Platform over productie- en procesautomatisering
Waarom digitale oplossingen nodig zijn in de maakindustrie
Anne Konermann: “Software ontwricht alle industrieën, dus ook de maakindustrie.”

Waarom digitale oplossingen nodig zijn in de maakindustrie

Al meer dan 75 jaar ontwikkelt en produceert familiebedrijf Lenze met hoofdkantoor in Duitsland hard- en softwareoplossing voor het succesvol automatiseren van machines. Anne Konermann, Nupano Product Management Automation Systems bij Lenze, werpt een blik op de toekomst en geeft aan hoe je met IT waarde kunt toevoegen.

“Software en hardware zijn al langer niet onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Software is in vergelijking met hardware veel sterker aan verandering onderhevig. Wij geloven daarom sterk dat de sleutel tot succes ligt in het benutten van het innovatiepotentieel van informatietechnologie op machine- en fabrieksniveau. In de toekomst zal het onderscheidend vermogen van machines voornamelijk worden bereikt op softwaregebied. Dit is mogelijk door digitale diensten met betrekking tot machines aan te bieden die net zo waardevol worden als de machine zelf. Waarom alles steeds meer in de richting van softwaregebaseerde oplossingen verschuift? Dit is te wijten aan demografische veranderingen, digitalisering en decarbonisatie. Deze uitdagingen van morgen kunnen niet alleen worden beantwoord met de oplossingsstrategieën van gisteren, die machines hebben voortgebracht met een snelheid en precisie, gedreven door innovaties van Operational Technology. Het antwoord ligt voor een groot deel in digitale diensten die deze machines aanvullen, want nogmaals: dit is waar bedrijven zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.”

Nupano is een platform met een eenvoudige bediening waarbij gebruik wordt gemaakt van open IT-architecturen en technologieën.

IT en OT

Wat dit betekent voor de maakindustrie? “Over een paar jaar zullen machines niet louter snel en duurzaam draaien, maar worden ze ook geleverd met allerlei IT-diensten (apps). Deze assistentiesystemen zorgen voor bedieningsgemak, passen algoritmes toe om de energie-efficiëntie te verhogen, kunnen de machinestatus monitoren, enzovoort. Ze bieden machineoperators veel voordelen aangezien hun machines nog productiever zullen zijn, terwijl de beschikbaarheid toeneemt.”

“Software ontwricht alle industrieën, dus ook de maakindustrie”, gaat Konermann verder. “De grote uitdaging is de inzet van IT op machine- en fabrieksniveau. Maar IT is niet gemaakt voor seriemachines en complexe softwaretoepassingen kunnen ook niet worden ontwikkeld op OT Tools. Tegelijkertijd betekent innoveren softwarediensten toevoegen om de inkomstenstroom uit hardware veilig te stellen en te vergroten. Dus hoe kunnen OT en IT worden samengebracht? Bij Lenze hebben we ons afgevraagd hoe IT-software leidt tot nieuwe kansen voor ons en onze klanten. We besloten om te werken aan een oplossing om een brug te slaan tussen de OT- en IT-wereld. Altijd met het doel voor ogen om het volledige potentieel van beide technologiewerelden te benutten zodat het ons en onze klanten in staat stelt om eenvoudig digitale bedrijfsmodellen op machineniveau te implementeren.”

Drie aandachtspunten

Drie aandachtpunten waren bij de ontwikkeling van de oplossing van Lenze belangrijk: eenvoudige toegang, integratie en onderhoud. “De basis van eenvoudige toegang is werken met open standaarden. IT-diensten met eenvoudige toegang helpen de gebruiker om de productiviteit en duurzaamheid te verhogen of stellen de gebruiker in staat om voortdurend te innoveren. Werken met een open standaard is daarom noodzakelijk. Daarnaast is eenvoudige integratie nodig. De sleutel tot elke integratie is de mogelijkheid om parallel te werken met meerdere personen of teams op een machine.” Tot slot is eenvoudig onderhoud van belang. “In de maakindustrie heb je te maken met een nog groeiende installed base. Onderhoud van software betekent updates. Bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om te blijven vernieuwen. Daarbij moeten ze ook de volledige installed base up-to-date kunnen houden zonder het overzicht te verliezen.”

Met Nupano slaat Lenze een brug van OT naar IT, wat leidt tot eenvoudige implementatie van digitale bedrijfsmodellen.

Nieuw automatiseringsplatform

Rekening houdend moet bovengenoemde factoren ontwikkelde Lenze het open automatiseringsplatform Nupano. “We slaan met Nupano een brug van OT naar IT, wat leidt tot eenvoudige implementatie van digitale bedrijfsmodellen. Het is een platform met een eenvoudige bediening waarbij we gebruik maken van open IT-architecturen en technologieën. Voorkennis van informatietechnologie is hierdoor niet nodig. Het is een toegankelijke tool voor machinebouwers om eigen apps of apps van derden te integreren, ze te koppelen aan randapparatuur en ze gedurende de hele levenscyclus up-to-date te houden. Nupano vereenvoudigt hiermee de implementatie van digitale diensten op machine- en fabrieksniveau en stelt machinebouwers in staat om machines te produceren waarmee ze zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten dankzij software.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details