Platform over productie- en procesautomatisering
White Paper – Optimaliseer uw stroomvoorziening met condition monitoring

White Paper – Optimaliseer uw stroomvoorziening met condition monitoring

Zonder stroom gaat het licht uit

Betrouwbare stroomvoorziening is essentieel voor uw industriële processen. Hoe minder onderbrekingen en pannes, hoe hoger de productiviteit en hoe lager de eenheidskost. In heel wat sectoren kan men zich stroomonderbrekingen simpelweg niet permitteren. Denk maar aan ziekenhuizen, datacenters, glasfabrieken en zo meer.

Daarom moeten alle elektrische componenten te allen tijde goed functioneren. Onderhoud en vervanging van verouderde onderdelen is daarbij cruciaal. Maar als u componenten te vroeg vervangt, doet u onnodige kosten en vermindert de efficiëntie. En u mag natuurlijk ook niet wachten tot het te laat is. Condition monitoring biedt hiervoor een slimme oplossing.

Vinger aan de pols van uw vermogensschakelaars

Vermogensschakelaars zijn kerncomponenten van uw stroomvoorziening. Ze beheren de stroomtoevoer en beschermen uw elektrische infrastructuur tegen kortsluiting en overbelasting. De vermogensschakelaars zijn onderhevig aan slijtage afhankelijk van de bedrijfsuren, de schakelcycli, het aantal trips …

Tot nu toe werd de levensduur ingeschat op basis van het vermeende gebruik (indien überhaupt gekend) en de waarden in de catalogus. Eerder nattevingerwerk dus. De Siemens 3VA-vermogensschakelaar daarentegen heeft een health indicator aan boord die u een preciezer beeld geeft van de resterende levensduur. Zo kunt het onderhoud en de vervanging efficiënter inplannen, kosten besparen en onderbrekingen vermijden.

Siemens 3VA-vermogensschakelaar met condition monitoring

Elke 3VA-vermogensschakelaar is uitgerust met een health indicator. Deze waarde in percent wordt berekend op basis van een analyse van de schakelhandelingen en trips en bij elke schakelcyclus opnieuw bepaald. De health indicator wordt op de display van de electric trip unit (ETU) getoond, maar kan ook in via verschillende applicaties geraadpleegd worden (vb. uit het SENTRON portfolio).

Een gepatenteerd algoritme berekent de resterende levensduur van de vermogensschakelaar gebaseerd op de evolutie van de health indicator en een analyse van eerder gebruiksgedrag. Zo kunnen onvoorziene trips met hoge stroomstoten de resterende levensduur abrupt inkorten. En natuurlijk hebt u ook toegang tot deze informatie via gebruiksvriendelijke applicaties.

Optimaal onderhoud en vervanging

Tot nu toe moest u al uw elektrische componenten apart onderhouden op eerder willekeurig gekozen momenten of ongepland wanneer er zich een probleem voordeed. Dit leidde tot pannes en zelfs tot ongewilde stopzettingen van de industriële activiteit.

Met condition monitoring, zoals op de 3VA-vermogenschakelaars, kunt u uw elektriciteitsinstallatie predictief onderhouden gebaseerd op accurate data en optimaliseert u uw stroomvoorziening. Zo haalt u meer rendement uit uw componenten en zet u uw onderhoudspersoneel gericht in. Dat bespaart u tijd en kosten. De continue toegang tot de data van al uw componenten in een beveiligde (cloud)applicatie verhoogt ook danig het gebruiksgemak. Zo doet u uw voordeel met de slimme technologie van vandaag.

Bent u geprikkeld door deze thema?  Neem contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details