Platform over productie- en procesautomatisering
Voorbeschouwing EMPACK 2019 | Eenvoudig veilige toegang

Voorbeschouwing EMPACK 2019 | Eenvoudig veilige toegang

Het op afstand benaderen van machines en systemen moet eenvoudig, flexibel en betrouwbaar kunnen verlopen. SIGMATEK heeft daarom zijn automatiseringsportfolio uitgebreid met een op web- en cloudgebaseerde optie. De kern van deze oplossing is het Remote Access platform. Dit wordt gebruikt om alle relevante gegevens te verzamelen en analyseren. Updates, debugging en alarmen, monitoring en rapportering kunnen eenvoudig en centraal worden uitgevoerd. Gecombineerd met Remote Access routers of met een uitbreiding op het besturingssysteem Remote Access Embedded worden verschillende monitoringopties beschikbaar. Een gesprek met Karl Baldauf, IoT Product manager bij SIGMATEK.

Er zijn diverse neutrale producten voor toegang op afstand op de markt die kunnen worden gebruikt met verschillende besturings merken. Welke voordelen biedt het gebruik van de Remote Access oplossing rechtstreeks van de besturingsfabrikant?

Karl Baldayf: “Onderhoud op afstand uitvoeren, machinemonitoring, debugging en updates uitvoeren – met het Remote Access platform van SIGMATEK, kunnen beveiligde VPN-verbindingen naar machines en systemen worden gemaakt via een centrale op browser gebaseerde interface.”

 

“Onze veilige oplossing voor externe toegang is volledig geïntegreerd in het automatiseringssysteem, wat efficiëntie creëert. Met de Remote Access Routers wilden we een plug-and-play oplossing implementeren en daarmee klanten eenvoudig toegang bieden tot hun machines. Het Remote Access Platform is volledig browserbased en intuïtief te bedienen. Een ander belangrijk voordeel ligt in de optie om de op software gebaseerde variant Remote Access Embedded in het besturingselement te installeren als extra pakket. Bijzonder interessant voor machinebouwers, is dat het RAE100 pakket kan worden voorzien voor uitgebreid onderhoud op afstand. De klant moet echter eerst betalen voor activering. Een VPN-verbinding kan worden gemaakt met beide oplossingen en de toolset van onze automatiseringssoftware LASAL kan worden gebruikt voor monitoring of verdere analyse.”

De functie Cloud logging biedt diepgaande inzichten in de machine, roept automatisch gegevens op, maakt er een back-up van in de cloud en geeft deze als overzichtelijk georganiseerde dashboards weer.

 

Is het opslaan van gegevens in de cloud een optie of vereiste voor op webgebaseerde toegang op afstand een deel van uw oplossing?

“We maken onderscheid tussen externe toegang en datalogging in de cloud. Als de klant gebruik maakt van onze Remote Access router of de RAE100 oplossing, is extern onderhoud/toegang via VPN, VNC of webserver inbegrepen. Het Remote Access platform kan volledig worden gebruikt met Cloud Logging en Cloud Notify. De cloudpakketten kunnen optioneel worden afgenomen, ze verschillen afhankelijk van het aantal datapoints/uur. De data in de besturing kan worden opgeslagen in de cloud via OPC UA of Modbus TCP. Bovendien is er een optie beschikbaar voor het genereren van dashboards en rapporten. Hiermee kan men inzicht krijgen in productierelevante data. Hiervoor zijn connectoren voor data-analysetools zoals Tableau Public beschikbaar.”

De Remote Access router is verkrijgbaar als DIN-rail apparaat in verschillende modellen voor LAN, WLAN en mobiele draadloze communicatie (3G en 4G LTE).

 

Kan het Remote Access platform worden gecombineerd met andere cloudconcepten of andere bestaande dataverzamelsystemen?

“Met het gebruik van ons Remote Access platform in combinatie met onze besturing worden meer voordelen geboden dan alleen onderhoud op afstand. Het biedt – in samenwerking met onze objectgeoriënteerde software engineering tool LASAL – toegang tot vele diensten. Er is een e-mail-add-on, een volledig uitgeruste e-mailclient die de klant gebruikt om relevante data zoals alarmen, onderhoudsmeldingen en verschillende procesgegevens via e-mail naar geselecteerde ontvangers te verzenden- dit kan heel gemakkelijk worden geconfigureerd via de interface. Met de MQTT-add-on is het ook mogelijk om procesgegevens te verzenden en te ontvangen. Onze controllers kunnen daarmee gegevens leveren aan externe cloudplatformen zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services. Een on-premise oplossing is echter ook denkbaar, waarbij MQTT wordt gebruikt om te communiceren met onze IPC 521 om daar data te verzamelen. Klanten kunnen hun gegevens eerst lokaal verzamelen om een overzicht te krijgen om de gegevens vervolgens over te brengen naar de cloud.”

Klopt het dat de nieuwe oplossing voor externe toegang ook kan worden gebruikt voor bestaande SIGMATEK besturings­toepassingen?

“Ja, de routerservice werkt met al onze apparaten en de software oplossing kan ook op een later tijdstip in het besturingselement worden geïnstalleerd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details