Platform over productie- en procesautomatisering
Kalibreren van laadpalen schept vertrouwen
Met de toename van het aantal E-voertuigen groeit ook de laadinfrastructuur. Op steeds meer plekken zijn steeds meer laadpalen beschikbaar.

Kalibreren van laadpalen schept vertrouwen

De acceptatie van ‘elektrisch rijden’ is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van laadpalen. Wat het laatste aspect betreft: consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat laadpalen het aangegeven vermogen ook daadwerkelijk leveren én veilig in gebruik zijn. Dit vergroot de acceptatiegraad aanzienlijk. Trescal ondersteunt hierin met onder meer ijk-, kalibratie- en inspectiediensten waarmee de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid te controleren en te borgen zijn. Zowel voor AC- als DC-laadpalen.

Het is lastig te controleren voor de consument: klopt de waarde die het scherm van deze laadpaal aangeeft wel?

Met de toename van het aantal elektrische voertuigen groeit ook gestaag de laadinfrastructuur. Op steeds meer plekken zijn steeds meer laadpalen beschikbaar, wat de acceptatie van elektrisch vervoer in het algemeen versterkt. Echter: consumenten moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat de laadpalen betrouwbaar en veilig in gebruik zijn. Want wie heeft het vermogen om de juiste inschatting te doen of een kWh op het scherm ook echt een kWh in de accu is?

Betrouwbaarheid door kalibreren

Om de betrouwbare werking van laadpalen te kunnen garanderen, is het noodzakelijk om deze periodiek en nauwkeurig te kalibreren. Net zoals dit normaal is voor industriële meetinstrumenten, die op regelmatige basis door een onafhankelijke instelling worden gekalibreerd en eventueel opnieuw worden afgesteld. In sommige gevallen verplicht de wet- en regelgeving dit, in andere gevallen wenst het bedrijf zelf zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk te werken. Op eenzelfde manier zijn voor laadpalen nauwkeurige meetstandaarden ontwikkeld waarmee het vermogensniveau dat de laadpaal aangeeft, te vergelijken is. Wanneer afwijkingen buiten de bandbreedte vallen, worden maatregelen genomen en gecorrigeerd. Op deze manier wordt regelmatig gecontroleerd of de nauwkeurigheid nog voldoet. En mocht deze teveel verlopen, dan is de kans groot dat dit tijdig wordt opgemerkt. Dat wil zeggen: vóórdat de waarden buiten de bandbreedte vallen.

Nedal bedacht onder andere de laadtaarn – een laadunit geïntegreerd in een lantaarnpaal. Renkum had de primeur.

Belang van een onafhankelijke partij

Kasper Pijs is sales manager en specialist Automotive Industry en EV Calibration Solutions bij Trescal en weet: “We lopen als Trescal al een tijdje mee in de EV-markt en spreken veel diverse partijen. Eén van de conclusies die we uit de vele gesprekken kunnen trekken, is het belang van een onafhankelijke partij die de laadpalen kan kalibreren en eventueel corrigeren. Alleen wanneer deze afhankelijkheid duidelijk en bewezen is, zullen laadpaalgebruikers het vertrouwen hebben dat ze het aantal kWh-en geleverd krijgen waarvoor ze betalen. Andersom geldt het ook: onbetrouwbare laadpalen zullen de gebruiker frustreren, wat de acceptatiegraad verlaagt.”

Door de onafhankelijkheid van Trescal én uiteraard haar kennis en ervaring op het gebied van kalibratie van laadpalen (zowel DC als AC), werkt onder meer Nedal graag met haar samen. Dit bedrijf is leverancier van laadpalen waaronder bijzondere uitvoeringen zoals de ‘laadtaarn’: een laadunit geïntegreerd in een lantaarnpaal. Door dit samenwerkingsverband kan Nedal aantonen dat de prestaties van haar laadpalen zijn gevalideerd door een onafhankelijke en – niet onbelangrijk – geaccrediteerde partij. Pijs: “Trescal is geaccrediteerd conform internationale normen en voorschriften, wat betekent dat de kalibratie-, ijk- en veiligheidstesten voldoen aan de relevante industrienormen en voorschriften. Nedal kan zo naar eer en geweten communiceren dat zij een geijkt systeem verkoopt dat het vermogen levert dat het aangeeft.”

Trescal kalibreert – onafhankelijk en geaccrediteerd – zowel AC- als DC-laadpalen.

Veiligheid

Tot slot controleert Trescal ook de veiligheid van laadpalen. Hiervoor voert het bedrijf periodieke inspecties en veiligheidstesten uit om vast te stellen of de veiligheid voldoet aan de wetten en normen. Met geijkte geavanceerde meetapparatuur worden onder meer de elektrische veiligheid, bescherming tegen overbelasting en mogelijke defecten in kaart gebracht. Pijs: “Voor laadpalen is helaas nog geen consistente wet- en regelgeving beschikbaar, maar op basis van onze kennis en ervaring kunnen we zonder problemen zelf uitstekend bepalen wat wel en wat niet veilig is. Hiervoor werken we ook nauw samen met onze klanten om zeker te weten dat de betreffende laadpalen in een specifieke omgeving veilig en betrouwbaar zijn in te zetten. Laten we hopen dat de wet- en regelgeving snel op orde is zodat alle betrokken partijen uit de keten zich conformeren aan een hoog betrouwbaarheids- en veiligheidsniveau.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten