilige 4G / LTE Android smartphone Smart-Ex® 02 bevat deze functies. Met een groot display van 12,7cm (5 “), krachtige functies, goede ergonomie en een geoptimaliseerd accessoire concept is het ECOM apparaat de meest geavanceerde explosieveilige smartphone voor Zone 1/21 en Div. 1. Het vereenvoudigt de communicatie tussen medewerkers, het controlecentrum en backend-systemen. 

Accessoires voor vlotte bediening

Het bedienen van een slim apparaat tijdens het dagelijkse werk is een uitdagende taak voor de mobiele werknemer, vooral als hij maar één hand vrij heeft of als de veiligheidsvoorschriften hem verplichten om handschoenen te dragen. Daarom zijn de apparaten zo goed als hun accessoires, vooral in industriële toepassingen. Een veelzijdig en modulair montageplaatconcept (riemclip, handlus, oplader, dockingstation) zorgt ervoor dat de apparaten in elke situatie gemakkelijk te dragen, te bevestigen en op te laden zijn. De push-to-talk- en alarmknoppen, de volumeregelaar en de cameraknop op het toestel zelf hebben een extra ergonomisch vorm. Ze zijn zo geplaatst dat ze intuïtief kunnen worden bediend.

Soepel uitrollen van hardware op wereldwijd niveau

Internationale bedrijven staan voor de uitdaging om mobiele apparaten op een bepaalde datum in verschillende landen te implementeren. Een dergelijke uitrol is mogelijk wanneer mobiele apparaten standaardfrequenties en land specifieke certificeringen ondersteunen. Bedrijven moeten er daarom voor zorgen dat hun apparaten worden geleverd inclusief LTE-frequentiebanden en simlockvrij zijn. Voor de implementatie in explosiegevaarlijke omgevingen moeten leveranciers ook wereldwijde Ex- en goedkeuringscertificaten verstrekken om wereldwijde implementatie en uitrol mogelijk te maken. Leveranciers zoals ECOM leveren op aanvraag, apparaten met klant specifieke voorconfiguratie af fabriek. Ook de staging, het beheer en de realtime monitoring van de smartphone kan door de fabrikant als digitale dienst worden aangeboden. Routinematige taken die meestal op de IT-afdeling aan komen, kunnen zo worden geminimaliseerd. Bovendien wordt niet alleen het instellen en beheren van de mobiele apparaten gemakkelijker gemaakt, maar ook om ze op elk moment en draadloos (op afstand) bij te werken.

Conclusie

Voor communicatie in Ex-beveiligde omgevingen beschikken bedrijven over Enterprise Mobility oplossingen die niet alleen de communicatie volledig ondersteunen, maar ook de veiligheid van mobiele werknemers. Verificaties zoals Android Enterprise Recommended vergemakkelijken een consistente, eenvoudige implementatie en beheer van deze mobiele oplossingen door middel van hardware- en besturingssysteemondersteuning, gegarandeerde upgrades en regelmatige beveiligingspatches. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details