Platform over productie- en procesautomatisering
Zelfrijdende voertuigen nemen in de toekomst allerlei taken over

Zelfrijdende voertuigen nemen in de toekomst allerlei taken over

Een tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat, klinkt nog als toekomstmuziek, maar is over enkele jaren realiteit. Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde de eerste zelfrijdende tractor in ons land die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Tijdens de fruitoogst plaatst hij bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dergelijke technologische innovatie helpt om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Flanders Make werkt ook aan andere speciaal uitgeruste voertuigen, zoals slimme vorkheftrucks, die zelfstandig taken kunnen uitvoeren in allerlei productie-omgevingen.

LANDBOUW

De landbouwsector heeft nood aan oplossingen om de voedselproductie duurzamer en concurrerend te maken. Een bijkomend probleem is het tekort aan arbeidskrachten, die de levensvatbaarheid van de sector op de lange termijn ondermijnt.

‘Innovatie en automatisering kunnen hierop een antwoord bieden’, zegt Chris Ganseman, Technical Project Manager bij Flanders Make. ‘Autonome landbouwvoertuigen kunnen het tekort aan arbeidskrachten opvangen en vervelende, monotone taken overnemen van de landbouwer. Ze zorgen ook voor een hogere productie omdat ze dag en nacht werken.’

TECHNOLOGIE FLANDERS MAKE

Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor waarbij de hoogtechnologische snufjes van zelfrijdende wagens gecombineerd werden met een hoge precisie in uitvoering van zijn taken. Uiterst nauwkeurige GPS infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners zorgen ervoor dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij Artificiële Intelligentie kan hij veilig anticiperen op personen die zijn pad kruisen.

Doordat deze autonome tractoren allerlei repetitieve taken voor hun rekening nemen, hebben landbouwers meer tijd om zich toe te leggen op complexe opdrachten die minder makkelijk te automatiseren zijn. ‘Autonome voertuigen kunnen ons bijstaan, waardoor we meer tijd kunnen vrijmaken voor taken waar onze kennis en ervaring nuttig blijft.’ zegt Mark Nickmans van fruitbedrijf Nickmans uit Halen. ‘De hele landbouwsector moet beter georganiseerd worden. Autonoom werkende voertuigen horen daar in de toekomst sowieso bij.’

Zie de autonome tractor in actie.

INDUSTRIE

Ook de industrie, zoals bijvoorbeeld de logistieke sector, kan voordeel putten uit autonome voertuigen. Flanders Make werkt zo aan slimme vorkheftrucks die op een efficiënte manier hun weg vinden in een magazijn. Deze machines begrijpen de context en herkennen verschillende objecten waarmee ze in wisselwerking staan. Dankzij algoritmes zijn de vorkheftrucks in staat om met obstakels en veranderende omstandigheden om te gaan en kunnen ze snel een andere route berekenen en volgen. Via een koppeling met logistieke software worden menselijke vergissingen bij het picken vrijwel uitgesloten.

TOEKOMST

Zowel in de landbouw als in de industrie evolueren we naar een situatie waar de operator zijn autonome voertuigen aanstuurt via een programma op de pc of tablet. Verschillende machines zullen ook samenwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld een drone en autonoom rijdende tractor samen ingezet worden om een optimaal sproeiresultaat te bekomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details